Tevbe Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tevbe Nedir? Tövbe Hakkında Kısa bilgiler

Tevbe Nedir

Sözlükte “pişmanlık, dönme, nedâmet” anlamına gelen tevbe, İslâmî bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terkederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir. Tevbe, kula nispet edilince, arızî olan günah halini bırakıp aslî olan salâh haline dönmek; Allah’a nispet edilince de tâli olan gazab bakışından, aslî olan rahmet bakışına dönmek anlamına gelir. Günahlardan dolayı tevbe etmek farzdır. Kur’ân’da tevbe ve türevleri seksen altı defa geçmektedir. Tevbe, Hz. Âdem’le başlar ve kulluğun bir göstergesidir. Bir âyette tevbenin nasûh olması istenmiştir (Tahrîm, 88/8). Nasûh tevbe ise samimi, ciddi ve günaha bir daha dönmemek üzere yapılan tevbedir. Hz. Peygamber de her konuda olduğu gibi tevbe konusunda da ümmetine örneklik etmiş, hem de müminleri tevbe etmeye davet etmiştir (Buhârî, Deavat, 4; Müslim, Tevbe, 1, 78). Küfürden îmâna dönmek kâfirlerin, kötülüklerden iyiliklere dönmek fâsıkların, kötü huylardan iyi ahlâka dönmek ebrârın (iyilerin), mâsivâdan Hakk’a dönmek nebi ve velilerin tevbesidir. Tevbenin bir kısım şartları vardır. Günaha pişmanlık duymak, günahı derhal terk etmek ve bir daha eski hâle dönmemeye azmetmek. Tevbenin rükünleri ise, farzların yerine getirilmesi, borçların ödenmesi, helâl lokma yenilmesidir. Tevbe edene tâib, tevbekâr denir. İnsanı yeniden hayata bağlayan, ona ümit ve yaşama isteği veren, onu Allah’a yöneltip inanç ve îmânını kuvvetlendiren, doğru ve dürüst davranmasını sağlayan, herkesin hakkını gözeten ve kendi hakkına razı olan bir kişi haline gelmesine vesile olan tevbenin insan hayatındaki rolü büyüktür.Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2022-07-30T20:32:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tevbe kelimesi dini bir kavramdır. Tevbe kelimesinin lügatta bulunan anlamı; pişmanlık, dönme, nedâmet gibi anlamlara gelmektedir. Dini bir kavram olan tevbe kelimesini şu şekilde açıklayabiliriz; kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terkederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da tövbe Arapça’da “Tevbe” olarak anılır. İçten bir pişmanlık duyarak Allah’a yönelmek, günah ve hatalarından dolayı bağışlanma dilemektir. Tövbe, merhamet, arınma ve manevi büyüme arayışı olarak kabul edildiğinden İslami öğretilerde önemli bir öneme sahiptir.

    İslam’da tövbe birkaç önemli yönü içerir:

    1. Hatayı Fark Etmek ve Kabul Etmek: Tövbenin ilk adımı, kişinin bir günah işlediğini veya Allah’ın emirlerine aykırı hareket ettiğini fark etmesi ve kabul etmesidir.
    2. Pişmanlık ve pişmanlık: Tövbeye, İslam’ın öğretilerine aykırı hareketler veya davranışlar için gerçek bir pişmanlık ve pişmanlık eşlik etmelidir. Kişi, Allah’a isyan ettiği için derin bir üzüntü duymalıdır.
    3. Günahkar davranışı durdurmak: Gerçek tövbe, günahkar davranışı derhal durdurma taahhüdünü gerektirir. Gelecekte aynı hatayı tekrarlamamak için aktif olarak çaba sarf etmek esastır.
    4. Allah’tan mağfiret dilemek: Tövbe, Allah’a tevazu ile yönelmeyi, yapılan yanlışı itiraf etmeyi ve O’ndan bağışlanma dilemeyi içerir. Müslümanlar, Allah’ın çok merhametli ve bağışlayıcı olduğuna inanır ve samimi insanların tövbelerini kabul eder.
    5. Düzeltme (mümkünse): Günahın başkalarına zarar vermeyi içerdiği durumlarda, tövbe aynı zamanda hata yapan kişiden özür dilemeyi veya bağışlanmayı da içerebilir. Bu, samimiyeti göstermek ve uzlaşma aramak için ek bir adımdır.

    Unutulmamalıdır ki samimi tövbe, kişinin kendini düzeltmeye, ibadet ve itaati artırmaya ve İslam’ın öğretilerine uygun olarak yaşamaya çabalamaya yönelik kesin bir niyetle birlikte olmalıdır. Tövbe, bir insanın hayatı boyunca devam eden bir süreçtir, çünkü insanlar yanılabilir ve hata yapmaya eğilimlidir. Müslümanlar, hatalarını fark ettiklerinde Allah’a tevbe etmeye teşvik edilirler ve kendilerini sürekli geliştirmeye çalışırlar.

    İslam’da tövbe kavramı, Allah’ın sonsuz merhametine, O’nun bağışlamaya hazır olduğuna ve insanların O’nunla olan ilişkilerini düzeltme fırsatına olan inancı yansıtır. Af dilemeye, manevi arınmaya ve nihayetinde Allah’a yakınlaşmaya vesile olarak görülü

    En iyi cevap

Cevapla