Paylaş
Besmele Ve Tevbe Suresi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Tevbe süresi Besmele
SORU: Kur’an-ı Kerim’deki her sûrenin başında Bismillahirrahmanirrahim zikredilmiş, fakat Tevbe sûresinin başında besmele zikredilmemiştir. Bunun sebebi ve hikmeti nedir?
CEVAP: Müfessirler, sahabe-yi kiramın Tevbe sûresinin başına besmeleyi yazmadıklarını söylemişlerdir. Aynı şekilde tabiiler, tebe-i tabiiler ve onlardan sonra gelen nesiller de Tevbe sûresinin başına besmeleyi yazmamışlardır. Bunun sebepleri şunlardır:
Birincisi: Tevbe sûresi, Mushaf-ı Şerifin tertibi içinde kendisinden Önceki Enfal sûresinin doğrudan bir devamı ve uzantısı sayılır. Çünkü konulan birbirine yakındır. Her ikisi de cihattan, savaştan ve Allah yolundaki seferberlikten bahseder. Sanki ikisi bir sûre gibidir. Bu sebeple Enfal sûresinin başındaki besmele Tevbe sûresinin başındaki besmeleye ihtiyaç bırakmamıştır. Bazı müfessirler bu iki sûre arasındaki uyumu şöyle anlatırlar:
“Tevbe sûresi ile kendisinden önceki sûre arasındaki tenasüp/uyum, diğer sûrelerin birbiriyle olan uyumlarından daha açık ve belirgindir. Tevbe sûresi, içerisindeki dinin temel esasları ve bölümleriyle, ilahi sünnetler ve yasama konularıyla sanki Enfal sûresinin bir tamamlayıcısıdır. Konuların büyük bir kısmı savaş ve savaşa hazırlanmakla ilgili hükümler, savaşta zafer kazanabilmenin sebepleri ve diğer psikolojik ve maddi hususlar, riayet edilmesi ve gerektiğinde feshedilmesi yönünden anlaşma ve sözleşmelerin hükümleri, savaş ve diğer durumlarda mü’minlerin kendi aralarındaki ve kâfirlerin kendi aralarındaki dostluk hükümleri, aynı şekilde samimi mü’minlerle kâfirlerin ve iki yüzlü ve hasta ruhlu münafıkların durumları hakkındadır. Enfal sûresinde anlatılmaya başlanılan konular, Tevbe sûresinde tamamlanmıştır. Kur’an sûreleri ve onların miktarlanyla ilgili durum nassa dayanmamış olsaydı bütün bu anlattığımız hususlar bu iki sûrenin tek bir sûre olduğunu söyleyenleri mana yönünden desteklemiş olurdu.”
İkincisi: Tevbe sûresi müşriklere bir ihtarla başlar:
Allah’tan ve Peygamberinden kendileriyle andlaşma yaptığınız müşriklere ihtardır: Yeryüzünde dört ay daha dolaşabilirsiniz. Allah’ı aciz bırakamayacağınızı, Allah’ın inkarcıları rezil edeceğini bilin! Allah ve Rasûlü müşriklerden uzaktır. Eğer tevbe ederseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve eğer yüz çevirirseniz bilin ki Allah’ı aciz bırakamazsınız. Ey Muhammed! O kâfirlere elem verici bir azabı müjdele! (Tevbe/1-31)
Bu keskin bir uyarıdır ve bismillahirrahmanirrahim’deki rahmet merhamet ile birarada bulunması münasip olmaz. Ibn Abbas Hz. Ali’ye (r.a) sorar: “Enfal ile Tevbe sûreleri arasındaki besmele niçin yazılı değildir?” Hz. Ali şöyle der: “Çünkü besmele bir himaye ve teminattır. Tevbe sûresi ise kılıç kullanma ve anlaşmaların bozulmasıyla ilgilidir. Onda bir himaye ve teminat/barış garantisi verme durumu yoktur.”
Üçüncüsü: Tevbe sûresi, düşmanlarla her türlü uzlaşma yollarının başarısızlığa uğramasından sonra onlarla savaşma kararının verildiği sûredir. Bu sebeple Tevbe sûresinde şu âyet gelmiştir:
Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde Öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı kılar, zekâtı verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Şüphesiz Allah bağışlayan ve merhamet edendir. (Tevbe/5)
Şu âyeti kerime de Tevbe sûresinde bulunuyor:
Ey mü’minler! Verdikleri sözü bozan, Peygamberi yurdundan çıkarmaya kalkışan ve ilk önce size karşı savaşa başlamış olan bir kavme karşı savaşmayacakmısmız; yoksa onlardan korkuyormu-sunuz? Eğer gerçek mü’minler iseniz, bilin ki asıl korkmanız gereken Allah’tır. (Tevbe/13)
Şu âyet de Tevbe sûresindedir:
Ey iman edenler! Yakınınızda bulunan inkarcılarla savaşın; sizi kendilerine karşı sert bulsunlar. Bilin ki Allah kendisine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir. (Tevbe/123)
Savaş kararının besmeledeki rahmet/merhamet ifadesiyle birlikte verilmesi münasip değildir.
Dördüncüsü: Tevbe sûresi, mü’minlerle müşrikler arasındaki dostluğun ortadan kaldırıldığım bildirmek için indirilmiştir. Bu konuda şöyle buyurulmaktadır:
Ey mü’minler! Babalarınızı, kardeşlerinizi küfrü, imana tercih ediyorlarsa dost edinmeyin. Sizden kim onları dost edinirse doğrusu kendisine yazık etmiş olur. (Tevbe/23)
Aralarındaki akrabalığa rağmen bu dostluğun kaldırılmasının, içerisinde merhamet kelimesi bulunan besmele ile birlikte zikredilmesi uygun değildir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Bismillah ar-Rahman ar-Rahim” ifadesi, Kur’an’ın ayrı bir suresi (bölümü) değil, Tevbe Suresi (Bölüm 9) hariç çoğu surenin açılış ayetidir. Besmele olarak bilinir ve “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” olarak çevrilir. Müslümanlar, Kur’an okumak, bir göreve başlamak veya Allah’tan nimetler istemek gibi çeşitli eylemlere başlamadan önce Besmele okurlar.
İslam’da tövbe kavramına gelince, büyük önem taşımaktadır. Arapça’da “Tevbe” olarak bilinen tövbe, günahlardan dolayı Allah’tan bağışlanma dilemek ve içten bir pişmanlık duyarak O’na dönmektir. İşte İslam’da tövbe ile ilgili bazı önemli noktalar:
Müslümanlar, Allah’ın çok bağışlayıcı ve merhametli olduğuna ve kullarından samimi tövbeleri kabul ettiğine inanırlar. Sürekli tövbe ederek O’na yönelmeye, O’ndan bağışlanma dilemeye, karakterlerini ve davranışlarını düzeltmeye çabalamaya teşvik edilirler.
Tövbe son derece teşvik edilir ve Allah bağışlayıcı olsa da, öncelikle günahlardan kaçınmak için çaba sarf etmek ve kişinin eylemleri ve sonuçları hakkında sürekli bir farkındalık sürdürmesi önemlidir.