Tevbe suresi son iki ayetin meali ve tefsiri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Rasulullah (S.A.)’ın Sıfatları, Ümmetiyle İrtibat Halinde Oluşu

Video izle

YouTube video

128- Şüphesiz ki size sizin içinizden bir peygamber gelmiştir. Sizin sıkıntıya düşmeniz O’na çok ağır gelir. O, size son derece düşkündür. Müminlere çok şefkatli ve çok merhametlidir.
129- (Ey Peygamber!) Senden yüz çevirirlerse de ki: “Allah bana yeter. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Ben sadece O’na güvendim. O yüce Arşın Rabbidir.”

Arapça Metni

tevbe suresi son iki ayet meal tefsir

Açıklaması

Allah müminlere kendi içlerinden yani kendi cinslerinden ve kendi dille­rinde konuşan bir Peygamber göndermek suretiyle büyük bir lütufta bulun­muştur.
Ey Araplar! Size kendi cinsinizden ve kendi dilinizden bir peygamber geldi.
Nitekim bir ayet-i kerimede, “Okuma yazma bilmeyenlere kendilerinden bir peygamber gönderen Odur.” (Cum’a, 62/2) buyurulmaktadır. Bir başka ayet-i kerimede ise, “Allah müminlere kendilerinden… bir peygamber gönder­mekle büyük bir lütufta bulundu.” (Al-i İmran, 3/164) buyurulmaktadır.
Allah bu peygamberi şu beş sıfatla tavsif etmiştir.
1- “Sizin içinizden” yani Araplardan olması. Bu ifadeden maksat Arapları O’nu desteklemeye teşvik etmektir.
İbni Abbas diyor ki: Araplardan hiçbir kabile yoktur ki, Peygamberimiz (s.a.)’in doğumu onlarla ilgili olmasın. Mudar, Rabia, Yemenli kabilelerden ta­mamı onunla ilgilidir. Yani onun nesebi bütün Arap kabilelerine dağılmıştır.
2- “Sizin sıkıntıya düşmeniz ona ağır gelir.” Sizin dünya ve ahirette meşak­kat çekmeniz ve zorluklarla karşılaşmanız ona çok ağır gelir. Çünkü o sizden­dir, sizin acı duymanızdan acı duyar, sizin sevincinizle sevinir.
3- “O, size son derece düşkündür.” Sizin hidayeti bulmanıza ve hidayete de­vam etmeniz hususunda, dünya ve ahirette size hayırların ulaşmasında son derece gayretlidir.
4- “Müminlere çok şefkatli ve çok merhametlidir.” İbni Abbas (r.a.) diyor ki: Allah O’nu kendi isimlerinden iki isimle -“Rauf ve “Rahim” isimleriyle- adlan­dırdı.
Eğer -müşrikler ve münafıklar- senden, senin peygamberliğine iman et­mekten, senin şeriatınla doğru yolu bulmaktan yüz çevirirlerse onlara de ki: -Düşmanlara karşı yardım etmek hususunda- “Bana Allah yeter.”
“O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur.” Kendisine yalvarıp yakaracağım, boyun eğeceğim, O’ndan başka ibadete lâyık hiçbir varlık yoktur. Sadece Ona güven­dim. İşimi sadece O’na havale ettim. O’ndan başkasına itimat etmiyorum.
“O yüce Arş’ın Rabbidir.” Arş yeryüzü, gökyüzü ve ikisi arasındaki bütün varlıkların tavanıdır. Burada özellikle Arş’ı zikretti. Çünkü O mahlûkatm en büyüğüdür. O zikredilince Onun altındaki bütün varlıklar buna dahil olur. Bü­tün mahlûkatın işlerinin idaresi sadece Allah’a aittir. “O, Arş’a istiva eyledi. Her şeyi O tedvir eder.” (Yunus, 10/3).
Ebu Davud, Ebu’d-Derda’dan şöyle rivayet etmektedir: “Kim sabah ve ak­şam Hasbiyallahu… duasını (Tevbe suresinin son ayetindeki duayı) yedi defa okursa bunu okurken sadık da olsa yalancı da olsa onu endişeye düşüren işle­rinde Allah O’na yeter.”
Nakkaş’ın rivayetinde Übeyy b. Ka’b diyor ki: Kur’an’ın, kulu Allah’a en yakın kılan ayetleri, Tevbe suresinin son iki ayetidir.
Sahabe-i kiram Kur’an bir mushaf içerisinde toplandığı zaman bu iki ayeti “Berae” suresi’nin sonuna koyma hususunda ittifak etmişlerdir.
İmam Ahmed, Buharî, Tirmizî ve diğer bazı alimler Hz. Ebubekir (r.a.) za­manında Kur’an’ın toplanması ve yazılması konusunda Zeyd b. Sabitin şu sö­zünü rivayet etmişlerdir. Tevbe suresinden iki ayeti Huzeyme el-Ensarî’nin ya­nında buldum. Bu iki ayeti “Lekad caekum..” başka birinin yanında bulama­dım. Yani İbni Hacer’in belirttiği gibi, her ne kadar bu iki ayet onun ve başka­larının ezberinde olsa bile yazılı olarak sadece onun yanında buldum.
İbni Cerîr ve İbnü’l-Münzir’in rivayetine göre, Ensar’dan bir zat bu iki ayeti Hz. Ömer (r.a.)’e getirdi. Hz. Ömer, “Buna kesinlikle senden şahit isteme­yeceğim. Rasulullah (s.a.) bu ayetleri aynen bu şekilde okuyordu” dedi.

Ayetlerden Çıkan Hüküm Ve Hikmetler

Bu ayetler şu iki hususa işaret etmektedir:
1- Peygamberlik mesuliyetini birlikte taşımalarını ve onun emrettiği vazi­feleri yerine getirmelerini teşvik edecek ve bunu sağlayacak beş önemli sıfatla Peygamberimizin tavsif edilmesi. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.) onlardan ve on­ların içinden biri idi. Onların sıkıntıya düşmesinden çok rahatsız oluyordu. On­lara çok düşkündü, çok şefkatli ve merhametli idi.
2- İnsanlar onun davetinden yüz çevirirlerse kendisine yardım eden ve ona yeterli olan Allah’tan yardım diler; dua, ibadet ve yardım isteme, boyun eğme, huzurunda eğilme hususlarında sadece O’na iltica etmekle yetinir. Çünkü Allah yüce Arş’m Rabbidir. Bütün insanlar Allah Tealâ’nın kudretiyle Arş’ın al­tında olmaya mahkûmdurlar. O’nun ilmi herşeyi kuşatır. O’nun tayin ettiği ka­der her şeye nüfuz eder. O her şeye vekildir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tövbe suresi son ayetlerin Meali:

    128— And olsun ki size sizden bir Peygamber geldi. Meşakkat ve sı­kıntıya uğramanız ona ağır gelir; (doğru yolu bulup imân nimeti içinde hayra yönelmenizi) çok arzu eder, mü’minlere karşı çok şefkatli, çok mer­hametlidir.

    129— Buna rağmen yüz çevirirlerse, de ki: Allah bana yeter; O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur; ancak O’na güvenip dayanırım. O, büyük Arş’ın sahibidir.

    En iyi cevap

Cevapla