Tevekkül ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tevekkül kader ilişkisi

Tevekkul ile kader arasinda nasil bir iliski vardir

Tevekkül, maddi ve manevi sebeplerin hepsine başvurduktan ve yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra, Allah’a dayanıp güvenmek, gerisini Allah’a havale etmektir.

Hayatımızda karşılaştığımız tüm olaylar sebep sonuç ilişkisi içinde devam eder. Üniversite sınavlarına çalışmadan istediğimiz sonucu alamayız. Tohum ekmeden ürün elde edemeyiz. İşe gitmeden rızkımızı kazanamayız. Aklımız ve irademizle üzerimize düşen sorumluluğu fark eder, çalışır, çabalar, sonucu ise Allah’tan bekleriz. Gerçek tevekkül budur. Tüm tedbirlerimizi aldıktan sonra karşılaştığımız sonuç ise kaderimizdir. Tevekkül, kader inancımızın tabii sonucudur.

“Kaderimizde ne varsa onu yaşarız.” düşüncesiyle tedbiri ve gayreti elden bırakmak, yapmamız gereken işleri Allah’a havale etmek tevekkül değil, tembellik ve miskinliktir. Dinimizin tevekkül anlayışı bu değildir. Doğru tevekkül inancı, bizi yanlış kader inancından korur. Diyanet

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-02-23T20:30:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tevekkül; yapılması gereken bütün işleri yapıp sonucu artık Allah’a bırakmaktır. Tevekkül şu demek değildir: Allah nasıl olsa benim rızkımı verecek o yüzden çalışmama gerek yoktur. Tevekkül bu değildir. Bizim rızkımız Allah tarafından bellidir. Buraya kadar bir problem yoktur. Yalnız rızkımızı elde etmek için çalışmamız gerekmektedir. Kader ve tevekkül ilişkisine gelecek olur isek; kaderimiz de ne var ise, onu yaşayacağız. İnsan iradelidir. Yine örnek verecek olur isek; kaderimiz de ölmek var. Bu değişmeyecektir. İnşaatta çalışan bir işçi, kaderimde ölüm var ise ölürüm deyip, tedbir almadan inşaatın başına çıkıp orada tedbirsizlikten dolayı ölür ise, bunun adı kader değil intihar olmaktadır.

    En iyi cevap

Cevapla