Paylaş
Tevekkül Nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Tevekkül Ne Demek?
Tevekkül Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “dayanmak, güvenmek, vekil tutmak” anlamlarına gelen tevekkül, din dilinde; her hususta Allah’a güvenmek, dayanmak, teslim olmak işlerini Allah’a havale etmek demektir.
Tevekkül kavramı Kur’ân’da türevleriyle birlikte 69 defa geçmiştir. Israrla Allah’a tevekkül edilmesi emredilmiş (Mâide, 5/11; Tevbe, 9/51), “?Allah’a tevekkül edene Allah yeter?” (Talak, 65/3) denilmiş, peygamberlerin (Tevbe, 9/129; Hûd, 11/56) ve gerçek müminlerin Allah’a tevekkül ettikleri (Enfâl, 8/2-3) bildirilmiştir.
Allah’a tevekkül; Allah’ın yardımına, çalışanın emeklerini boşa çıkarmayacağına, sevabını, ücretini tam vereceğine, duaları kabul edeceğine, âdil olduğuna ve haksızlık etmeyeceğine inanmak ve güvenmektir. Tevekkül, çalışmadan, sebeplere sarılmadan işi Allah’a havale etmek değildir. İnsan her ne iş yapıyorsa yapsın, o işini kurallarına uygun olarak yapacak, çalışacak, sabredecek, Allah’tan başarısı için yardım isteyecek ve Allah’ın kendisini muvaffak kılacağına itimat edecektir. Bu husus, Ankebût sûresinin 58-59. âyetlerinde açıkça ifade edilmiştir. “Çalışanların ücreti ne güzeldir. Onlar ki sabrederler ve Rablerine tevekkül ederler.” Buna göre, çalışma, sabır ve tevekkül birlikte olacaktır. Çalışmadan işleri Allah’a havale etmek doğru olmadığı gibi Allah’ı devre dışı bırakmak da doğru değildir. Allah’ın izni ve yardımı olmadan başarılı olmak mümkün değildir. Bir çiftçiyi düşünelim. Toprağı sürecek, işleyecek, zamanında ve kurallarına uygun olarak tohumu ekecek, gerektiğinde sulayacak, gübreleyecek, koruyacak, kendine düşeni yaptıktan sonra gerisini Allah’a havale edecek, iyi ürün vermesini Allah’tan bekleyecek, Allah’ın emeğini zayi etmeyeceğine inanacaktır. Bunları yapmadan Allah’a tevekkül etmek, tevekkül değil miskinliktir. “Ben gereken her şeyi yaptım, iyi ürün alırım, Allah ne yapacak”, demek de Allah’ı tanımamaktır. Allah yağmur vermeyiverse, ne olacak? Bir âfetle mahsulü yok ediverse, kim engel olacak?
Tevekkül edene mütevekkil denir. (bk. Mütevekkil)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Tevekkül her şeyi Allah’tan bilmek ve rızkın ondan olduğuna inanmaktır
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tevekkül, İslam inancında önemli bir kavramdır ve Allah’a güvenmek, O’na dayanmak ve O’na sığınmak anlamına gelir. Kelime anlamıyla “Allah’a güvenmek” veya “Allah’a dayanmak” anlamına gelen tevekkül, insanın Allah’ın iradesine, hikmetine ve kararına teslim olmasıyla ilgilidir.
Tevekkül, insanın her türlü güçlük, sıkıntı, zorluk veya belirsizlik durumunda Allah’a güvenerek, O’na teslim olması ve O’ndan yardım dilemesidir. İnsanlar, ellerinden gelen gayreti gösterirken aynı zamanda Allah’a olan inançları ve güvenleriyle, Allah’ın takdirine boyun eğerler. Tevekkül, insanın Allah’a olan teslimiyetini, O’nun hikmetine ve adaletine güvenmeyi ifade eder.
İslam’a göre, tevekkül etmek, sadece pasif bir bekleme veya hiçbir şey yapmama anlamına gelmez. Aksine, insanlar elinden gelen çabayı gösterirken aynı zamanda Allah’a olan güvenlerini de korur ve O’ndan gelecek yardımı beklerler. Tevekkül, iç huzur ve sükunetle, her durumda Allah’ın takdirine razı olmayı ve O’nun hikmetine güvenmeyi içerir.
Kısacası, tevekkül, insanın Allah’a güvenerek, O’na dayanarak ve O’nun takdirine teslim olarak her türlü zorluk ve sıkıntıda iç huzurunu koruması ve Allah’ın yardımını beklemesidir.