Tevrat Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tevrat Nedir? Tevrat Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “kanun, talim ve şeriat” anlamına gelen Tevrât, ıstılahta, Yüce Allah’ın vahiy yoluyla Hz. Musa’ya, kavmine tebliğ etmesi için indirdiği kitabın adıdır.

Kur’ân-ı Kerim toplam 17 yerde bu kitaba atıfta bulunmakta, ancak onun Yahûdîler tarafından tahrif edildiğini de bildirmektedir (Bakara, 2/75; Âl-i İmrân, 3/3, 48,50,56, 93; Mâide, 5/43, 44, 46, 66, 68, 110; A’râf, 7/157; Tevbe, 9/111; Fetih, 48/29; Sâf, 61/6; Cum’a, 62/5).

Yahûdîler Tevrat’ın birbirinin tamamlayıcısı olduğuna inandıkları beş kitaptan oluştuğunu kabul etmektedirler. Bunlar; Tekvin, Huruç, Tevrat, Sayılar ve Tesniye’dir. Tarihî kayıtlara göre ilk kez Asur Kralı Buhtunnasr Kudüs’ü işgal edince Tevrat nüshalarını yakmıştır. Yahûdîlere göre Azra isimli biri yüz sene sonra Tevrat’ı ezberinden tekrar yazmıştır. Bu nedenle Yahûdîler Azra’yı da peygamber olarak kabul ederler. Bu zatın Kur’ân’da zikrolunan Hz. Üzeyr olabileceğini düşünenler de vardır. Yine Yahûdî kaynaklarına göre Roma Kralı Artiokus da Filistin’i işgal ettikten sonra Tevrat nüshalarını ikinci kez yaktırmıştır. Böylece Tevrat’ın nasıl yazıldığı hususunda net bilgi yoktur. Ancak Müslümanlar, Allah’ın Hz. Musa’ya bir kitap verdiğine ve bunun Tevrat olduğuna inanırlar. Fakat o Tevrat’ın bugünkü Tevrat olmadığı da bir gerçektir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Yahudilik, kökeni Hz. İbrahim’e dayanan ve Hz. Musa önderliğinde şekillenen, tek tanrılı bir dindir. Kutsal kitabı Tevrat olup, Tanrı ile İsrailoğulları arasında yapılan antlaşmaya dayanır. Yahudilik, daha çok etnik kimlikle bağlantılı olduğu için evrensel bir din olmaktan ziyade, Yahudi halkının inançlarını, geleneklerini ve yaşam biçimini kapsayan bir inanç sistemidir. Yahudilik denince akla ilk gelen yer, Yahudi halkının çoğunluğunun yaşadığı İsrail devletidir.

BENZER KONULAR:

İsrail Oğullarının Bozgunculuğu

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-04T10:52:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tevrat (Ahd-i Atik)

    Bugün elde bulunan Tevrat’ın, Musa aleyhi’s-selâm’a nazil olan ilâhî kitabın aynı olduğu söylenemez. Sonradan değişik kimseler tarafından yazılmış, ilâve ve çıkartmalar yapılmış bir kitap haline gelmiştir. İçinde asıl Tevrat’tan parçalar da olabilir. Çünkü, Musa aleyhi’s selâm’dan sonra birçok savaşlarla İsrailoğulları parçalanmış ve egemenliklerini yitirerek uzun yıllar esir hayatı yaşamışlardır. Ayrıca, Süleyman aleyhi’s-selâm’dan sonra gelen Yahudi hükümdarlarının çoğu Hz. Musa’nın dinini terketmişti. Bu yüzden Tevrat’ın asıl nüshası korunamamış, kaybolmuştur.

    Hz. Musa’nın dinini terkeden Yahûdî hükümdarlarından biri, daha sonra tekrar Hz. Musa’nın dinine dönmüş; bunun zamanında yaklaşık milattan 622 yıl evvel Azrâ adındaki bir kâhin, kendisinin yazdığı bir kitabı Tevrat diye ortaya koymuştur. İşte bugün, Yahudilerin elinde bulunan ve “Ahd-i Atik” adını taşıyan kitabın durumu budur. Bu kitabın, ilâhî kitap olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Tevrat’ın İbrânice, Yunanca ve Samirîce olmak üzere üç meşhur nüshası bulunmakta, bunlar da birbirini tutmamaktadır. Zaten Kur’ân-ı Kerim, Tevrat’ın değiştirildiğini açıkça bildirmektedir. (En’am, 6/91)

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tevrat Nedir? Kısaca

    Tevrat, sözlük anlamıyla “kanun, talim ve şeriat” demektir. Istılahta ise Yüce Allah’ın vahiy yoluyla Hz. Musa’ya, kavmine tebliğ etmesi için indirdiği kitabın adıdır. Kur’ân-ı Kerim’de toplam 17 yerde Tevrat’a atıfta bulunulmakta ve Yahudiler tarafından tahrif edildiği bildirilmektedir.

    Yahudilere göre Tevrat, birbirinin tamamlayıcısı olan beş kitaptan oluşur:

    Tekvin (Genesis)
    Huruç (Exodus)
    Levililer (Leviticus)
    Sayılar (Numbers)
    Tesniye (Deuteronomy)
    Tarihi kayıtlara göre, Asur Kralı Buhtunnasr Kudüs’ü işgal ettiğinde Tevrat nüshalarını yakmıştır. Yahudilere göre, daha sonra Azra isimli biri Tevrat’ı ezberinden tekrar yazmıştır ve bu nedenle Azra’yı peygamber olarak kabul ederler. Bu kişi, Kur’an’da zikredilen Hz. Üzeyr olabilir. Ayrıca Roma Kralı Artiokus da Filistin’i işgal ettikten sonra Tevrat nüshalarını ikinci kez yaktırmıştır. Bu nedenle, Tevrat’ın yazılış süreci hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

    Müslümanlar, Allah’ın Hz. Musa’ya bir kitap verdiğine ve bunun Tevrat olduğuna inanırlar, ancak bugünkü Tevrat’ın, o orijinal Tevrat olmadığını kabul ederler.

    Bu bilgi, Diyanet dini kavramlar sözlüğünden alınmıştır.

Cevapla