Teyemmüm Nedir? İslamda Teyemmüm Kavramı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dinimizde Teyemmüm ne demek kısaca bilgi

Dinimizde Teyemmum ne demek kisaca bilgi

Abdest alınamadığı veya gusül yapılamadığı durumlarda temiz toprak yahut yer cinsinden bir maddeye elleri sürerek yüzü ve iki kolu meshetmektir.

Teyemmüm, suyu temin etme veya kullanma imkanının bulunmadığı durumlarda büyük ve küçük hükmi kirliliği (hades) gidermek amacıyla iki eli temiz toprak veya yer cinsinden sayılan bir maddeye sürerek yüzü ve iki kolu mesh etmekten ibaret hükmi temizliktir.

 

TEYEMMÜM NEDİR KISACA
DİYANET

Niyet ederek temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye ellerini vurup yüzünü ve kollarını meshetmeye teyemmüm denir.
Abdest almak ve gusletmek (yıkanmak) için su bulunmadığı veya bulunduğu halde kullanılması mümkün olmadığı durumlarda abdest ve gusul yerine teyemmüm edilir.
Teyemmüm, ibadetleri yapabilmemiz için dinimizin gösterdiği bir kolaylıktır ve bu ümmete ait özelliklerdendir.
Teyemmüm, kitap (Kur’an-ı Kerim) ve sünnet ile sabittir. Abdest ve gusül için su bulamayanların teyemmüm etmeleri ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor:
“.Ve su bıdamamışsamz temiz bir toprağa teyemmüm edin, yüzlerinizi ve ellerinizi onunla mesnedin.” (Maide:6)

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-01-24T23:51:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Teyemmüm genel ve basit tarifi ile; su bulunmayan bir yerde veya suya ulaşmak hayati derecede sıkıntılı olan bir ortamda toprakla yapılan bir hadesten taharet işlemidir. Dinimiz biz Müslümanların zorlukta olmasını, zor durumda kalmasını asla istememiştir. O yüzden teyemmüm bizler için bir kolaylıktır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Teyemmüm, İslam’da su olmadığında veya kullanımının yasak veya zararlı olduğu zamanlarda namaz (namaz) veya Kur’an okumak gibi ibadetleri gerçekleştirmeye izin veren ritüel bir arınma yöntemidir. Kendini sembolik olarak temizlemek için temiz toprak veya toz kullanmayı içerir.

    Teyemmüm kavramı, Kuran’daki belirli ayetlerden ve Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerinden türetilmiştir. Teyemmüm ile ilgili birincil ayet, Kuran’ın Maide Suresi’nde (5:6) bulunur ve burada şöyle der:

    “Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başlarınıza mesh edin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz, o zaman abdest alın. Fakat hasta veya yolculukta iseniz veya biriniz hacamat yerinden gelmiş veya kadınlara temas etmiş de su bulamamışsanız, o zaman temiz bir toprak arayın da onunla yüzlerinize ve ellerinize sürün. bağışlayıcıdır, bağışlayıcıdır.”

    İslami öğretilere göre teyemmüm, suyun kıt olması, suyun bulunmaması, su kullanımı nedeniyle zarar veya hastalık korkusu olması veya suya fiziksel olarak erişilmemesi gibi belirli durumlarda izin verilir.

    Teyemmüm yapma prosedürü aşağıdaki adımları içerir:

    Arınma ve ibadet amacıyla teyemmüm etmeye niyet etmek.

    Avuç içlerini temiz toprak veya toza vurmak. Bu, elleri toprağa veya toza koyarak ve ardından hafifçe vurarak yapılır.

    Avuç içi ile yüzü mesh etmek. Saç çizgisinden çeneye yatay olarak tüm yüz bir defa mesh edilir.

    Elleri silmek. Her iki el de parmak uçlarından başlayarak bileklere kadar mesh edilir.

    Teyemmüm, su olmadığında veya kullanılamadığında abdest (abdest) veya ritüel banyo (gusül) için geçici bir ikame olarak kabul edilir. Su bulununca, su ile abdest veya gusül almak farzdır.

    Teyemmümün doğru niyetle ve İslam’ın öğretilerine uygun olarak yapılması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Teyemmüm ile ilgili özel durumlar veya sorular varsa, daha fazla rehberlik için bilgili bir alim veya yetkili bir dini otoriteye danışmanız tavsiye edilir.

Cevapla