Teyemmüm sünnetleri

Question

Dört mezhebe göre teyemmümün sünnetleri

Dort mezhebe gore teyemmumun sunnetleri

Teyemmüm Sünnetleri

Teyemmümden önce besmele çekmek Hanefî ve Şâfiîler’e göre sünnet, Mâlikîler’e göre fazilet, Hanbelîler’e göre vâciptir.

Hanefî ve Şâfiîler’e göre teyemmüm iki defa yere vurarak birincisinde yüzün, ikincisinde dirseklere kadar kolların meshedilmesiyle yerine getirilir. Mâlikî ve Hanbelîler’e göre ise yere bir defa vurmak ve yüzle bileklere kadar elleri meshetmek yeterli olmakla birlikte yere iki defa vurulması ve kolların dirseklere kadar meshedilmesi efdaldir.

Hanefîler’e göre elleri yere vururken parmakların arasını açmak, elleri yerde ileriye geriye doğru oynatmak, ardından elleri kaldırıp silkelemek sünnettir.
Mâlikîler’e göre kıbleye dönmek, sağ kolu önce meshetmek ve parmakların arasını sıvazlamak fazilettir.
Şâfiîler ayrıca abdestte olduğu gibi teyemmümden sonra da kelime-i şehâdet getirmeyi sünnet kabul etmiştir. Sünnetlerin terkedilmesi ve meshin tekrarlanması ittifakla mekruh sayılmıştır.
Mâlikîler’e göre boş konuşmak, dirseklerden yukarısını meshetmek; Şâfiîler’e göre çok toprak kullanmak, namaz kıldıktan sonra teyemmümü tazelemek, namaz bitmeden teyemmüm organlarından toprağı temizlemek; Hanbelîler’e göre iki defadan fazla toprağa vurmak ve azsa toprağı üflemek de mekruhtur.

 


 

Teyemmümün Sünnetleri – Diyanet
maddeler halinde
(Hanefi mezhebine göre)

1. Teyemmüme başlarken besmele okumak.
2. Tertibe riayet etmek. Yâni evvelâ yüzünü, sonra kollarını meshetmek. 3.Bunları ara vermeden bibiri ardınca yapmak.
4.Elleri yere koyunca evvela ileri sürmek. 5.Ondan sonra elleri geriye çekmek.
6. Parmaklarını açık bulundurmak.
7. Ellerini yerden kaldırınca birbirine vurarak silkelemek.

Kaynak: Diyanet islam ilmihali

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-01-27T16:10:31+03:00

    Teyemmümün sünnetleri içerisinde

    Besmele ile başlamak: Biz yaptığımız her hayırlı işe besmele ile başlarız. Teyemmüm de hayırlı bir iş olduğu için besmele ile başlamak sünnettir.

    Tertibe yani sıralamaya uygun olarak hareket etmeli insan. Bu hayatının ne kadar düzenli tertipli olduğunu gösterir aslında Müslüman’ın.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-30T15:19:01+03:00

    Temiz toprak veya toz kullanılarak ritüel bir arınma yöntemi olan teyemmüm, İslam hukukunun birincil kaynaklarında belirtilen belirli sünnetlere (önerilen eylemler) sahip değildir. Ancak teyemmümün kuvvetlendirilmesi ve amacının etkin bir şekilde yerine getirilmesi için genel olarak tavsiye edilen bazı uygulamalar vardır. Bu öneriler şunları içerir:

    Niyet (Niyet): İslam’daki her ibadette olduğu gibi, teyemmüm ederken de samimi bir niyetle arınmaya ve Allah’a yakınlaşmaya odaklanılması tavsiye edilir.

    Temiz ve Saf Toprak Arayışı: Teyemmüm için malzeme seçerken, idrar ve dışkı gibi safsızlıklardan arınmış temiz toprak veya toz seçilmesi tavsiye edilir. Vurmadan önce yüzeyin temizliğinden emin olunmalıdır.

    Toprağa Hafifçe Vurmak: Avuç içlerini temiz toprak veya toza aşırı güç veya saldırganlık olmadan hafifçe vurmanız önerilir.

    Yüzün Tamamını Kapatmak: Yere vurduktan sonra avuç içi ile yüze mesh edilirken, saç çizgisinden çeneye kadar yatay olarak yüzün tamamının bir defa mesh edilmesi müstehabdır.

    Ellerin Örtünmesi: Aynı şekilde, eller mesh edilirken parmak uçlarından başlayarak bileklere kadar mesh edilmesi ve ellerin tamamının mesh edilmesi müstehabdır.

    Kesin Teyemmüm Yapmak: Teyemmüm yapmadan önce suyun bulunmadığından veya kullanılamayacağından emin olmak önemlidir. Bu, eylemin geçerliliğini ve doğruluğunu sağlamaya yardımcı olur.

    Bu uygulamalar zorunlu olmamakla birlikte, teyemmüm sürecinin farkındalığını, bağlılığını ve eksiksizliğini artırmak için tavsiye edilir.

    Bu önerilerin genel yönergelere dayandığına dikkat etmek önemlidir. Hükümlerdeki belirli ayrıntılar ve farklılıklar için, tercih ettiğiniz ekoldeki alimlerin öğretilerine ve yorumlarına başvurmanız veya daha fazla rehberlik için bilgili bir alime danışmanız tavsiye edilir.

Cevapla