Kuranı kkerimde 14 yerde secde yapılması gereken ayetler vardır. Okunduğunda veya dinlendiğinde secde yapılması gerekir.
Bu secde ayakta veya otururken secdeye gidip 3 defa subhane rabbiyel ala denir ve kalkılır.
Hükmü 3 mezhebe göre kuvvetli sünnettir, hanefi mezhebine göre ise Kur’an’daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen müslümanın yapması vacib olan secdedir.
Hatim sonrası toplu yapmak için ertelemek doğru değildir.
Vacib olan tilavet secdesini hemen yerine getirmek zorunluğu yoktur. Secde ayeti okunur okunmaz hemen secde edilmesi gerekmez. Bu secde uzun bir zaman sonra da yapılabilir. Yine eda olur, kaza sayılmaz; kabul edilen hüküm budur. Bununla beraber, bir zaruret olmadıkça geciktirilmesi tenzihen mekruhtur.
Namaz içinde ise, hemen yapılması vacibtir; çünkü bu, artık namazdan bir cüz olmuştur. Namaz dışında kaza edilemez. Bunu, secde ayeti okunduktan sonra üç ayetten sonraya bırakmamak gerekir.
İmam Ebû Yusuf’a göre, tilavet secdesi namazın dışında da hemen yapılması vacibdir.
Kur’an hatimi yapılırken secde ayeti okunduğunda hemen secde edilmesi en güzeli olmakla birlikte, hatim bittikten sonra da bu secdeler yapılabilir.
Secde âyetinin tekrarlanması halinde bir secde yeter der imam azam, imam şafii her ayet için aynı mekan da olsa secde sünnettir.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tilavet secdesinin hükmü üç mezhebe göre müekked sünnetlerdendir. Sadece Hanefi mezhebine göre tilavet secdesinin hükmü vaciptir. Kur’an hatimi yapılırken secde ayeti okunduğunda hemen secde edilmesi en güzeli olmakla birlikte, hatim bittikten sonra da bu secdeler yapılabilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tilavet secdesi (secde secdesi) bireysel bir ibadettir ve tipik olarak bireysel olarak yapılır. Bir cemaat uygulaması olarak toplu olarak yapılmaz.
Bir kişi, secdeyi gerektiren bir Kur’an ayetiyle karşılaştığında, secdeyi bireysel olarak yapmalıdır. Secdeyi çağrıştıran belirli ayetlerle karşılaşmak, Allah’a kişisel bir bağlılık ve saygı eylemidir.
Kur’an-ı Kerim’i topluca veya bireysel olarak okuyan herkes bağımsız olarak kıraat secdesini yapar. Bir kimse âyet ile karşılaştığında başkasının secdeye katılması gerekmez. Bireysel bir ibadet eylemi olarak kalır ve orada bulunan diğerleri kendi ezberlerine devam edebilir veya diğer anma veya ibadet biçimleriyle meşgul olabilir.
Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki, bir kimse başka bir kimsenin secdeye vardığına şahit olursa, o kişinin ibadetine saygı göstermeli, rahatsız etmemeli ve kesintiye uğratmamalıdır. İbadetlerde saygılı ve huzurlu bir ortamın sağlanması önemlidir.
Özetle kıraat secdesi, Kur’an’ın bunu gerektiren belirli ayetleriyle karşılaşan herkesin bireysel olarak yaptığı bir ibadettir. Bir cemaat uygulaması olarak toplu olarak yapılmaz.