Paylaş
Tin suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
TİN SURESİ İLE İLGİLİ BİLGİ
Kuranı kerimin 95. suresi olan Tin (incir) suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Tin suresi peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur.
Toplamda 8 ayetten meydana gelmiştir. Bu sure ismini ilk ayette geçen “ve-tin” kelimesidir.
Tin demek incir demektir. Bu sure buruc suresinden sonra kureyş suresinden önce peygamberimize gelmiştir.
Bu surede kötü ahlakın bu değeri düştüğünü belirtmiş, Allah’ iman edenlerin iyi işleri övülmüş ve ahiret günü olacak olan hesap ve cezayı yalanlayanlar kınanmıştır.
Tin suresi konusu ve içerdiği mesajlar
Kur’ân-ı Kerîm’in 95. sûresi “Tîn”e yemin ile başladığı için bu ismi almıştır. Buna “Ve’t-tîni” sûresi de denir.
Mekke devrinde nazil olmuştur. 8 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları mim ve nun harfleridir.
Sûrenin ilk âyetinde geçen “tîn”in sözlük anlamı “incir”, “zeytûn”un ise “zeytin”dir. Bunları kelime anlamı ile değerlendirenlere göre, maddî gıdaların en önemlileri olarak birisi tatlı diğeri tuzlu; ya da birisi yağsız, diğeri yağlı gıdaları temsil etmek üzere bunlara yemin edilmiştir. Müteakip âyette yemin edilen Sina dağı ve Mekke ise, manevî gıdalara yer olan iki mübarek mevki olduğu için bunlara yemin edilmiştir. Diğer bir görüşe göre; buradaki “tîn” ve zeytûn” yemiş değil, bu isimle anılan iki kutsal yerdir. Buna göre Tîn, Hz. îsâ’nın; Zeytûn İsrail oğullarına gönderilen diğer peygamberlerin gönderildiği yerlerdir. Başka bir yoruma göre de burası, eskiden beri incir ve zeytin bahçeleriyle tanınan Filistin’dir ki Hz. îsâ ve ondan önce bazı peygamberlerin gönderildiği bölgedir. Tûr-i Sîna, Hz. Musa’nın; el-Beledü’l-Emîn ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.)’in vahiy aldığı yerdir.
İşte bu sûrede, peygamberlerin vahiy almış olduğu yerlere yemin edilerek, bunların sânı yüceltilip gerekli dikkat çekildikten sonra, insanın değeri; inanıp iyi işler yapmanın önemi ve hesap gününün gerçekliği vurgulanmaktadır.
Tin Suresinde bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Yüce Allah, insanı en güzel bir şekilde yaratmıştır. Fakat insan, küfür ve isyanıyla bu güzelliği bozarsa alçalır ve cehennemi boylar (âyet: 4-5).
* İnanıp iyi işler yapanlara ise kesintisiz mükâfat vardır (6).
* Hesap günü muhakkaktır. O günde hâkimler hâkimi ve en adil yargıç olan Yüce Allah, adaletle hüküm verecek; herkes iyi veya kötü insan olmasının karşılığını görecektir {7-8).
Cevapla