Tırnak altındaki kir abdest ve gusle mani midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

TIRNAK KİRİ VE GUSÜL KONUSU

Sabah gusül aldım tırnaklarım kısaydı ama biraz ne olduğunu bilmediğim kir gibi seyler vardı tırnagimin altında gusuldr ovaladım biraz çıkmadı sanırım simdi aklima takıldı simdi kestim çok kısa oldu tirnagim tekrar yıkamama gerek varmı yoksa guslum tamammıdır

Kirler gusül almaya engel midir

Gusül almadan kirleri gidermek

 



Tırnakları kesmek sünnettir, diyen olduğu gibi vaciptir diyen de olmuştur. Hanefî âlimlerinin kaydettiklerine göre, tırnak ve bıyık gibi bedende kesilmesi matlup olan şeyleri kırk günden fazla bırakmak caiz değildir. Böyle bir müddet ihmal eden kimse cezaya müstehak olur.

Şafiî alimlerinin görüşlerine göre de tırnak ve benzeri şeyleri kesmek sünnettir, vacip değildir.

Kesilmesi ister vacip ister sünnet olsun, tırnak altında kir ve toprağın bulunması namaz abdestinin ve gusül abdestinin sıhhatine engel değildir.

Yalnız hamur, mum ve benzeri bir şey olursa bunların temizlenmesi gerekir.

Peygamber Efendimiz (asm), tırnakların kesilmesini emreder, ama namazın iadesini emretmezdi. Tırnakların altındaki kir abdestin ve guslün sıhhatine engel olsaydı, mutlaka o halde kılınan namazın yeniden kılınmasını emredecekti.

– Deriye yapışan maddeler ve vücut kirleri abdest ve gusle engel olur mu?

Abdest konusunda olduğu gibi, gusülde de suyun deriye geçmesine engel olan maddeler önceden giderilmelidir. Aksi halde yapılan guslü yerine gelmemiş olur.

Örneğin, tırnak üzerinde kuruyup kalan hamur, sürülen oje ve benzeri maddeler, suyun alta geçmesine engel teşkil eder. Gusülden önce bunların giderilmesi gerekir. Yağlı boya niteliğinde olmayan normal kir, suyun geçmesini engellemez. Sabunsuz su ile yıkanan bir organda hâlâ kirin izine rastlanıyorsa, bu guslün yerine gelmesine engel sayılmamıştır. Çünkü su deriye nüfuz etmiştir. Ancak sünnete uygun olanı, bu tür kirleri iyice yıkadıktan sonra gusletmektir. Bu konuda şehirli ile köylü aynıdır.

Tırnak aralarına giren çamur, toprak da böyledir. Derici ve boyacının tırnaklarına ve tırnak altlarına bulaşan boya ve benzeri şeyler, suyun geçmesini engellerse de, ilim adamlarının çoğu bunda zorluk bulunduğunu dikkate alarak cevaz vermişlerdir. O halde bu konuda da zaruri (kaçınılması çok zor) halleri genel hükmün dışında tutmak gerekir. Çünkü Şer’î kaidelerde bu kapıyı açık tutmuştur.

Ama deriye yapışan balık pulu, çiğnenmiş ekmek parçası kuruyup suyun geçmesini engelliyorsa, o takdirde bunları gidermek lâzımdır. Çünkü bunlardan kaçınmak mümkündür, zarurî bir durum mevcut değildir.

Bunun dışında pire ve sinek pisliğinden genellikle kurtulmak mümkün olmadığı için, deri üzerinde yapışıp kalmaları gusle engel sayılmamıştır. Bununla beraber iyice yıkanıp temizlenmesi sünnet gereğidir. El-Muhit ve Fetevâ-yı Hindiyye’de bu konuya yer verilmiştir.

Çiçek ve egzama gibi bir hastalıktan dolayı deri üzerinde meydana gelen kabuklar kabarık bir vaziyette olup kenarları deriye bitişikse, gusle mâni sayılmaz. Yıkandıktan sonra bu kabuklar kalkar ya da dökülürse guslü yeniden yapmayı gerektirmez.

Abdestte olduğu gibi gusülde de suyu gözlerin içine ulaştırmaya lüzum yoktur. Serahsî’nin Muhitinde ve Fetevâ-yı Hindiyye’de buna cevaz verilmiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/50-51)



Anlayamadım yani yıkamama gerek yok değilmi

Answers ( 3 )

  1. kir avatarı
    0
    2021-08-07T22:35:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül den sonra tırnağın kenarında kir farketmek

    Gusül sonrası tırnakta kir fark etmek

    Selamün Aleyküm dün gusül abdesti aldım aldıktan sonra tırnağımın kenarında kir olduğunu farkettim hemen kiri çıkarıp altına su değdirdim gusül abdestim olmuşmudur. Islatma rağmen sürekli vesvese geliyor

    Selamün Aleyküm dün gusül abdesti aldım aldıktan sonra tırnağımın kenarında kir olduğunu farkettim hemen kiri çıkarıp altına su değdirdim gusül abdesti olmuşmudur. Bölgeyi ıslattığım halde çok vesvese geliyor.

      0
      2021-08-07T22:41:50+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Gusül abdesti alırken tırnağın altındaki kirin guslü geçitli kılıp kılmayacağı hususu şuna bağlıdır;

      Eğer tırnağın altında eritilmiş mum veya hamur gibi suyun geçmesini engelleyecek maddeler var ise bu maddelerin mutlaka temizlendikten sonra gusül abdesti alınması gerekmektedir. Fakat tırnağın altında normal kir, toprak gibi maddeler var ise yani suyu geçirebilecek maddeler var ise bu şekilde gusül abdesti alınabilir. Fakat bu gibi durumlara düşmemek için tırnaklarımızı fazla uzatmadan keselim ki aklımızda soru işareti kalmasın.

    0
    2021-08-07T22:44:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül abdesti aynı normal namaz abdesti gibidir. Derinin altına su geçmesine engel olan maddeler var ise mutlaka giderilir ondan sonra gusül abdesti alınması gerekmektedir.

    Tırnak altında bulunan bazı maddeler gusle engeldir, bazıları engel değildir. Tırnak altında bulunan erimiş mum, hamur gibi maddeler deri altına su geçirmeyi engellediği için bu gibi maddelerin mutlaka temizlenip, giderildikten sonra gusül abdesti alınması gerekmektedir. Fakat tırnak altında bulunan, toprak ve kir gibi maddeler deri altına su geçirdiği için gusül abdesti geçerlidir.

    En iyi cevap
  2. Soru avatarı
    0
    2022-01-07T15:25:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tirnak altındaki kir abdeste ve gusle mani midir? Toprak, hamur, boya ve normal kir gusle engel midir?
    Ben normal kiri temizlemeden gusül aldim. Gusle engel olduğunu bilsem veya bilmesem yeniden mi gusül almam gerekiyor? Ayak tirnaklarimda kir var. Ne yapmam lazım?

      0
      2022-01-09T11:40:30+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Tırnak altında bulunan toprak gibi suyun alta geçmesinde engel olmayan maddeler gusül abdesti ve normal namaz abdestine engel değildir.

      Fakat tırnakta bulunan; hamur, oje gibi maddeler bir tabaka oluşturur. Suyun alta geçmesine izin vermezler. Böylelikle kişinin gusül abdesti veya normal abdest almadan önce mutlaka bu kirleri gidermesi gerekmektedir. Aksi halde alacakları abdest ve gusül abdesti geçersiz olur.

    0
    2022-06-27T14:00:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusülden sonra tırnak kesilmesi

    Selamun Aleyküm. Gusül abdesti aldıktan ve namazlarımı kıldıktan sonra tırnaklarımı kestim. Gusül ammadan önce tırnak aralarını tırnak markasının törpü kısmı ile aralarını temizlemeye çalıştım. Daha sonra gusül aldım. Namazlarımı kıldıktan bir süre sonra kir değil ama tirmagimda leke izi gibi bir şey gördüm. Dış taraftan bakınca belli olmuyordu. Ama iç taraftan belli oluyordu. Belki de tırnağın kendi doğal şeyidir. El ve ayak tırnaklarımı kestim. Sol ayak küçük parmağındaki tırnağı kestikten sonra törpü kısmı ile tırnağın iç tarafına biraz sürdüğümde bir şey cıktı. Sümük gibi idi yapısı. Belki de tırnağın içini soydum, bilmiyorum. Daha sonra tırnakları peçete ile toplayıp çöpe attım. Gusül olmamış olabilir diye el ve ayak parmaklarımı tekrar yıkadım ve yeni bir namaz abdesti alıp namazlarımı iade ettim.

    Bu son yaptığım doğru mu ? Yoksa yeniden gusül almam gerekir mi ?

      0
      2022-06-28T17:38:09+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bu şekildeki davranış gusül abdestine zarar vermez. Tırnaktaki lekelerin gusül abdestine mani olabilmesi için bir tabaka bırakması gerekir. (oje gibi)

Cevapla