TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak caiz mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak caiz mi?,

TL olarak borc verip dolar veya altin olarak geri almak caiz mi

Bir arkadaşıma altın bozdurup borc vermiştim. O an o yetiştiremeyeceğinden dolayı ben bozdurup eline para olarak verdim ama onun icin bozdurmustum. Sonradan ödeme şeklini hiç konuşmadık. Dinde hükmü nedir, nasıl ödemesi gerekir?


Arkadaşınız borç isterken veya size derken ne olarak verdiniz aranızdaki sözleşme neydi?.
Sizden sizden borç isterken ben de şu kadar altın var gel bebeğim demek altını borç vermektir kaç gram verilmişse o kadar alınır.
Arkadaşınız para istemişse siz de altından söz etmemişseniz TL olarak geri verir

Siz ya verdiğiniz altını isteyin ya da altını bozdurduğunuzdaki ona verdiğiniz liranın aynısını isteyin. Rakam ve değer sabit olsun.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    1
    2022-06-03T20:39:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Uzun vadeli borç verildiğinde paranın kaybettiği değeri de tahsil etmek caiz midir

    Hocam hayırlı günleriniz olsun size bir şey danışmak istiyorum.

    Hocam bir yıl önce tayinimiz Ağrı’dan Malatya ya çıktı ve emegimizle eşimle ev parası biriktirdik faize girmedik bu güne kadar da elimizdeki para ile bir ev almak istedik paramız yetmeyecekti eşimin 3 aylık bir görev sonrası alacağı olacaktı bize vade verilince 8 ay gibi bir sürede ödeyecektik. Malayaya geldik bir eve baktık durumu da ev sahibine aynen anlattık tamam sizin bu hassasiyetinize bende saygı duyuyorum sizi çok sevdim her şey para değil dostluk bakidir gibi sözler söyledi ve 750 ye anlattığımız eve bize peşin verirseniz 730 olur ama siz vadeli vereceginiz için 750 dedi bizde tamam dedik ve 480 parayı peşin verdik sonra tapuyu aldığımız gün eşyalar eve indi ve kendi evinde eşimi balkona çağırıp bir kağıt kalem verip 270 geri kalan borç 540 gram altın olarak ödenecektir gibi bir yazı yazdırmış bizim ilk konuştuğumuzda bize size yardımcı olurum ama geri kalan altın isterim dememisti. Benim hiç bir şeyden haberim yok Bana bir kağıt uzattılar imzala diye hocam Allah şahidim ki ne olduğunu bile anlamadim o zaman kendisi riskli bir ameliyata girecekti aceba çocuklarının bilgisi olsun diye mi böyle yazdılar dedim ve imzaladım Aşağı indik dedim eşime bu neydi niye öyle bişey imzaladım bende anlamadim dedi ve abi çok iyi bir insan bana ben senin çocuğunun hakkını yemem dedi dedi.Ve eşim görevden gelir gelmez para gönderdi bize tekrar iade etti bana çerez parası mi yolluyorsunuz bana 540 gram altın vereceksiniz dedi Şimdi bize icra takip açmış hocam ne yapamiz gerekiyor inşallah mesajımı görürsünüz hocam inanın psikoloji olarak çok zor günler yaşıyoruz şimdi bizim bu parayı bulmamız imkansız basta kredi cekmeyecegimizi söyledik ama şimdi boyle bir duruma soktu bizi

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da finansal konular, faiz (riba) yasağı ve ahlaki ilkeler etrafında düzenlenir. Faiz, İslam hukukunda kesinlikle haram (yasak) olarak kabul edilir. Bu nedenle, bir kişinin başka bir kişiye borç vermesi ve daha sonra faiz alması caiz değildir.

    Ancak, İslam’da alışveriş, takas ve ticaret gibi faizsiz finansal işlemler teşvik edilir. Yani, sizin bahsettiğiniz durumda, bir kişiye TL olarak borç verip daha sonra dolar veya altın olarak geri almak caiz olabilir. Bu durumda, bir alışveriş işlemi gerçekleşmiş olur ve faiz olmaz. Bu tür bir işlemde, anlaşmanın tarafları arasında açık bir anlaşma olmalı ve işlem gerçek ve gerçekçi olmalıdır.

    Ancak, İslam hukuku açısından bu tür işlemlerin dikkatlice incelenmesi ve İslami finans ilkelerine uygun olup olmadığının belirlenmesi önemlidir. İslami finans kurumları, bu tür işlemleri gerçekleştirirken İslami finans prensiplerine uymaları için uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından denetlenirler.

    Sonuç olarak, TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak, İslam’da faizli işlemlere karşı olan yasağa uymak kaydıyla ve İslami finans prensiplerine uygun olarak gerçekleştirildiği sürece caiz olabilir. Ancak bu tür işlemlerin detaylarını ve hukuki yönlerini belirlemek için bir İslam hukukçusundan veya finansal uzmandan yardım almanızda fayda vardır.

    En iyi cevap

Cevapla