Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Toplu gıybet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gıybet

toplu giybet

Bir topluluk hakkında bilgi almak için arastirma yaparken topluluk hakkında yazılan kötü şeyleri de okumak toplu giybete ortak olmak mıdır

Cevap:

Gıybet Sözlükte: Bir kimsenin gıyabında hoşlanmayacağı bir söz söylemek, çekiştirmek; meydanda olmama, kaybolma haline denir.

Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır.

Gıybet, insan veya insanla ilgili birtakım şeyler üzerinde olur. Kişinin bedeni, nesebi, ahlakı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, bineği… dedikodu konusu olabilir. Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak… Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi söz konusu kişinin kalbini kırar.

Kur’an ve Sünnet, gıybeti yasaklamıştır: “Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi?” (el-Hucurat, 49/12); “Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır” (Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II, 384, 386).

Başkalarına kardeşinin ayıplarını anlatmak onun hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek demek olduğundan, ancak dil ile söylemek haram olmuştur. Kaş-göz işareti yapmak, imâ, işaret ve yazı gibi gıybet anlamı ifade eden her hareket de gıybettendir. Meselâ elle birisinin uzun veya kısa boyluluğuna işaret etmek, bir şahsın ayıpları hakkında yazı yazmak gıybettir. Gıybeti tasdik etmek de gıybettir. Gıybet yapılan yerde susan kişi gıybete ortak olmuş olur. Diliyle gıybetçiye karşı duramayanın kalbiyle inkâr etmesi gerekir. (İmam Gazzâli, Zübdetü’l-İhya, Trc: Ali Özek, İstanbul 1969, 362, 363). Allah Resulu şöyle buyurur: “Bir kimse yanında hakarete maruz kalan bir mümine gücü yettiği halde yardım etmezse, Allah o kimseyi kıyâmet gününde insanların önünde rezil eder” (Tebarâni).

– “Her kim gıyabında kardeşinin kusurlarını söyletmezse, kıyamet gününde Allah da onun kusurlarını örtmeyi tekeffül eder” (İbn Ebi’d-Dünya).

– “Ey kalbiyle değil, sadece diliyle iman edenler topluluğu! Müslümanların gıybetini yapmayınız, ayıplarını araştırmayınız. Zira kim kardeşinin ayıp ve kusurlarını araştırırsa Allah do onun kusurlarını araştırır. Allah, kimin kusurunu araştırırsa onu evinin içinde bile olsa rezil ve rüsva eder (Ebû Dâvud, İbn Ebî Dünya).

İslam dininde kardeşlik olgusunun, “Müminler ancak kardeştir. İhtilaf ettikleri zaman, iki kardeşinizin arasını düzeltin; ve sakının ki, merhamet olunasınız” (el-Hucurat, 49/10) ilâhi buyruğu ile kurulmuş olması, İslâm toplumunu bu iman kardeşliği üzerinde yükselen güçlü bir toplum yapmaktadır. Böyle bir toplumda gıybet yoktur. Çünkü, Hz. Peygamber (s.a.s)’in buyurduğu gibi, “Mümin müminin aynasıdır. Mümin iki el gibidir, birisi diğerini temizler.” Bu ölçüler, toplumu fitne ve bozgunculuktan uzak tutar.

Gıybetin sebepleri:

1. İntikam duygusunu tatmin, 2. Arkadaşlara muvafakat, 3. Gösteriş ve büyüklük; başkalarını küçültme, kendini büyütme, 4. Kıskançlık, 5. Hoşça vakit geçirmek, güldürmek için başkalarının ayıp ve kusurlarının ortaya serilmesi, 6. Küçük düşürmek için alay (Gazzâlî, İhyâu Ulûmiddin, Trc: Ali Arslan, İstanbul 19’72; VI, 522 vd).

Gıybetten korunmak için kişinin öncelikle kendi kusurlarıyla uğraşması gerekir. Şuralarda gıybet câizdir:

1) Haksızlık karşısında: “Hak sahibinin söz hakkı vardır” (Buhârî, Müslim).

2) Fetva istemede: Utbe kızı Hind, Resulullah’a gelerek kocası Ebû Süfyan’ı cimriliğiyle, çok az nafaka bırakmasıyla çekiştirmiş ve kocasının malından haberi olmadan alıp alamayacağını sormuştu. Allah Resulu de “Sana ve çocuğuna yetecek miktarda, iyilikle al” buyurdu.

3) Bir kimseyi kötülükten menetmek:

4) Kişiyi meşhur olan lakabıyla anmak.

5) Kişinin fısk-u fücûrunu alenen yapması, yaptıklarından dolayı gurur duyması, yaptıklarının söylenmesinden dolayı üzüntü duymamasıdır. Yaptıklarıyla övünmesi yüzünden onları anmak gıybet sayılmaz.

Gıybetçinin günâhtan kurtulması için pişmanlık duyması, tövbe etmesi, gıybetini yaptığı kimse ile helâlleşmesi gerekir. Gıybeti yapılan da merhametli davranır, affeder. Düstur: “affa yapış(mak), iyiyi emret(mek), cahillerden uzak ol(maktır) (el-A’râf, 7/ 199) Bir toplum hakkında öğrenme amacıdan dolayı bir kitap okumak gıybet değildir. Amaç o toplumu gıybet etmek için öğrenmekse bu gıybettir.

Benzer Konular:

Answers ( 5 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-04-02T13:29:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Belli bir yerdeki insanları belirlemeden sadece kızlar serserilere bakıyor tarzında bir cümle kurmuş olmak toplu gıybet mi ?
    Yada diyorum ki su semtteki insanlar kavgacidir bu giybet mi ?

      0
      2022-04-02T15:52:05+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bu sözü söylerken o semtteki insanların tamamını bu işe katmak gıybet değil Allah muhafaza iftiraya girmiş olur. Ama söz gelimi veya ağız alışkanlığı sebebi ile bu sözleri söyleyen kişi; Allah’a tevbe edip bir daha aynı şekilde konuşmaması gerekmektedir.

  2. Murat avatarı
    0
    2022-04-03T11:52:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ama bilirsiniz ki bazı bölgeler kendini belli ediyor.Örneğin Ankara  Çinçin kötü belali yer   ne ararsanız vardır.Şimdi ben birine orası kötu yer yada insanları belali, kötüdür dedim diye iftira mı etmis oluyorum.iyi olanlar tabi vardir da zor %5 anca ne yapalim yani genelleme konusmayalim mi ne diyelim %90 mi kötüdür.Kisacasi ben oranin insanlari kötüdur dersem %5una iftira mi atmis oluyorum.Ama ameller niyetlere gore değil mi benim kastettigim %90 lik kısim aslinda oyle derken ?Yani genelleme konuşuyorum. Iyi cikmaz demiyorum.vardirda cok zordur.

      0
      2022-04-03T14:13:13+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bir başka birine bunu anlatırken genelleme yapmamanız gerekir. Orasının kötü bir yer olduğunu söyleyin. Ama orada bulunan bütün kişilerin kötü olduğunu söylemeniz iyi kimselerin hakkına girmek olur. Genelleme yapmaktan kaçının sadece

  3. Murat avatarı
    0
    2022-04-04T04:08:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ben insanlari kotüdur desemde aslinda amacim geneline yani %90 ina yonelik.hani zaten bana sorsa diyemem ki hepsi kötu ama zor derim.Ben  insanlari kotüdur desemde niyetimizde %90 lik kisimsa yinede hak yemis olur muyum?sonucta allah niyetimi bilmiyor mu ? Ameller niyetlere göre değil mi?

      0
      2022-04-04T15:51:29+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Elbette Rabbimiz (cc) niyetleri bilendir. Fakat insan da irade sahibidir. Ne dediğini, nasıl konuştuğunu bilmesi gerekmektedir.

  4. Murat avatarı
    0
    2022-04-09T12:25:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah biliyorsa daha ne ki namazda bile niyetin  Dil ile söylenmesi müstehab olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli oluyor.başka ornek vercek  olursak allah yukarıda diyenler var bazen ama bunu mekan isnat etmek amacı olmadan derler.  Bediüzzaman’ın da ifade ettiği gibi “Bazen kelam küfür görünür, fakat sahibi kâfir olamaz.

    Bunda bile kalbe bakiliyorda  niyete bakiliyorda ben genele vurdugumda kalbimden gecen %90lik kisim oldugu halde nasil kul hakkina girerim anlamiyorum.Karsidaki zaten ben anlatirken %100 kotüdur diye anlamıyor. Hani desem ki ordakilerin hepsi kötüdür desem anlarim.Ama ben ordan iyi adam çikmaz dediysem hepsini kastetmiyorum.Allahta niyetimi biliyorsa kul hakki olmasi kadar saçma birsey yok.O zaman allah yukarda diyen dinden ciksin.namazda  niyet edelim. Yani hiç niyetimize bakilmasin.

  5. Mehmet avatarı
    0
    2023-04-30T05:24:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    1. Birinin yanlışlarını başkasına anlatmak

    2)Bir arkadaşın birinin arkasından kötü konuşmuşsa bende gidip onu o kişiye söylemem gıybet olur mu ?

    3) bir insandan zararlar görmüşsek veya hoşlanmayacağımıź şey onu başkasına anlatmak gıybet mi?

     

Cevapla