Toplu halde dua etmenin ve amin demenin hükmü

Question

Topluca dua etmek ve topluca amin demek

Toplu halde dua etmenin ve amin demenin hukmu

CEMAATLE DUA ETMEK, SESLİ DUA ETMEK VE ‘ÂMİN’ DEMEK

1. Hz. Ömer’in Duasına Halkın ‘Âmin’ Demesini İstemesi ve Kıtlık Senesinde Dua Etmesi

Säib bin Yezîd rahimehullah anlatıyor:

“Ben kıtlık senesinde bir sabah Ömer’i gördüm. Eski püskü elbiseler içerisinde, sırtında ancak dizlerine gelebilen bir aba olduğu halde Allah’a yalvarıyordu. Yüksek sesle Allah’tan bağışlanma (istiğfar) diliyor ve gözlerinden yanaklarının üzerine devamlı surette yaşlar dökülüyordu.

Sağ tarafında (Peygamber aleyhisselamın amcası) Abbas bin Abdülmuttalib vardı. Derken Ömer kıbleye yöneldi ve ellerini göğe doğru kaldırarak yüksek sesle rabbine dua etmeye başladı. Halk da onunla birlikte dua etti. Sonra Abbās radıyallahu anhın elinden tutup ‘Ey Allah’ım! Biz Peygamber aleyhisselamın amcasıyla senden şefaat diliyoruz’ dedi.

Abbas radıyallahu anh uzun bir süre Hz. Ömer’in yanı başında, ayakta durmaya devam etti ve o da gözlerinden yaşlar aktığı hâlde dua etti. ”

2. Hz. Ömer’in Sahabelerden Bir Grupla Oturması ve Tek Tek Her Birinin Dua Etmesi

Ebû Üseyd’in azatlısı Ebû Saîd rahimehullah anlatıyor:

“Ömer radıyallahu anh yatsı namazlarından sonra mescidi kontrol ederdi. Bu sırada namaz kılanların dışındaki kimseleri (mescitten) dışarı çıkarırdı… Bir gece yine her zamanki gibi yatsı namazından sonra mescidi kontrole geldi. Aralarında Übeyy bin Ka’b’ın da bulunduğu bir grup ashabın oturmakta olduğunu gördü ve ona,

‘Bunlar kimdir?’ diye sordu. Übeyy bin Ka’b, ‘Yakın arkadaşlarından bazıları, ey müminlerin emîri!’ dedi. Ömer ra- dıyallahu anh,
‘Yatsı namazından sonra burada bulunmanızın sebebi nedir?’ diye sordu. Übeyy bin Ka’b radıyallahu anh, ‘Oturduk, Allah’ı zikrediyorduk’ dedi.

Bunun üzerine Ömer radıyallahu anh da onların yanlarına oturdu ve en yakınında bulunan kişiye, ‘Duaya başla’ dedi. Adam dua etti. Böylece Hz. Ömer orada bulunanların hepsine teker teker dua ettirdi. Sıra onun diğer tarafında oturmaktaki Ebû Said’e gelmişti ki Ömer’in heybetinden dili tutularak zangır zangır titremeye başladı. Bunu hisseden Ömer radıyallahu anh,

‘Allah’ım, bizi bağışla. Allah’ım, bize merhamet eyle’ de mi diyemezsin?’ dedi.

Sonra sıra kendisine geldiği için Ömer radıyallahu anh duaya başladı. Orada bulunanlar içinde Ömer’den daha fazla gözyaşı döken yoktu. (Duasını bitirdikten) sonra ‘Bu kadar yeter, artık kalkınız’ dedi.

Böylece herkes dağıldı. ”

3. Düşmana Karşı Kabul Edilecek Duada Bulunmak

Ebû Hubeyre radıyallahu anh anlatıyor:

“Habib bin Mesleme el-Fihrî radıyallahu anh duası makbul bir kimse idi. Bir defasında o, bir ordunun başına getirildi. Yola çıkarak beraberindeki Müslüman askerlerle birlikte Rum/Bizans memleketinin sınırlarından içeri girdi. Düşman ordusuyla karşılaşınca Müslümanlar’a,

‘Ben Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin, ‘Bir cemaat bir araya gelerek içlerinden bazıları dua eder, diğerleri de bu duaya ‘âmin’ derse Allah onların dualarını kabul eder’ diye buyurduğunu işittim’ dedi.

Sonra Habib bin Mesleme el-Fihri radıyallahu anh, Allah’a hamd ve övgüde bulunup ‘Allah’ım! Kanlarımızı koru ve bize şehid sevabı ver’ diye dua etti.

Onlar bu durumdayken birden düşman ordusunun komutanı geldi.
Barış görüşmesinde bulunmak üzere Habib bin Mesleme el-Fihri radıyalla- hu anhın çadırına girdi. ”

4. Düşmana Karşı Nu’mân bin Mukarrin’in Duası

Ma’kıl bin Yesår radıyallahu anhın rivayet ettiği hadiste Nu’mân bin Mukarrin radıyallahu anh,

‘Ben Allah’a dua edeceğim. Hepiniz de ‘âmin’ deyiniz: Allah’ım! Bugün Nu’mân’a Müslümanlar’ın zaferiyle şehidlik nasip eyle. Onlara fetih kapılarını aç’ diye dua etti. Sonra da cemaate imamlık etti. ”

5. Zülbicâdeyn’in Dua Ederken Sesini Yükseltmesi ve Peygamber Aleyhisselamın “O İçli Biridir” Buyurması

Ukbe bin Amir radıyallahu anh anlatıyor:

“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Zülbicâdeyn adlı sahabe için “O çok içli biridir’ buyurdu. Çünkü bu zat Kur’an-ı Kerim’i çok okur, Allah’ı çok zikreder ve yüksek sesle dua ederdi. ”

BENZER KONULAR:

Cevapla