Toplumsal İletişimde Selamlaşmanın Önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Toplumsal İletişim

Toplumsal Iletisimde Selamlasmanin Onemi

Yüce Dinimiz İslam, müminleri birbirlerinin kardeşi ve dostu kabul etmiş, bu kardeşlik ve dostluğun devamının iman ve güzel amellerle sağlanabileceğini bildirerek; aramızdaki dini kardeşlik ve dostluğun bizlere yüklediği en önemli görevlerden birisinin de selamlaşma olduğunu vurgulamıştır..

Selam, müslümanları birbirleri ile tanıştıran, gönüllerdeki sevgiyi artıran, Allah katında insanı yüce mevkilere çıkaran ilahi bir kelamdır. Selamlaşmak, müslümanlar arasında sevgi ve yakınlık bağlarını kuvvetlendirir. İnsanlar arasında kavgaları, kırgınlıkları, dargınlıkları ve ayrılıkları önler. Kalpleri birbirine ısındırır. Bunun içindir ki; Cenab-ı Hak:

Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin. Şüphesiz Allah her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.” (1) buyurmaktadır.

Selamlaşma toplum hayatına renk veren, ışık saçan ve huzur veren bir kıymettir.  Bütün ahlaki değerlerin insani faziletlerin kaynağıdır. Selamın ulaşamayacağı gönül, çözemeyeceği problem, sonuçlandıramayacağı ihtilaf ve varamayacağı yücelik yoktur. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), birbirimizi sevebilmenin yollarından birinin de,  selamlaşma olduğunu bildirmiş ve şöyle buyurmuştur:

“Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada iman etmiş olmazsınız. Ben size, yaptığınız takdir de birbirinizi sevebileceğiniz bir şeyi söyleyeyim mi ?  (O halde) Aranızda selamı yayınız.” (2)

Birbirimizle selamlaşmak Rabbimizin emri olduğu için dini bir ibadettir. Selamın, fert ve toplum olarak huzur bulmamız ve mesut olabilmemiz için ibadet aşkıyla yapmamız gereken bir ibadet olduğunu hatırımızdan çıkarmayalım. Toplumsal iletişimde, sosyal hayatta dost ve ahbaplarımızla, arkadaş, tanıdık, kısaca bütün müslümanlarla sevgi, saygı ve samimiyet duygularının geliştirilmesi için karşılıklı selam alıp vermenin gerektiğini unutmayalım.

(1) Nisa -86

(2) Tac.C.5,S- 244

(3) Buhari Edebu’l –Müfred,S.268

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Her şeyin bir usulü olduğu gibi selam vermenin de bir usulü vardır: Genç olan yaşlı olana; binitli olan yaya olana; arkadan gelen ona kavuştuğunda önden gidene; az olan çok olan topluluğa selam verir.

    Namaz kılana, lavabo ihtiyacını gidermekte olana, haram işle meşgul olana selam verilmez.

    Hutbe okunurken, sesli olarak Kur’an okunurken, camide vaaz dinlenirken, ezan ve ikamet okunurken selam verilmesi de uygun değildir.[1]

    Öyle ise birbirimize sevgi ve saygıyla davranalım. İnsanların hak ve hukukuna riayet edelim. Allah’ın güzel ismi olan selamı birbirimizden esirgemeyelim. Verilen selamı yine en güzel şekilde alalım.

    Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in Hz. Enes (R.A.) e söylediği bir hadis-i şerif meali: “Ya Enes! Ümmetimden rastladığın kimselere selam ver ki; ömrün uzasın. Evine girdiğinde selam ver ki; hayrın ve bereketin çok olsun.”[2] buyurmuştur.

    [1] İslam Fıkhı Ansk. C.4, Sh.381

    [2] Hülaset-ül Beyan, C.9,Sh:3774

    En iyi cevap
    1
    2023-12-14T08:56:44+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamlaşma, insanların birbirleriyle iletişim kurarken kullandığı en temel unsurlardan biridir. Selamlaşma, karşıdaki insana saygı, sevgi ve hoşgörü göstermenin bir yoludur. Ayrıca, selamlaşma, insanların birbirlerini tanımalarına ve kaynaşmalarına yardımcı olur.

    Toplumsal iletişimde selamlaşmanın önemi şu şekilde sıralanabilir:

    Selamlaşma, insanlar arasında iletişimin kurulmasına yardımcı olur. Selam veren kişi, karşıdaki insana kendisini tanıtma ve onunla iletişim kurma fırsatı verir.

    Selamlaşma, saygı ve sevginin ifadesidir. Selam veren kişi, karşıdaki insana saygı duyduğunu ve onu önemsediğini gösterir.
    Selamlaşma, hoşgörünün ifadesidir. Selam veren kişi, karşıdaki insana hoşgörülü olduğunu ve onu kabul ettiğini gösterir.
    Selamlaşma, kaynaşmayı sağlar. Selam veren kişiler, birbirlerini tanıma ve kaynaşma fırsatı bulurlar.
    Selamlaşmanın toplumsal iletişimde bu kadar önemli olmasının nedeni, selamın bir iletişim aracı olmanın yanı sıra, bir kültürel değer olarak da kabul edilmesidir. Selamlaşma, toplumların birbirleriyle iletişim kurma ve etkileşim kurma biçimlerinin bir parçasıdır.

    Selamlaşma, toplumda huzur ve güven ortamının oluşmasına da katkı sağlar. Selam veren kişiler, birbirlerine karşı güven duygusu geliştirirler. Bu da, toplumun daha huzurlu ve güvenli bir ortam haline gelmesine yardımcı olur.

    Sonuç olarak, selamlaşma, toplumsal iletişimde önemli bir yere sahiptir. Selamlaşma, insanların birbirleriyle iletişim kurarken kullandığı bir araç olmasının yanı sıra, bir kültürel değer olarak da kabul edilir. Selamlaşma, toplumda huzur ve güven ortamının oluşmasına da katkı sağlar.

Cevapla