Selamun aleykümTrafik ışıklarında arabalar vardı beklemedim ters yöne girip yoluma gittim önlerine girecktim ama girmedim sonra yanlış yaptığımı anladım pişman oldum hakka girdim diye genelde hakka dikkat ederim ama aklıma gelmedi hiç kul hakkına girmiş oluyormuyu
TRAFİK KURALLARI VE KUL HAKKI
İnsanlar sosyal bir varlık olduğu için toplu halde yaşarlar. Toplumu oluşturan insanların birbirlerine karşı sayılamayacak kadar çok hak ve sorumlulukları vardır. Din, sadece ahiret saadetine yönelik ibadet ve işleri ele almakla yetinmez; bunun yanısıra dünya hayatını düzenleyen kuralları da ihtiva eder. İslam dini bütün kulların haklarına önem verir ve karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü anlayışını temel prensiplerinden biri sayar. İslamı sadece namaz, oruç, zekât vb. ibadetlerden ibaret görürsek dinimize büyük haksızlık etmiş oluruz. Çünkü din, bizlerin yolda yürüyüşünden tutunda, başkalarının hayatını gözetmeyi ve toplum düzenini bozmamaya özen göstermeyi ister.
Ülkemizin en büyük sancılarından birisi, her yıl binlerce insanımızın can vermesine ve ciddi mali kayıplara sebep olan trafik kazalarıdır. Trafik kazalarında, son iki yılın bilançosuna göre her yıl en az 14.000 civarında ölüm, 130.000 kadar yaralanma, 150 milyon TL. (eski ifadeyle 150 trilyon)’u bulan maddi hasar meydana gelmektedir. Bu rakamlara baktığımızda yılda 100 bin insanımızın özürlü kaldığını ve 1 milyon insanımızın bu kazalardan etkilendiğini düşünebiliriz. Trafik kazalarının çoğu, trafik kurallarına uyulmadığı, uykusuz ve alkollü araç kullanıldığı ve tedbirsiz hareket edilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kaza yapan kişiler arkalarında gözü yaşlı eş, evlat, dost bırakarak hayatlarını noktalamakta ve masum insanların ölümlerine de neden olabilmektedirler. Bütün şoför ve sürücülerimizin dikkatli olmaları, trafik kurallarına mutlaka uymaları, sabırlı ve soğukkanlı davranmaları; kendileri, aileleri ve ülkemiz için gereklidir.
Peygamberimiz (s.a.v): “Müslüman, elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu kimsedir.” (1) buyurarak Müslümanın sosyal hayat içerisindeki konumunu belirlemiştir.
Birbirimizin hakkına hukukuna saygılı olursak toplumdaki birçok problemin kendiliğinden çözüldüğünü görürüz. “Bu hayat ve bu can benimdir, istediğim şekilde kullanırım.” düşüncesiyle hareket edemeyiz. Zira bunların hepsi bize verilmiş birer emanettir. Emanete riayet etmemiz şarttır. Bizler birey olarak her yola çıkışımızda kendimizin veya ailemizin canını önemsiyorsak, başkalarının hayatını da aynı şekilde önemsemeliyiz. Her canın Allah katında kutsal olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Her zaman ve her yerde uyulması gereken kurallara özellikle trafik kurallarına dikkat etmeliyiz.
Bir ayet meali ile bitiriyorum: “İşlerinizi en güzel bir şekilde yapın. Çünkü Allah güzel iş yapanları sever.” (4)
————–
Dipnotlar :
(1) Buhari, İman 4; Müslim, İman, 19.
(2) Bakara, 2/195.
Answer ( 1 )
İnsanlar sosyal bir varlık olduğu için toplu halde yaşarlar. Toplumu oluşturan insanların birbirlerine karşı sayılamayacak kadar çok hak ve sorumlulukları vardır. Ülkemizin en büyük sancılarından birisi, her yıl binlerce insanımızın can vermesine ve ciddi mali kayıplara sebep olan trafik kazalarıdır. Trafikte kurallara uymamak da kul hakkıdır.