Tüm günahlardan nasıl arınılır?

Question

Günahlardan arınmak ne demek?

Gunahlardan arinmak ne demek

Yüce Allah insanoğlunu en güzel şekilde yaratmıştır. Bu yaratılışın güzelliğinin hikmetlerinden birisi de insana aklın verilmesidir. Akıl sayesinde cüzi iradesini kullanabilen insan, kendi tercihini istediği şekilde yapabilmektedir. Fakat bu dünya bir imtihan yurdu olduğu için insana, iyilik yapma eğilimi verildiği gibi günah işleme eğilimleri de verilmiştir. Nitekim yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde; “Allah insan ruhuna kötülük eğilimini de kötülükten sakınma eğilimini de vermiştir” buyurulur.
Günah, insanı Rabbinden uzaklaştırdığı gibi toplum içerisinde de şahsiyetinin zedelenmesine ve kötülüğe meyletmesine sebebiyet verir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) günahı; Tertemiz bir kalbin üzerine düşen siyah bir nokta olarak tarif etmektedirler: “Kul bir günah işlediğinde, kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahından tövbe edip uzaklaşırsa kalbi arınır. Tövbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve nihayet kalbin her tarafını kaplar.” Yüce Allah’ın Kuran’da zikrettiği kalp kirlenmesi de, işte budur.

Günah, insanın nefsine yenik düşmesi, heva ve arzularının peşinden gitmesi ve geçici dünyayı kendisi için ebedi kabul etmesinin neticesi olarak tezahür eder. Bununla birlikte insan hata ve günaha düştüğünde, bunu ifşa etmemeli Rabbi ile arasında bir sır olarak

gizlemelidir ve en kısa zamanda pişman olarak dönüş yapmalı, tövbe etmelidir.
Günahlarımızdan arınmak için Allah (c.c) tövbe kapısını her zaman açık bırakmıştır. Nitekim bir âyet-i kerimede mealen şöyle buyrulmuştur: “ Deki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphe yok ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.”

Her insanın hayatında yanlışlık yapmak ve günah işlemek vardır. Önemli olan hiç günah işlememek değil, işlediği günahtan dolayı rahatsızlık duymak, pişman olmak ve Rabbinin rızası doğrultusunda hayatında yeni bir sayfa açmaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerimde mealen Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır: “Onlar (muttaki insanlar) çirkin bir iş yaptıkları yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı anıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyen kimselerdir. Allah’tan başka günahları kim bağışlayabilir. Onlar bile bile işledikleri günahta ısrar etmezler.”
Günahın büyüğünden küçüğünden, gizlisinden açığından uzak durmaya gayret etmek gerekir. Günah asla hayır getirmez; başlangıçta tatlı ve çekici gelse de sonu acıdır, pişmanlıktır ve hüsrandır.
Bu ramazan ayını hepimiz için günahlardan arınmaya vesile kılalım.
Allah (c.c) hepimizi günahlardan uzak duranlardan ve günahından tövbe edenlerden eylesin.


[1] Şems 91/8.

[1].İbni Mace Zühd, 29.

[1] Zümer 39/53.

[1] Ali İmran, 3/135.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-22T15:19:37+03:00

    İslam’da istiğfar ve tövbe, günahlardan arınmanın yoludur. Af dilemek ve ruhsal arınmaya ulaşmak için bazı adımlar şunlardır:

    1. Samimi Tövbe (Tevbe): Günahlarınızı tanıyın ve kabul edin, yaptıklarınızdan gerçek bir pişmanlık ve pişmanlık hissedin. Bu günahkâr davranışları değiştirmeye ve terk etmeye kararlı bir şekilde niyet edin.
    2. Allah’tan mağfiret dileyin (İstiğfar): Allah’a yönelin ve içten dua ile O’ndan bağışlanma dileyin. Hatalarınızı kabul ederek ve gelecekte bu günahlardan kaçınmak için O’ndan hidayet ve yardım dileyerek O’ndan rahmet ve mağfiret dileyin.
    3. Telafi Edin: Günahlarınız başkalarına zarar vermeyi veya onların haklarını ihlal etmeyi içeriyorsa, bağışlanmalarını dileyerek, alınanları geri vererek veya verilen zararı elinizden geldiğince düzelterek telafi edin.
    4. Namaz ve İbadetleri Yapın: İbadet ve ibâdetleri ihlâsla ve ihlâsla yapın. Farz namazları, nafile namazları kılın ve sadaka verin, çünkü bunlar kalbi temizlemeye ve Allah ile bağınızı güçlendirmeye yardımcı olur.
    5. Sevapların Artması: Günahların olumsuz etkilerini dengelemek için salih amel ve salih amellerde bulunun. Bu iyilik, hayırseverlik, başkalarına yardım etme, ilim arama ve ibadetlerle meşgul olmayı kapsayabilir.
    6. Kuran’ı Okuyun ve Üzerinde Düşünün: Düzenli olarak Kuran’ın öğretilerini okuyun ve üzerinde düşünün. İmanınızı güçlendirmek, karakterinizi geliştirmek ve günahın sonuçlarını kendinize hatırlatmak için ayetlerinden hidayet ve ilham isteyin.
    7. İyi Arkadaşlığınızı Koruyun: Kendinizi doğruluk yolunda destekleyebilecek ve size rehberlik edebilecek doğru ve erdemli kişilerle çevreleyin. Sizi doğru yoldan saptıracak veya günaha teşvik edecek ortamlardan ve insanlardan kaçının.
    8. Allah’ın Varlığının Farkında Olun: Allah’ın varlığının ve O’nun dikkatli bakışlarının farkında olun. Allah’ın eylemlerinizden ve niyetlerinizden haberdar olduğunu bilerek, hayatınızın her alanında takvayı (Tanrı bilincini) korumaya çalışın.

    Af dilemenin ve günahlardan arınmanın devam eden bir süreç olduğuna dikkat etmek önemlidir. Allah’tan bağışlanma dilemeye kararlı olun, sürekli kendinizi geliştirmeye çalışın ve her konuda O’nun rehberliğini arayın. Unutmayın ki Allah’ın rahmeti geniştir ve O, kullarından samimi tövbeleri her zaman kabul etmeye hazırdır.

    En iyi cevap

Cevapla