Paylaş
Tüm Hadis Kitaplarının İsimleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Tüm Hadis Kitaplarının İsimleri ve Açıklamaları Nelerdir?
Hadisler biz Müslümanların Kur’an-ı Kerim’den sonra ikinci delil ve kaynağıdır. Hadis kitaplarının isimlerini ve açıklamalarını söyleyecek olursak şu şekilde bu hadis kitaplarını sınıflandırabiliriz.
Sahihi Buhari: Bu kitap camius sahih olarak kayıtlara geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’den sonra en güvenilir kitap olarak kayıtlara geçmektedir. Bu kitabın müellifi Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî el-Buhârî’dir.
Sahihi Müslim: Sahihi Buhari ile beraber güvenilir hadis kitaplarının ilk sıralarında yer almaktadır bu kitap. Bu kitap hadis alimi imam Müslim tarafından tedvin edilmiştir. Sahihi Müslim’de tekrarlar olmamak şartı ile 3033 tane hadisi şerif bulunmaktadır.
Muvatta: Bu kitabın müellefi İmam Malik’tir. İmam Malik aynı zamanda Maliki mezhebinin kurucusudur. Muvatta; altmış bir kitaptan meydana gelmiştir. Ebû Bekir el-Ebherî’ye göre 600’ü müsned, 222’si mürsel, 613’ü mevkuf ve 285’i maktû olmak üzere toplam 1720 rivayet bulunmaktadır.
Sünen-i Tirmizi: Bu hadis kitabının müellefi Ebu İsa Muhammed bin İsa bin Sevre bin Musa bin Dahhak el-Tirmizî’dir. Kütübü sitte olarak bilinen altı hadis kitabının dördüncü sırasında yer almaktadır.
Sünen-i Ebu Davud: Bu hadis kitabının müellefi Ebu Davud es-Sicistani’dir. Bu hadis kitabında 4809 tane hadis bulunmaktadır. Bu kitapta iki ayrı sahih senedle rivayet edilen, fakat birinin isnadı daha kuvvetli, diğerinin râvisi hıfz yönünden daha güçlü olduğunda çoğu zaman hıfzı kuvvetli olanı tercih etmiş, bir babda birçok sahih hadis bulunsa bile o baba sadece bir veya iki hadis almış, bir hadisin farklı rivayetlerinde önemli bilgiler varsa o rivayetleri farklı senedlerle zikretmiş, hadisleri genellikle kısaltmış ve uzun hadislerin sadece konuyla ilgili kısmını yazmış, muhaddislerin terkinde ittifak ettiği râvilerin rivayetlerine yer vermemiştir.
Müsned: Müsned kitabının müellefi İmam Ahmed b. Hanbel’dir. Aynı zamanda Ahmed b. Hanbel; Hanbeli mezhebinin kurucusudur. Sayıca en çok hadis ihtiva edilen hadis kitabıdır Müsned. Bu kitap 750.000 tane hadisten seçilerek meydana getirilmiştir.
Sünen-i Nesai: Bu hadis kitabı el-Mücteba olarak bilinmektedir. Bu hadis kitabında 2538 bab ve 5758 (5761) hadisten oluşmaktadır.
Musannef: Bu hadis kitabının müelllefi Abdurrezzak es-San’a’ni’dir. Bu kitap; otuz bir bölümden (kitab) meydana gelmektedir. On beşinci bölüm olan “Kitâbü Ehli’l-kitâb” ile son bölüm olan “Kitâbü Ehli’l-kitâbeyn” arasında önemli benzerlikler bulunduğundan bunların aynı bölümün farklı rivayetleri olduğu ileri sürülmüşse de hem muhteva hem rivayet tekniği bakımından farklı olmaları bu iddialara haklılık kazandırmamaktadır.
Beyhakî: Kitabın adı Sünen-ul Kebir’dir. Bu kitabın müellifi Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî el-Beyhakī (ö. 458/1066)’dir. Nîşâbur’a bağlı Beyhak bölgesinin Hüsrevcird köyünde doğdu; eseri Beyhakî diye adlandırılmaktadır. Hadis ilmindeki sağlam bilgisi ve güçlü hâfızasıyla kendini kabul ettirdi. Hadislerde mevcut gizli kusurların tesbiti ile birbirine zıtmış gibi görünen rivayetlerin uzlaştırılmasında ve hadislerin fıkhını kavramada devrinin otoritesi oldu.
el-Mu’cemu’l Kebir: Bu hadis kitabının müellifi Ebü’l-Kāsım Müsnidü’d-dünyâ Süleymân b. Ahmed b. Eyyûb et-Taberânî’dir. Türünün en geniş hacimli örneği olan eserde aşere-i mübeşşereden başlayarak sahâbe adları yarı alfabetik biçimde sıralanmıştır. Az hadis rivayet eden sahâbîlerin bütün rivayetlerini, çok hadis rivayet edenlerin bir veya birkaç rivayetini eserine almayı düşünen Taberânî Abdullah b. Abbas ve Abdullah b. Ömer’in rivayetlerine eserinde yer verirken Enes b. Mâlik, Câbir b. Abdullah, Ebû Saîd el-Hudrî ve Hz. Âişe’nin rivayetlerini zikretmemiş, Ebû Hüreyre’nin rivayetlerini ise Müsnedü Ebî Hüreyre adıyla ayrı bir kitapta toplamıştır. XIII-XVI ve XXI. ciltlere ait nüshalar bulunamadığı için bu ciltlerin yerine birer fihrist cildi konularak yayımlanan eserdeki rivayet sayısının 60.000 olduğu şeklindeki kayıt doğru olmayıp Selefî neşrinde 21.700 rivayet yer almaktadır.
Tahavi: Asıl adı; Ebû Ca‘fer Ahmed b. Muhammed b. Selâme el-Ezdî el-Hacrî el-Mısrî et-Tahâvî’dir. Tahavi’nin yazmış olduğu hadis kitabının ismi ise; Şerhul Meanil Asar’dır. İmam Tahavi’nin bu eseri ortaya çıkartmak için 300’ü aşkın hadisçiden rivayette bulunduğu kaydedilmektedir.
BENZER KONULAR:
- Hadis Kitaplarını Biraraya Getiren Kişi
- 6 hadis kitabı nelerdir? (kütübü sitte)
- kütüb-i Sitte ne demek? Kısaca
- kütüb-i Tis’a ne demek? Kısaca
- 6 hadis kitabı nelerdir? (kütübü sitte)
- kütüb-ü tis’a hakkında bilgi
- Hadis aktarımında kaynak kullanımı nasıl olmalıdır? Bütün kaynaklar aynı derecede güvenilir midir?
- Abdestsiz dua kitaplarına dokunulabilir mi ?
- Dini kitapların üstüne başka kitaplar koyulur mu ?
- İki farklı hadis rivayeti
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tüm Hadis Kitaplarının İsimleri ve Açıklamaları
Kütüb-i Sitte:
1. Sahih-i Buhari: Hadislerin en sağlamı kabul edilen, 7500’den fazla hadis içeren bir eserdir.
2. Sahih-i Müslim: Sahih-i Buhari’den sonra en güvenilir hadis kaynağı olarak kabul edilir. 4000’den fazla hadis içerir.
3. Sünen-i Ebu Davud: 5274 hadis içeren, fıkıh mezheplerine delil olarak kullanılan bir eserdir.
4. Sünen-i Tirmizi: 3956 hadis içeren, hadislerin sahihlik durumunu da belirten bir eserdir.
5. Sünen-i Nesai: 5761 hadis içeren, fıkıh ve hadis usulü açısından önemli bir eserdir.
6. Sünen-i İbn Mace: 4341 hadis içeren, fıkıh mezheplerince delil olarak kullanılan bir eserdir.
Diğer Önemli Hadis Kitapları:
1. Muvatta: İmam Malik tarafından yazılmış, fıkıh ve hadis içeren bir eserdir.
2. Musned: Ahmed bin Hanbel tarafından yazılmış, 30.000’den fazla hadis içeren en kapsamlı hadis kitaplarından biridir.
3. Müstedrek: Hâkim en-Nişaburî tarafından yazılmış, Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim’de yer almayan sahih hadisleri içeren bir eserdir.
4. Sahih-i İbn Hibban: İbn Hibban tarafından yazılmış, sahih hadisleri içeren bir eserdir.
5. Sahih-i İbn Huzeyme: İbn Huzeyme tarafından yazılmış, sahih hadisleri içeren bir eserdir.
6. Riyazü’s Salihin: İmam Nevevi tarafından yazılmış, günlük hayatta uygulanabilecek hadisleri içeren bir eserdir.
7. 40 Hadis: İmam Nevevi tarafından yazılmış, temel İslam ahlakını anlatan 40 hadis içeren bir eserdir.
Not: Bu listede yer alan kitaplar, en önemli hadis kitaplarından sadece birkaçıdır. Daha fazla bilgi için İslami ilimler kaynaklarına bakabilirsiniz.