Paylaş
Tüp bebek işlemi caiz midir
Question
Tüp bebek işlemi
Tüp bebek tedavisinde dondurulan embriyolar. Bir süre sonra isteğe bağlı olarak imha ediliyor. Bu günah mıdır.
Cevap:
Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak caiz midir?
İster kadın, ister erkekteki bir kusur sebebiyle, tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 20.05.1992 tarihli kararına göre;
a) Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;
b) Döllenmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;
c) Bu işlemin, gerek anne babanın gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
Tüp Bebek Yöntemi Dini Açıdan Caiz Midir?
Genel Olarak:
Tüp bebek tedavisi, tıbbi bir tedavidir ve evli çiftler için çocuk sahibi olma imkanı sunar. Bu yöntem, tıbbi açıdan gerekli olduğu ve yukarıda belirtilen etik şartlara uyulduğu takdirde İslam dininde caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Görüşü:
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 1992 yılında vermiş olduğu bir kararda tüp bebek yönteminin bazı şartlarla caiz olduğunu belirtmiştir. Bu şartlar şunlardır:
Evlilik: Döllendirilecek yumurta ve sperm, nikahla evli olan eşlere ait olmalıdır. Başka bir kişiden alınan yumurta veya sperm kullanılamaz.
Rahim: Döllenmiş yumurta, başka bir kadının rahminde değil, yumurtanın sahibi olan kadının rahminde gelişmelidir.
Sağlık: Bu işlemin, anne-baba ve doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmamalıdır. Bu durum, tıbbi açıdan da teyit edilmelidir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Fazla embriyo üretimi ve dondurmaktan kaçınılmalıdır.
Embriyoların seçimi ve transferi konusunda etik ve dini hassasiyet gözetilmelidir.
Tüp bebek tedavisine başvurmadan önce bir din alimine danışılması ve gerekli fetvanın alınması tavsiye edilir.
Unutulmamalıdır ki:
Tüp bebek tedavisi, tıbbi bir işlemdir ve bazı riskler içerebilir. Bu nedenle, tedaviden önce doktorla detaylı bir şekilde görüşülmesi ve tüm risklerin değerlendirilmesi önemlidir.
Benzer Konular:
Answers ( 3 )
Tüp bebek
Merhabalar. Bizim çocugumuz olmuyor. 2 kere tüp bebek tedavisi gördük. Olmadı. Eşim hep der verecek Allah O ne zaman isterse verir tüp bebeğe gerek yok diyor. Haklı Allah verecek tabi Rabbim ne zaman ol derse olur. Bir sınava öğrenci çalışmazsa sadece dua etse o sınavdan basarılı olurmu? Önce sınava çalısıp Allah a tevekkül etmek gerekmezmi ? Bizde de durum böyle diye düşünüyorum tüp bebek yapmaya devam edecez çabalayacağız ki Rabbim de versin diye düşünüyorum acaba yanlıs mı düşüncem?bazende düşünüyorum hz Zekerriya ya kaç yasında karısı kısır yaşıngeçmişmolmasına rağmen çocuk veren Rabbim bana neden vermesin. İki taşın arasında karıncayı yaşatan Rabbim bana neden vermesinki Ama o peygamberdiki ben kimim. Tüp bebek sonrası yasanan maddi manevi sarsıntı korku endişe doktorların bizleri küçümsemesi . Peki olacak mı bir sonrakinde? Bunu gerçekyen yapmalımıyım? Be gerçekten cocuk istiyormuyum? Çevrem baskı mı yapıyor? O verilen horman ilaçları ya sonrasında benim mutluluğumu engellerse? Hangisi ben çıkamadım işin içinden. benim imtihanım cevremdeki çocuk baskısı acıyan gözlerle bakış?
cok dua ettim inan çok buzaman kadar ettiğim dualar oldu bu olmuyor diyorum Rabbim senden gelene razıyım eskiden okadar çok dua ederdim ki namaz kılarsım kur an okurdum tespih çekerdim. Bi namazım kaldı elimde? ya da çok uğraşmamak mı gerek kendini yeyip bitirmemek. Her insanın mı cocgu oluo sanki deyip kabullenmek tedaviden vazgecmek. ben bilemedim.
Aklımdan bazen şu gecio benim gibi hamile kalamayanlat var ya ben hamile kalırsam onlar üzülecek? Ama o hamile kalsa beni takmayacak. Allah kime isterse ona verir. Takıntılarım var beni boğan. Şöyle yaparsam Allah bana vermez böyle yaparsam Allah bana vermez .çok sacma demi böyle kafamı yeyip bitiren vesveselerim var . Ben ne yapayım inan hayattan hiç zevk almıyorum.
Benzer Konular:
Tüp bebek işlemi gerçekleştirerek çocuk sahibi olmak da dinen bir sakınca yoktur. Fakat ttğp bebek yaptırabilmek için dinen birtakım şartlar gerekmektedir. Bu şartlar;
Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması; döllenmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;
Değerli kardeşim;
Tüp bebek tedavisi yapmak caizdir. Hatta çocuk olması için sadece tüp bebek yapılması gerekiyor ise; ve sizler de çocuk istiyor iseniz sizlere tavsiyem mutlaka tüp bebek yaptırın derim. Veren Allah’tır. Buna imanımız tamdır. Tüp bebek ile çocuk olacak ise bunu veren yine Rabbimiz (cc)’tur. Bizler Allah’a tevekkül etmeliyiz. Tevekkül ise şu şekilde olur; kişi elinden gelen bütün maddi imkanları yerine getirir. Sonucu ise Allah’a bırakır. Yoksa verecek ise Allah verecektir deyip hiçbir şey yapmadan Allah’a bırakmak herşeyi tevekkül değildir.