Tütünün Zararları

Question

Tütünün Zararları Nelerdir ?

Tutunun Zararlari

Yüce Allah’ın insanlara verdiği en önemli nimetlerden birisi de sağlıktır. Bu yüzden, dinin, canın, aklın, neslin ve malın korunması, İlahi dinin temel esasları olarak kabul edilmiştir. Dinimiz insanın kendi sağlığını korumasını esas almış, ona zarar verecek şeyleri de yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerim’de     “ Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal ve temiz olanları yiyin ve Allah’a karşı gelmekten sakının”.buyrulmaktadır. (1) Peygamberimiz (S.A.V.) de “İnsanların çoğunun (kıymetini bilmeyerek aldandığı)  iki nimet vardır. Bunlar sağlık ve boş zamandır.” (2) buyurmaktadır.

Dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biri olan sigara,  içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle  hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bağımlılıkların en yaygını ve üzerinde en çok konuşulanı sigara bağımlılığıdır. Batıda yaklaşık on asırlık bir geçmişi bulunan tütün ve sigara, on beşinci yüzyıldan itibaren İslam dünyasına da sirayet etmiştir. Sigara insan vücudunda bağımlılık meydana getirmekte, kurtulması giderek güçleşen bir alışkanlık halini almaktadır. Ağız, boğaz ve üst solunum yollarında tahribata, mide ve kalp hastalıklarına, damarlarda, sinirlerde fonksiyonel bozukluklara yol açmaktadır. Sigaranın kanserle de yakın bağlantısı bulunmaktadır.

Hem içene, hem de yanında bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar pek çoktur. Bunlar, ilmen ve tıbben açıklık ve kesinlik kazanmıştır. Sigara aile reislerinin nafaka yükümlülüğünü etkilemekte, aile fertlerinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açmaktadır. Bu tutum ailenin zorunlu ihtiyaçlarını engelliyorsa, bu takdirde sigara içmek dinen de doğru değildir.(3)

Bu nedenle hem sağlığımızı bozan hem de paramızın boşa gitmesine sebep olan bu kötü alışkanlıktan bir an önce vazgeçmeliyiz. Ailede büyüklerin sigara içmelerinin, küçüklere de kötü bir örnek olacağını unutmayalım. Yapılan istatistiklerde, sigara içmeyenlerin çoğunun, sigara içilmeyen aile ortamlarında yetişen çocuklar olduğu tespit edilmiştir.

Bütün bunlardan dolayıdır ki, Yüce dinimiz İslam, insanların mutluluğuna vesile olan şeylerin yapılmasını emretmiş; huzurunu bozan tehlikeli ve zararlı olanları da yasaklamıştır. Yüce Allah “Kendi ellerinizle kendilerinizi tehlikeye atmayın”(4) buyurmaktadır.

  • Maide, 88
  • Buhari-Rikak,1
  • İslam İlmihali (TDV yayınları)
  • Bakara, 195

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-24T19:45:52+03:00

    Tütün kullanımı hem birey hem de toplum üzerinde çok sayıda zararlı etkiye neden olmaktadır. Tütünün başlıca zararlarından bazıları şunlardır:

    Sağlık Riskleri: Tütün kullanımı önlenebilir hastalıkların ve erken ölümlerin önde gelen nedenidir. Akciğer kanseri, kalp hastalığı, inme, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli ciddi sağlık durumlarıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Sigara ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini de artırır.

    Bağımlılık: Tütün, oldukça bağımlılık yapan bir madde olan nikotin içerir. Sigara, puro veya dumansız tütün gibi tütün ürünlerinin düzenli kullanımı bağımlılığa ve bağımlılığa yol açabilir. Nikotin bağımlılığı, bireylerin ilişkili sağlık risklerinin farkında olsalar bile tütün kullanmayı bırakmalarını zorlaştırır.

    İkinci El Duman: Pasif içicilik veya çevresel tütün dumanı olarak da bilinen ikinci el dumana maruz kalmak, sigara içmeyenler için ciddi sağlık riskleri oluşturur. İkinci el duman, doğrudan solunan dumanla aynı zararlı kimyasalların çoğunu içerir ve bu da bireyleri solunum problemleri, kardiyovasküler hastalıklar ve akciğer kanseri riskine sokar.

    Hamilelik ve Fetal Sağlık: Hamilelik sırasında sigara içmek hem anne hem de doğmamış bebek için önemli riskler oluşturur. Düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gelişimsel sorunlar gibi komplikasyon olasılığını artırır. Hamilelik sırasında sigara dumanına maruz kalmak da gelişmekte olan fetüs için zararlıdır.

    Ekonomik Yük: Tütün kullanımı bireylere, ailelere ve bir bütün olarak toplumlara önemli bir ekonomik yük getirmektedir. Tütüne bağlı hastalıkların tedavisi, hastalık nedeniyle üretkenlik kaybı ve erken ölümle ilgili maliyetler önemli. Tütünle ilgili sağlık harcamaları sağlık sistemlerini zorlar ve ekonomik kalkınmayı engelleyebilir.

    Çevresel Etki: Tütün üretimi, tüketimi ve atık bertarafı çevresel bozulmaya katkıda bulunur. Tütün ekimi, toprağı, suyu ve havayı kirletebilen pestisitlerin kullanılmasını gerektirir. Tütün dumanı atmosfere zararlı kimyasallar salarak hava kirliliğine katkıda bulunur. Biyolojik olarak parçalanamayan sigara izmaritleri, önemli bir çöp kaynağıdır ve çevreye ve vahşi yaşama zarar verebilir.

    Sosyal ve Psikolojik Etkiler: Tütün bağımlılığının bireyler ve ilişkileri üzerinde sosyal ve psikolojik etkileri olabilir. Kişisel ilişkileri zorlayabilir, halka açık alanlarda sigara içmesi yasak olan sigara içenler için sosyal izolasyon yaratabilir ve stres ve kaygının artmasına katkıda bulunabilir.

    Tütünün zararlarıyla mücadele etmek için birçok ülke, toplum içinde sigara içme yasakları, paketler üzerinde resimli sağlık uyarıları, reklam kısıtlamaları ve artan vergilendirme gibi tütün kullanımını düzenlemek için önlemler almıştır. Buna ek olarak, tütünün tehlikeleri hakkında halkın bilinçlendirilmesi ve tütün bırakma programlarına destek sağlanması, tütüne bağlı zararların azaltılması ve halk sağlığının iyileştirilmesi açısından çok önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla