Paylaş
Üç aylar hakkında ayetler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Üç aylar hakkında ayetler
üç aylar ile ilgili ayetler olmasa da haram aylar hakkında ayetler vardır bu ayetler recep ayını da kapsıyor
zilkade, zilhicce, muharrem, recep ayları haram aylardır bunlardan biri üç aylar içindedir
- يَسْـَٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ قُلْ قِتَالٌ ف۪يهِ كَب۪يرٌۜ وَصَدٌّ عَنْ سَب۪يلِ اللّٰهِ وَكُفْرٌ بِه۪ وَالْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَاِخْرَاجُ اَهْلِه۪ مِنْهُ اَكْبَرُ عِنْدَ اللّٰهِۚ وَالْفِتْنَةُ اَكْبَرُ مِنَ الْقَتْلِۜ وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتّٰى يَرُدُّوكُمْ عَنْ د۪ينِكُمْ اِنِ اسْتَطَاعُواۜ وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ د۪ينِه۪ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَاُو۬لٰٓئِكَ حَبِطَتْ اَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالْاٰخِرَةِۚ وَاُو۬لٰٓئِكَ اَصْحَابُ النَّارِۚ هُمْ ف۪يهَا خَـالِدُونَ ﴿٢١٧﴾
Bakara Suresi
﴾217﴿
Sana haram ayı, onda savaşmayı soruyorlar. De ki: Onda savaşmak büyük günahtır. Allah’ın yolundan menetmek ve O’nu inkâr etmek, Mescid-i Harâm’dan (insanları) engellemek, halkını oradan çıkarıp sürmek ise Allah katında daha büyük günahtır. Fitne de öldürmekten daha ağırdır. Güçleri yeterse sizi dininizden çevirinceye kadar durmadan sizinle savaşırlar. İçinizden kim dininden döner de kâfir olarak ölürse, dünyada ve âhirette amelleri boşa gidenler işte bunlardır. Cehennemin dostları da bunlardır ve orada onlar devamlı kalıcıdırlar.
Töve suresi 36 37. ayetler
﴾36﴿
Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur. O aylarda kendinize zulmetmeyin, müşrikler sizinle topyekün savaştıkları gibi siz de onlarla topyekün savaşın. Bilin ki Allah buyruklarına karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.
BENZER KONULAR:
- Peygamberimiz (s.a.v.) Kur’an ayetlerini (vahyi) açıklamasaydı hangi konularda yeterli bilgi sahibi olamazdık?
- Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahyedilen ilk ayetler hangi surededir?
- Hucurat suresinin mealin dikkat çeken ayetler
- Hucurat suresinin 11-12. ayetlerini okuyup eleştirilen tutumları belirleyiniz.
- Nûr suresi 27, 58 ve 59. ayetlerini Kur’an-ı Kerim’den bularak aile içi iletişim bağlamında yorumlayınız.
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Üç aylar diye bildiğimiz Recep, Şaban ve Ramazan ayları ile alakalı Kur’an-ı Kerim’de başlı başına bu konu ile alakalı ayet bulunmamaktadır. Fakat Recep ayı haram aylardan olduğu için haram aylar hakkında Kur’an-ı Kerim’de ayet bulunmaktadır. Bu ayet şu şekildedir;
Sana haram ayı, onda savaşmayı soruyorlar. De ki: Onda savaşmak büyük günahtır. Allah’ın yolundan menetmek ve O’nu inkâr etmek, Mescid-i Harâm’dan (insanları) engellemek, halkını oradan çıkarıp sürmek ise Allah katında daha büyük günahtır. Fitne de öldürmekten daha ağırdır. Güçleri yeterse sizi dininizden çevirinceye kadar durmadan sizinle savaşırlar. İçinizden kim dininden döner de kâfir olarak ölürse, dünyada ve âhirette amelleri boşa gidenler işte bunlardır. Cehennemin dostları da bunlardır ve orada onlar devamlı kalıcıdırlar. (Bakara Suresi/217)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da Üç Aylar hakkında özel bir ayet bulunmamakla birlikte, genel olarak bu aylara dair bazı ibareler ve önemli konular hakkında Kur’an’da yer alan ayetlerle bağlantılı açıklamalar yapılabilir. Üç Ayların manevi önemini vurgulayan bazı ayetler şunlardır:
Recep Ayı:
Recep ayı, İslam takviminin yedinci ayıdır. Recep ayıyla ilgili özel bir ayet bulunmasa da, Müslümanlar için oruç tutmanın ve ibadetlerini artırmanın önemini vurgulayan pek çok ayet mevcuttur. Recep ayı, Müslümanların Ramazan ayına manevi bir hazırlık dönemi olarak kabul edilir.
Şaban Ayı:
Şaban ayı hakkında da özel bir ayet bulunmamakla birlikte, Peygamber Muhammed’in (s.a.v.) Şaban ayında özellikle nafile oruç tuttuğuna dair hadisler vardır. Bu, Şaban ayını manevi hazırlık ve ibadetle geçirme adına teşvik eder.
Ramazan Ayı:
Ramazan ayı, İslam’ın dokuzuncu ayıdır ve oruç tutmayla ilgili birçok ayet içerir. Bu ay, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı mübarek bir aydır. Oruç tutmak, Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden biridir ve bu konuda birçok ayet bulunmaktadır (Bakara 2:183-187).
Özetle, Üç Ayların manevi önemi, genel İslamî değerler ve ibadetlere dair ayetlerle desteklenir. Üç Ayların fazileti, İslam’ın temel öğretileri ve Müslümanların bu aylarda artırılan ibadetlerle Allah’a yakınlaşma çabasıyla bağlantılıdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Üç aylar hakkında doğrudan bir ayet bulunmamakla birlikte, bu ayların faziletine dair bazı ayetler vardır. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:
“Ramazan ayı, insanlar için hidayet rehberi ve doğru yolu gösteren, fazilet ve doğruyu eğriyi birbirinden ayıran delillerin apaçık ortaya koyulduğu aydır. Öyleyse bu ayı idrak eden kimse onda oruç tutsun.” (Bakara Suresi, 185)
“Şüphesiz ki Allah katında ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, doğru olan hesaptır. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Ve müşriklerle savaşın. Çünkü onlar sizin için apaçık bir düşmandır.” (Tevbe Suresi, 36)
Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere, üç ayların başında gelen Ramazan ayı, Müslümanlar için en önemli aylardan biridir. Bu ay, Allah’ın rahmet ve mağfiretinin bolca indiği bir aydır.
Üç ayların faziletine dair hadislerden bazıları şunlardır:
“Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269)
“Allah’ım, Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır!” (Tirmizî, “Zekât”, 28)
Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere, üç aylar, Müslümanlar için önemli olan aylardır. Bu aylarda ibadetlere daha fazla yönelmek ve günahlardan uzak durmak tavsiye edilmiştir.