Paylaş
Üç talâkı ifade eden bir cümle ile üç talâk mı, yoksa bir talâk mi meydana gelir?
Question
3 defa “boş ol” demekle boşanma gerçekleşir mi?
“Talâk, iki defadır…” ayeti, boşanmanın ayrı ayrı talaklar ile yapılmasının uygun olacağına delâlet eder.
Âlimler üç talâkı ifade eden bir cümle ile üç talâkın mı yoksa bir talâkın mı meydana geleceği hususunda ihtilâf etmişlerdir.
Sahabelerin Cumhuru, Tabiin ve Ehl-i Sünnetin dört mezhep müçtehitleri, üç talâkı ifade eden bir cümle ile üç talâkın da meydana geleceğine hükmetmişlerdir. Yalnız bazıları, üç talâkı ifade eden bir cümle ile ayetten anladıklarına binaen, üç talâkla ayrılmanın haram, bir kısmı da mekruh olduğunu söyler.
Bazı Zâhirî mezhebi (Ehl-i Sünnet dışı) âlimlerine göre, üç talâkı ifade eden bir cümle, üç talâkı ifade etse dahi, bir talâk meydana gelir. Bu da Tâvus, İbn Teymiyye ve İmâmiyye mezhebinin görüşüdür. Bunların görüşlerine itibar edilemez. Ahkamul Kur’an C.Yıldırım
BENZER KONULAR:
- Evlilikte 3 defa boşol demek
- Şahitsiz boşama olur mu
- İslam’da boşama ve tecdid-i nikah
- Sünnete uygun boşama nasıl olmalı
- Boşama sırasında 2 talak arasındaki süre
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Üç talâkı ifade eden bir cümleyle, İslam hukuku açısından bir talâk meydana gelir. Çünkü üç talâk bir anda söylendiğinde, çoğunlukla “bir talâk” olarak kabul edilir. Bu, bazı mezheplerde “tek bir talâk” olarak değerlendirilir ve boşanmanın geçerli olabilmesi için bir talâk olarak sayılır. İslami hukukun değişik yorumları ve mezheplerine göre, cümlelerin hangi bağlamda ve nasıl kullanıldığı önemli olabilir. Örneğin, bazı durumlarda tek bir talâk sonrası bekleme süresi (iddet) verilir ve sonrasında tekrar talâk yapılabilir.