Paylaş
Ücretle Kur’an Okumak
Question
SORU: Ücretle Kur’an okumak caiz midir? Şeriatta buna dair bir delil var mıdır?
CEVAP: Esas olan Kur’an-ı Kerim’in ibadet maksadıyle okunması-dır. İnsan, Kur’an okuyarak rabbine yaklaşır. Çünkü Kur’an okumak Allah’ın koyduğu hükümleri tanımanın bir anahtarıdır. İnsan, ibadet ettiği için bir ücret almaz. Onun ecri ve sevabı Allah’a aittir. Abdurrah-man ibn Şibl’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a) şöyle buyurur:
Kur’an’ı okuyun ve onunla amel edin. Ondan uzaklaşıp yüz çevirmeyin, onda aşırı gitmeyin, onu geçim vasıtası yapmayın ve kazancınızı onunla çoğaltmaya çalışmayın.
Taberani, Bezzar ve Beyhaki’nin rivayet ettiği bu hadis, ücretle Kur’an okumanın yasaklığına delâlet eder.
Bu sebeple Hanefî mezhebinin ileri gelen âlimleri Kur’an okumaktan dolayı ücret alınmasını caiz görmemişler ve şöyle demişlerdir:
Bir kimse ücretle Kur’an okur da bunun sevabını ölüye bağışlarsa, bu sevap ölüye ulaşmaz, bu maksatla alan da veren de günahkar olur.
Başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:
Karşılığında ücret aldığınız şeylerin en haklı olanı, Allah’ın Kitabı mukabilinde alman ücrettir.
Fakat Hanefîler, bu hadisin bir hastayı tedavi etmede dua maksadıyla Kur’an okumak hakkında olduğunu söylemişlerdir.
Ancak bir kimse Kur’an öğretmeni olup da, çocuklara Kur’an
âyetlerini öğrettiği, ezberlemeleri için bu âyetleri tekrarladığı ve onların okuyuşlarını düzeltmeye çalıştığı zaman, kendisini sadece bu işe verdiği ve bunu rızkını temin edeceği bir meslek olarak icra ettiği müddetçe bunun karşılığında bir ücret alması caizdir. Aldığı ücret mücerret bir okumanın değil, öğretmenin karşılığıdır.
Cevapla