Paylaş
Üçten Dokuza Boşamak
Question
Üçten Dokuza Boşamak
SORU: Karısını üçten dokuza boşayan kişinin eşi ondan tamamen boşanır mı? Yoksa altı talak gider üç talak mı kalır? Böylesi boşamanın dinde yeri nedir?
CEVAP: Hanefî mezhebine göre adam karısını üç talakla boşarsa, hanımı boş olur, ondan tamamen ayrılır. Bundan sonra, ancak iddeti biter, yeni bir nikahla başka bir koca ile evlenir, o koca da onunla yatar kalkar, sonra o da onu boşar veya ölürse, ondan da iddeti dolarsa, kadın razı olursa, yeni bir mehir ve yeni bir akitle eski kocasıyla evlenebilir.
Erkek karısına ‘seni dokuz talakla’ veya ‘seni birkaç kez boşadım’ veya ‘sen çokça boşsun,’ ‘seni bin defa veya binlerce defa boşadım’ derse, bunların hepsi üç talak sayılır. Bunların hükmü yukarıda bahsi geçen talakın hükmü gibidir. Üçten fazla söylenen talaklar boş sözden ibarettir. Onun bir önemi yoktur.
Mısır Ahval-i Şahsiye kanununda şu hüküm bulunmaktadır: “Talak sayısının lafzı ve işareti ne olursa olsun onunla ancak bir talak vaki olur.
Benzeri konular:
- Erkeğin, eşinden talâk karşılığı mal alması caiz midir?
- Bakara Suresi 229. Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” Cümlesinden maksat nedir?
- 3 talakla boşanan tekrar evlenebilir mi?
- Üç talâkı ifade eden bir cümle ile üç talâk mı, yoksa bir talâk mi meydana gelir?
- Talâk-ı ric’inin (bir veya iki talâkın) hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam hukukunda “üçten dokuza boşama” olarak bilinen uygulama, bazı Müslüman toplumlarda yerel geleneklere dayanan ve İslam hukukunda kabul edilen bir uygulama değildir. Bu uygulama, bir erkeğin üç defa üst üste boşama ifadesini kullanarak, eşini bir seferde üç kez boşaması ve bu şekilde evlilik birliğini sonlandırması anlamına gelir.
Ancak, İslam hukukuna göre, bu şekilde üç kez üst üste boşama yapılması, doğru bir uygulama değildir ve İslam hukukunda meşru kabul edilmemektedir. Çünkü Kur’an’da belirtilen boşanma prosedürü, bir boşanma olayını daha düşünmek ve geri dönüş için bir süre tanımak amacıyla belirli aşamalar içerir.
İslam hukukuna göre, bir erkek, eşini boşamak istediğinde, boşanma talebini bir defa açıkça ifade etmelidir. Ardından, iddet adı verilen bir bekleme süresi başlar. İddet süresi boyunca çiftler, sorunlarını çözmek veya boşanma kararını geri almak için bir araya gelebilirler. Eğer bu süre içinde barışma gerçekleşmezse, boşanma kesinleşir.
Üçten dokuza boşama uygulaması, İslam hukukunda kabul edilen talak prosedürüne uymadığı için geçerli sayılmaz. Bu uygulama, çiftler arasında hukuki karmaşıklığa ve tartışmalara neden olabilir.
İslam hukukunda boşanma, son çare olarak kabul edilir ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Boşanma kararı alınırken, İslam’ın adalet ve insan hakları prensiplerine uygun davranmak önemlidir. Bu nedenle, üçten dokuza boşama gibi uygulamalar, İslam hukukunda önerilmemektedir ve meşru kabul edilmemektedir.