“Uğursuzluğa inanmak şirktir” Hadis

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bir şeyleri uğursuzluğa yormak şirktir diye bir hadis var mıdır ve hadisi nakleden kişi ahmed bin hanbel midir

Answers ( 2 )

    0
    2020-11-30T10:38:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İSLAMDA UĞURSUZLUK İNANCI

    Rasûlullah (s.a) üç defa, “Uğursuzluğa inanmak şirktir, uğursuz­luğa inanmak şirktir” buyurdu.

    Oysa bizden (kalbinde bu düşünce geçmeyen bir kimse ) yoktur. Fakat Allah bu duyguyu tevekkülle giderir.

    Hadisin kaynağı: Tirmizî siyer 46; İbn Mâce, tıb 43; Ahmed b. Hanbel, I, 389, 438, 440. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/548.

    —————————————

    Uğursuzluk inancı, insanları hayırlı işlerden alıkoyan, yersiz korkularla ümitsizliğe sevk eden, batıl bir inançtır.

    Uğursuzluk getireceğine inanılan şeyler, zamanla tabu haline gelerek, dinin emirleriymiş gibi algılanıp, tevhid inancından sapmaya sebep olmaktadır. Batıl inanç sahipleri, Allah’ın sıfatlarından bir kısmını inkar ederek, Allah’tan başka varlıkları farkına varmadan ilahlaştırmış olurlar. Allah’tan değil, uğursuzluk getireceğine inandığı varlıklardan ve olaylardan korkarlar. Böyle bir kişinin Allah’a olan inancı zayıflar ve Allah’tan başka varlıkları Allah’a ortak koştuğu için de şirk inancının içerisine girmiş olur.

    Allah’ın yarattığı varlıklardan hiç birisi uğursuzluğa neden olamaz. Çünkü Allah, Hakîm ismi ile her şeyi yerli yerince yaratmıştır. Alîm ismi müktezasınca da, her şeyi bilerek yaratmıştır. “Onun ilmi dışında bir yaprak dahi yere düşmez.” (1) Dilediği her şeyi yaratmaya gücü yeter. Kâinatı yoktan var eden odur. “Allah bir şeyin olmasını dilerse ‘ol’ der, ve o şey derhal olur.” (2)

    Peygamberimiz Hz. Muhammed(A.S.), uğursuzluğun olmadığını bildirmişlerdir.(3) “Uğursuz saymak şirktir.” (4) “Uğursuzluk inancı, hiçbir müslümanı yolundan alıkoymasın.” (5) buyurmuşlardır.

    Bugün dünyada ve ülkemizde yaşayan binlerce batıl ve hurafe inançlara şahit olmaktayız. Baykuş ötmesinden, köpek ulumasından, ayna kırılmasından, elden ele sabun verilmesinden, bazı sayılardan korkulması ve uğursuzluğa yorulması bunlardan bazılarıdır. Uğursuzluk inancı sayesinde insanlar, taş ve ağaçtan yaptıkları, gözleri görmeyen, kulakları işitmeyen, dilleri söylemeyen putların uğur ve uğursuzluk getireceğine inanıp, onlara ibadet etmişlerdir.

     

    Yüce Rabbimiz insanı imtihan etmek için dünyaya göndermiştir. Bir âyet-i kerimede; “Başınıza her ne musibet gelirse kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.” (6) Buyurmaktadır. İnsanın başına bir musibet geldiğinde, Allah’ın kendisini imtihan ettiğini düşünmeli ve sabretmeli, günahları için de tövbe etmelidir. Gereken tedbirleri almalı, hatalarından ders çıkarmalıdır. Her olumsuz olayı, uğursuzluğa yormak, yanlış bir davranıştır. Uğursuzluk duygusuna kapılan kişi, Allah’a sığınıp, ona tevekkül etmelidir.

    Peygamberimiz (A.S.) bir hadis-i şeriflerinde; ümmetinden sorgusuz sualsiz cennete girecek olan yetmiş bin kişiden bahsetmiştir. Peygamber Efendimiz bir iş için meclisten ayrılınca sahabîler, bu kişilerin kimler olduğunu merak ederek kendi aralarında konuşmaya başlamışlardır. Peygamberimiz gelince, sorgusuz sualsiz cennete gireceklerin kimler olduğunu sorduklarında Efendimiz(A.S.): Onlar vücutlarını dağlamayan, sihir ve büyü ile uğraşmayan, olan olaylardan uğursuzluk çıkarmayan ve yalnızca rablerine tevekkül eden kimselerdir.” (7) buyurmuşlardır.  Peygamberimizin şu duasıyla bitirmek istiyorum: “Allah’ım kötü ahlâklı olmaktan, fena işler yapmaktan ve yanlış inançlara sapmaktan sana sığınırım.” (8)

     

    Dipnotlar                              :

    1 En’âm, 6/59.

    2 Yâsin, 36/82.

    3 Buhârî, Tıb 19, 43-45.

    4 Ebû Dâvud, Tıb 23.

    5 Ebû Dâvud, Tıb 24.

    6 Şûrâ, 42/30.

    7 Buhârî, Rikâk, 50; Müslim, İmân, 374.

    8 Riyazü’s-Sâlihîn, Hno: 1485.

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    0
    2021-12-23T21:49:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir şeyin Uğur getireceğine inanmak doğru mudur? Mesela bir eşyanın ugur getirecegine inanıp o esyayla bir iş görmek veya birsey yapmak, bir yere o esyayla gitmek, yanında taşımak doğru mudur? Dinimiz açısından doğru mudur?
    Maçta totem yapıyorlar bu da doğru mudur?

    • Kadir avatarı
      0
      2021-12-23T22:03:04+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Selamun aleyküm uğur getirecek bir şey günah mıdır bilmiyorum lakin totem  yapmak ve uğursuzluğa inanmak şirktir bundan dolayı doğru değildir

Cevapla