Ümmet Kavramı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
  1. Ümmet

İslamiyet’in anahtar kavramlardan birisi de ümmettir. Ümmet, Müslüman olan ve İslam dinine bağlı bulunan insanların genel adıdır. Ümmet kelimesi karşıladığı kavram itibariyle zaman içinde değişim göstermiştir. Kur’an’da ümmet kavramı Mekke’de inen surelerde çok çeşitli manalarda mesela hayvan sürüleri, eski medeniyetler, insan toplulukları ve benzerleri için kullanılmışken Medine’de inen surelerde yeni ortaya çıkan Müslüman toplumunu tarif etmek için kullanılmıştır. Ümmet ifadesinin terimsel anlamları ise hem sosyolojik hem de siyasi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise genel kabule göre ümmet kavramı şu şekildedir:

İslam ümmeti, Kur’an’ın ilahi birlik ve egemenlik mesajına, peygamberin elçiliğine ve ilahi kanunun(şeriat) geçerliliğine dayanışma içinde bağlı tek bir ümmettir. Müslümanlar güçlü bağlarla birbirilerine bağlı müminler ve müminelerdir. Bugün var olan ve devam eden bütün kargaşaya rağmen müslümanların bu güçlü bağı en derin şekilde hissedilmektedir(Nasr, 2003, s. 15).

İnsanlar arasında fikir ayrılıkları olması gayet doğaldır. Bu tür ayrılıkların mevcut olması insanlığın doğasında vardır. Bu doğa durumu Kur’an tarafından da belirtilmiş ve kabul edilmiş bir gerçektir: ‘‘Rabbin dileseydi insanları elbette tek bir ümmet yapardı. Fakat, rabbinin esirgedikleri müstesna, hep ihtilâf içinde olacaklardır. Allah onları buna uygun yarattı…’’(Hud 11/118-119). Fakat bu ayrılıkların her türlü fikri kapsayacak şekilde, istişare yoluyla, makul şartlar çerçevesinde ve iyi niyetle çözülmesi gerekmektedir. Böylece farklı fikirlerin katılımıyla birlikte toplumun genelini kapsayan ve kimsenin toplumdan uzaklaştırılmadığı çözümler üretilir. Bu şekilde toplumlar hem daha çok kenetlenirler hem de ilerleyerek gelişirler. Fikir ayrılıklarının toplumsal bölünmeye ve çatışmaya dönüşmesi ise asla kabul edilemez. Kur’an’da toplumsal bölünmeye karşı gelindiği şu şekilde aktarılır: ‘‘Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah gönüllerinizi birleştirdi ve O’nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz…’’(Âl-i imrân 3/103). İslamiyet’ten önce Arap Yarımadası’nın durumu ortadadır. İslamiyet’ten önce soy ve dil birliği bulunmasına rağmen Araplar arasında birlik ve beraberlik olgusu gelişmemiştir. Aksine kavimler arasında sürekli savaşlar yaşanmıştır. Böyle bir durum ile tekrar karşılaşılmaması için tüm insanlar Allah’ın ipine davet edilmiştir. Ümmetin bir arada durması, ümmetin egemen olduğu devletin de daha güçlü ve etkin olmasını sağlar, halkın ortak hedefi ve kendi aralarında kurdukları dayanışma ve bağ ile devletler uzun ömürlü olur. Hz. Muhammed de müminleri yaşayan bir organizmaya benzetmiş ve onların birbirleriyle ilişkilerinin karşılıklı ilgi, sevgi ve merhamete dayandırmalarını istemiştir(H. Ünal, 2011b, s. 48).

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-01-09T14:27:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tevhitten sonra en büyük temel ilke vahdettir, müminler arasında birliktir. Birlik olmadan ümmet olmaz, ümmet olmadan tevhid olmaz. Bugün müminler topluluğu olarak ümmet bilincini yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var. Bugün İslam coğrafyasında barış ve esenliği, şefkat ve merhameti, hak ve hakikati yeniden egemen kılmaya ihtiyacımız var. Unutmayalım ki, örnek ümmet olabilmenin yolu gönülleri bir, gayeleri bir, samimiyet ve sadakatle bezenmiş kardeşler olmaktan geçer.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    In Islam, the concept of Ummah refers to the collective community of Muslims worldwide. It is derived from the Arabic word “umma,” which means nation or community. The Ummah represents a unified body of Muslims who share a common faith, values, and religious obligations.

    The concept of Ummah is rooted in the belief that Muslims are part of a larger community connected by their submission to God (Allah) and adherence to the teachings of Islam. It transcends national, ethnic, and cultural boundaries, emphasizing the unity and brotherhood/sisterhood among Muslims.

    Key aspects and implications of the concept of Ummah include:

    Spiritual Unity: The Ummah shares a common belief in the oneness of God, the prophethood of Muhammad, and the acceptance of the Quran as the divine revelation. This unity in faith is a fundamental aspect of the Ummah.

    Solidarity: Muslims are encouraged to support and care for one another. The Ummah fosters a sense of solidarity, compassion, and mutual assistance among its members, particularly during times of difficulty or adversity.

    Universal Brotherhood/Sisterhood: The Ummah transcends race, nationality, and social status. Muslims are regarded as brothers and sisters in faith, regardless of their background. This promotes a sense of equality, respect, and cooperation within the Ummah.

    Social Responsibility: The concept of Ummah emphasizes the collective responsibility of Muslims to work together for the betterment of society. This includes promoting justice, upholding moral values, and striving for the well-being of all individuals, both within the Muslim community and in the broader society.

    Global Perspective: The Ummah extends beyond geographical boundaries, encompassing Muslims from diverse regions and cultures. This global perspective encourages Muslims to be aware of and concerned about the welfare of Muslims worldwide.

    It is important to note that while the Ummah promotes unity and cooperation among Muslims, it does not imply uniformity or a single centralized authority. Muslims may have different interpretations of certain aspects of Islam and may have varying cultural practices within the framework of Islamic principles.

    The concept of Ummah serves as a unifying force within the Islamic community, fostering a sense of belonging, collective identity, and shared responsibility among Muslims.

Cevapla