Paylaş
Umre Ne Demektir Umrenin Hükmü Nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Umre ne demek umre hükmü
SORU: Umre ne demektir? Umrenin hükmü nedir? Umreye tekrar tekrar gitmek caiz midir? Umre ile hac arasında ne fark vardır?
CEVAP: Aslında Umre ziyaret demektir.
Dinî bir terim olarak Umre, dinin belirlediği -fıkıh kitaplarında açıklandığı- üzere, özel bir şekilde Kabe’yi ziyaret etmek demektir.
Umre’nin meşru oluşu Kur’an ve hadis ile sabit olmuştur.
Kur’an’da “Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın” (Bakara/197) hadiste de: “Ramazanda yapılan bir umre, hacca denktir” bu-yurulmuştur.
Umre bir takım işlerin yapılması ile tamamlanır. Şöyle ki:
Önce Kabe ziyaret edilerek, etrafında yedi defa tavaf edilir. Daha nra Safa ile Merve arasında (dört gidiş, üç geliş olmak üzere yedi t (koşu) yapılır. Bundan sonra saç kesilir veya kısaltılır. Bu işlemler hramda iken gerçekleştirilir. Umrede yapılan bu işler yukardaki sıraya göre yapılır.
Âlimlerin çoğuna göre umre, sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber’e umrenin vacib olup olmadığı sorulduğunda: “Hayır, vacib değildir fakat umre yapmak çok faziletlidir” buyurdu.
Umre ile ilgili bir diğer hadis şöyledir:
İki umre; arasında işlenen günahlara keffarettir. Allah katında makbul bir haccın mükâfatı, ancak cennettir.
Gene Hz. Peygamber şöyle buyuruyor: Hacdan sonra umre de yapınız.
Kur’an’da: “Hac bilinen aylardadır…” (Bakara/197) buyuruldu-ğuna göre haccın zamanı belirlidir. Bu aylar şevval, zilkade ve zilhicce’dir.
Umrenin belirli ve sınırlı bir zamanı yoktur. Umreyi yılın herhangi bir ayında ve yılın herhangi bir gününde yapmak caizdir. Fakat bazı âlimler Arafat’ta vakfe yapıldığı günde ve kurban bayramı süresince dört gün umre yapmanın mekruh olduğu görüşündedir.
Bir yıl içinde umreyi tekrar tekrar yapmak caizdir. Hatta bunun daha faziletli olduğunu âlimlerin çoğunluğu söylemişlerdir.
Umrenin en faziletli vakti ramazan ayıdır. Zira Hz. Peygamber Şöyle buyurmuştur:
Ramazanda bir umre yapmak hac yapmaya denktir.
Hadiste umrenin denk olduğu bildirilen hacdan maksat farz hac olayıp, nafile hacdır.
ile umre arasında birtakım farklar vardır. Şöyle ki:
1. Umre sahih görüşe göre- sünnettir. Hac ise -ilk yapılışında farzdır.
2. Umreyi her vakit yapmak caizdir. Fakat haccı ancak belirli zamanlarda yapmak mümkündür.
3. Umrede Arafat ve Müzdelife vakfeleri yoktur. Fakat hacda bu vakfeler vardır.
4. Umrede şeytan taşlama yoktur. Fakat hacda vardır.
Şartlar ve rükünler bakımından kadının umresi, erkeğin umresi gibidir. Şu kadar ki kadın başını açmaz ve telbiye getirirken sesini yükseltmez. Bir de kadın, tavaf sırasında erkeklerin arasına sıkışacak derecede girmez. Bunların dışında kadın ve erkek umre yapmada eşittir.
5. Hac farz olup, umre sünnettir.
Bunun içindir ki umre yapmış olmak kişinin üzerinden farz olan hac borcunu düşürmez.
Varsayalım ki bir kimse hacca gitmediği halde umre yapmış olsun. Bununla o kimsenin hac farzı yerine gelmiş olmaz. Gücü olduğu takdirde ayrıca hacca gitmesi farz olur.
Burada şöyle birşey söylenebilir: “Hz. Peygamber, ramazanda umre yapmanın, hacca denk olduğunu bildirmiştir. Buna ne denecektir?” Bunun cevabı şudur: Hadiste bildirilen hac farz hac değil, nafile hacdır.
Umrede özel hallerin ve yukarda işaret ettiğimiz hususların dışında hac ile umrenin her birinde bulunan şeyler de vardır. Bunlardan birisi ihramdır. Umre yapan kimse hac için ihrama girilen yerde ihrama girer. Umre yapanın ihram giysisi hacdaki gibi olur. Umrede ihram halinde iken aynı hacdaki gibi ihram yasaklan sözkonusudur.
Umrede de hacdaki gibi “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk.. .”le başlayan telbiye söylemek gerekir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Umre; kelime anlamı olarak ziyaret anlamına gelmektedir.
Dinî bir terim olarak Umre, dinin belirlediği -fıkıh kitaplarında açıklandığı- üzere, özel bir şekilde Kabe’yi ziyaret etmek demektir.
Umre’nin meşru oluşu Kur’an ve hadis ile sabit olmuştur.
Kur’an’da “Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın” (Bakara/197) hadiste de: “Ramazanda yapılan bir umre, hacca denktir” buyurulmuştur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Umre”, İslam’ın bir ibadeti olan ve Kabe’yi ziyaret etmek üzere yapılan özel bir hac ibadetidir. Umre, İslam’ın beş temel ibadetinden biri olan hac ile benzerlik gösterse de, hac ile karıştırılmamalıdır. İşte umre ile ilgili temel bilgiler ve hükümler:
Umre Nedir?
Umre, Kabe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa’y yapmak ve belirli dualar okuyarak ihramdan çıkmak gibi ritüelleri içeren bir ibadettir. Umre, hacın yerine geçmez, fakat İslam’da özel bir yer ve öneme sahiptir.
Umre’nin Rükünleri:
Umre, şu dört temel rükünü içerir:
İhram: Umre’ye niyet etmek ve buna uygun kıyafetleri giymek.
Tavaf: Kabe’nin etrafında yedi şavt şeklinde dönülmesi.
Sa’y: Safa ile Merve arasında yedi kez gidip gelme.
Taksir: Umre’nin tamamlanması ve ihramdan çıkma.
Umre’nin Hükmü:
Umre, farz bir ibadet değildir; ancak önemli bir sünnet olarak kabul edilir. İslam’da sünnet, farzlardan sonra yapılması teşvik edilen, Allah’ın Resulü’nün uyguladığı ve önerdiği ek ibadetlerdir. Umre’nin sünnet olması, kişinin maddi durumuna, sağlığına ve diğer zorunlu görevlere uygun olarak, özellikle hayat boyu birden fazla kez gerçekleştirilebilir.
Umre Zamanı:
Umre, İslam’ın belli aylarında yapılabilir, yılın herhangi bir zamanında özel bir aya veya mevsime bağlı değildir. Hac gibi belli bir zaman diliminde yapılması gerekmez; dolayısıyla Müslümanlar, umreyi istedikleri zaman gerçekleştirebilirler.
Umre’nin Farkı:
Hac, özel bir zaman diliminde belirli ritüelleri içeren büyük bir ibadettir ve farz olan bir ibadettir. Umre ise daha küçük çaplı, daha kısa süreli ve farz olmayan bir ibadettir. Umre, hac ibadetini yerine getirecek maddi imkâna sahip olan Müslümanlar için bir nevi ön hazırlık veya ek ibadet olarak kabul edilir.