Paylaş
Üvey anne ve üvey babaya zekat verilir mi?
Question
Zekâtın temel amacı, fakir ve muhtaç olanlara yardım etmektir. Zekât, belli bir mal varlığına sahip olan kişilerin belli bir miktarını, belirli bir süre boyunca belirli kişilere veya kurumlara verme sorumluluğunu içerir. İslam’da zekâtın kimlere verileceği, Kur’an ve hadislerde belirtilmiştir.
Zekât verilecek sekiz grup şu şekildedir:
1- Fakirler (الفقراء): Temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mal varlığı olmayan kimseler.
2- Miskinler (المساكين): Fakirlerden daha düşük düzeyde mal varlığına sahip olan kimseler.
3- Amil olmayan zekât görevlileri (العاملين عليها): Zekâtın toplanması ve dağıtılması için görevli olan kişilere verilebilir.
4- Müellefetü’l-kulûb (المؤلفة قلوبهم): İslam’a veya Müslüman topluluğuna girmeye yeni niyet etmiş, İslam’ın güçlenmesi veya kalplerinin İslam’a ısınması amacıyla verilebilir.
5- Ganimetlerden Hak Sahiplerine (المحررة قلوبهم): İslam Devleti tarafından elde edilen ganimetlerden pay alacak olan müslümanlara.
6- Borçlular (الغارمين): Borç ödemekte zorlanan müslümanlar.
7- Yolcular (ابن السبيل): Yolda kalmış, mal varlığı olmayan veya yetersiz olan müslümanlar.
8- Allah yolunda cihad edenler (في سبيل الله): İslam’ın savunulması veya yayılması amacıyla cihad eden müslümanlara.
Üvey anne ve babaya zekât verilir mi?
Üvey anne, üvey baba ve üvey çocuklara zekât verilebilir mi? Kocası ölmüş ise üvey anneye, büluğ çağına erişip evden ayrılmış ise üvey çocuklara ve üvey babaya, fakir olmaları hâlinde zekât verilebilir.
Üvey anne ve üvey baba genellikle ana babadan farklı bir hukuki statüye sahip oldukları için zekâtın temel amacına uygun olarak zekât alabilmeleri pek yaygın bir durum değildir. Ancak, bir kişi gerçekten zor durumda olan bir üvey anne veya baba olduğuna inanıyorsa zekat verebilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Üvey anne ve üvey babaya, fakir olmaları hâlinde zekât verilebilir. Çünkü bu kişilerle zekâtı veren kişi arasında usul ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs normal durumlarda bunlara bakmakla yükümlü de değildir.
İslam hukukuna göre, zekat verilecek kişiler şunlardır:
Üvey anne ve üvey baba, bu şartlardan birinci ve sonuncusunu karşılamaktadır. Yani Müslüman ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar malı olmayan kişilerdir. Ancak, bunlarla zekâtı veren kişi arasında usul ve fürû ilişkisi bulunmadığı için, zekât verilmesinde bir sakınca yoktur.
Üvey anne ve üvey babaya zekât vermenin, onların ihtiyaçlarını karşılamaya ve onları maddi açıdan rahatlatmaya yardımcı olacağı unutulmamalıdır.