Paylaş
Uyuma, Yaslanma, Oturma, Arkadaş ve Rüya Adabı
Question
Yatma Ve Oturma Adabı Sırt Üstü Yatmak, Ayak Ayak Üstüne Atmak
Hadislerle Adap Arapça Türkçe
UYUMA, YASLANMA, OTURMA, MECLİS, ARKADAŞ VE RÜYA ADABI
٨١٤/١عن البراء بن عازب رضي الله عنهما قال : كان رسول اللہ ﷺ إذا أوى إلى فراشه نام على شقه الأيمن، ثم قال: «اللهم أسلمت نفسي إليك، ووجهت وجهي إليك، وفوضت أمري إليك، وألجأت ظهري إليك، رغبة ورهبة إليك، لا ملجأ ولا منجا منك إلا إليك. آمنت بكتابك الذي أنزلت، ونبيك الذي أرسلت» .
1/814-Bera’ bin Azib radıyallahuanh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem yatağına çekildiği zaman: sağ yanına yatar ve:
Allah’ım, kendimi sana teslim ettim, yüzümü sana dönderdim, işimi sana ısmarladım ve arkamı sana dayadım, senden isteyerek ve senden korkarak. Senden başka sığınacak yoktur; ancak sen varsın.
İndirdiğin kitabına ve gönderdiğin Resulüne iman ettim. Bu lafızla Buhari, Kitabu’l-Edeb’te rivayet etmiştir.
Lügatler: Sağ yanı, sağ tarafı demektir. Yüzümü zatımı demektir; zira yüz insanın en şerefli organıdır. Hadisin şerhi için bkz. Yakinbabi, hadis no: 7/80.
٨١٥/٢وعنه قال : قال لي رسول اللہ ﷺ : «إذا أتيت مضجعك فتوضأ وضوءك للصلاة، ثم أضطجع على شقك الأيمن، وقل»، وذكر نحوه، وفيه وأجعلهن آخر ما تقول» .
2/815-Yine Bera’ bin Azibradıyallahuanh diyor ki: Resulullahsallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle dedi:
Yatağına girdiğin zaman, namaz abdesti gibi abdest al; sonra sağ yanına yat ve şöyle de (yukarıdaki hadis gibi). Burada şu ilave vardır: Bunlar son sözün olsun. Müttefekunaleyh.
816/3 وعن عائشة رضي الله عنها قالت: كان النبي ﷺ يصلي من
الليل إحدى عشرة ركعة، فإذا طلع الفجر صلى ركعتين خفيفتين، ثم أضطجع على شقه الأيمن حتى يجيء المؤذن فيؤذنه .
3/816-Hz. Aişeradıyallahu anha diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem gecede on bir rekat namaz kılardı. Şafak sökünce de hafif iki rekat daha kılardı. Sonra da müezzin gelip cemaatin toplandığını haber verinceye kadar sağ yanına yatardı. Müttefekuhaleyh.
Lügatler: On bir rekat: O vitir namazı idi. Hafif iki rekat da farz dan önce kıldığı sabah namazının sünneti idi.
Hadisten çıkan hükümler:
Imam Nevevi rahmetullahi aleyh şöyle demiştir: Tercih edilen görüşe göre, sabah namazının sünnetinden sonra yan tarafa yaslanarak yatmak sünnettir. Çünkü Ebu Hurey re’nin geçen şu hadisi bunu göstermektedir: Sonra sağ tarafına yattı. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin buna devam etmemesi de bunun sünnet olup vacip olmadığını gösterir. Sünnet olanı sağ tarafina yatmaktır.
817/4 وعن حذيفة رضي الله عنه قال: كان النبي ﷺ إذا أخذ مضجعه من الليل وضع يده تحت خذه، ثم يقول: «اللهم بأسمك أموت وأحيا». وإذا أستيقظ قال: «الحمد لله الذي أحيانا من بعد ما أماتنا، وإليه النشور .
4/817-Huzeyfe radıyallahuanh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem gece yatağına girdiği zaman, elini yanağının altına kor, sonra da: Allah’ım, senin adınla ölür ve dirilirim, derdi. Uyandığı zaman da: Bizi öldürdükten sonra en Allah’a hamd olsun. Dönüş O’nadır, derdi. Buhari rivayet etmiştir.
Lügatler: Yatağına girdiği zaman: Uyumak için girdiği zaman demektir. Allah’ım, senin adınla ölür ve dirilim de, beni sen diriltir ve öldürürsün manasınadır. Dirilten, uyaran; öldüren de uyutan manasına kullanılmıştır. Burada diriltme ve öldürme, bedi (edebiyat sanatı) ilmine göre istiare-i tebeiyyedir.
Hadisten çıkan hükümler:
Peygamber sallallahu aleyhi ve selle mi örnek alarak bu şekilde uyumak ve bu duayı etmek müstehaptır. Not: Bir alimin dediğine göre, bacaklarını çekerek bu şekilde uyumak, radyasyon ve diğer tehlikelerden korunmak için en uygun pozisyondur. Hz. Muhammed’in bunu tavsiye etmesi mucizedir. (Mütercim)
818/5 وعن يعيش بن طخفة الغفاري رضي الله عنهما قال: قال أبي : بينما أنا مضطجع في المسجد على بطني إذا رجل يحركني برجله،
فقال: «إن هذه ضجعة يبغضها الله». قال: فنظرت، فإذا رسول اللہ ﷺ 5/818-
Yaiş bin Tihfe el-Ġifari radıyallahu anhuma diyor ki: Ben mescitte karnım üstüne yatıyordum; baktım bir adam ayağı ile beni uyarıyor. “Bu, Allah Teala’nın nefret ettiği bir yatma şeklidir,” dedi. Baktım ki Resulullahsallallahu aleyhi ve sellem. Ebu Davud, sahih bir senetle rivayet etmiştir.
Lügatler: Yatmak uyumaktır.
Hadisten çıkan hükümler: Karin üstü (yüzükoyun) yatmak men edilmiştir.
819/6 وعن أبي هريرة رضي الله عنه عن رسول اللہ ﷺ قال: «من قعد مقعداً لم يذكر الله تعالى فيه كانت عليه من الله تعالى يرة، ومن أضطجع كانت عليه من الله ترة» . ليه مضجعاً لا يذكر الله تعالى 6/819
– Ebu Hureyreradıyallahuanhten: Resulullahsallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
Bir kimse bir yere oturur da orada Allah’ı zikretmezse, Allah’tan ona bir noksanlık/sorumluluk olur. Kim yanı üstü yatar da Allah’ı zikretmezse, bunda da Allah’tan ona bir noksanlık / sorumluluk olur. Ebu Davud, hasen bir senetle rivayet etmiştir.
Hadisten çıkan hükümler: Her mecliste ve her yatmada Allah Teala’yı zikretmek. Allah’ın zikrinden gafil kalmaktan uyarma.
Kaynak: Riyadussalihin
BENZER KONULAR:
- Dua, Zikir ve Salâvat Getirmenin Fazileti ve Adabı
- Cuma Namazı ve Adabı
- islam’a göre giyim kuşam Adabı
- Banyo Adabı hakkında bilgi verir misiniz banyoda dua zikir ve salavat okunur mu?
- Dini günlerde Adabı muaşeret kuralları nelerdir?
- Tümünü görüntüle.
- Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın Hadis
- Peygamberimiz hangi saatlerde uyumayı yasakladı ?
- İslama göre insan kaç saat uyumalı?
- Hangi saatlerde uyumak sünnettir?
- uyumayan huzursuz bebekler için en etkili nazar duası
- Tümünü görüntüle.
Cevapla