“Üzüm üzüme baka baka kararır.” “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”

Question

“Üzüm üzüme baka baka kararır.” “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”

Uzum uzume baka baka kararir Bana arkadasini soyle sana kim oldugunu soyleyeyim

Üzüm üzüme baka baka kararır.”, Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözlerinde verilmek istenen mesaj nedir?

Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söylerim sözü çok güzel anlamlı ve doğru bir sözdür

Çünkü 2 kişi arkadaş olduklarında mutlaka arada ortak yönleri vardır.

Birbiriyle inanç konusunda amel konusunda anlaşamayanlar mutlaka ayrılırlar.
demek ki iki kişi birbirleriyle gezip dolaşıyorlarsa her gün buluşuyorlarsa bunların inançları işleri aynıdır.
Kişinin arkadaşı onun hangi inançta hangi ahlakta olduğunu gösterir.

Kötü arkadaşla gezen kötü olur iyi arkadaşla gezen iyi olur
Bu konuda peygamberimiz kişi arkadaşının dinindendir buyuruyor.

Üzüm üzüme baka baka kararır, insan biri ile birlikte gezin mutlaka olumlu olumsuz davranışarından etkilenir.


Sıklıkla bir arada bulunan, arkadaşlık eden, ortak bir çevrede yaşayan kişiler birbirlerinin olumlu veya olumsuz yönlerinden etkilenirler. Bu etkilenme sonucunda kişide olumlu veya olumsuz davranışlar, huylar ortaya çıkar.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-04-11T21:12:48+03:00

    “Üzüm, üzüme baka baka kararır”; veya, “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözleri arkadaşlık seçimi için oldukça güzel bir atasözüdür. Çünkü farklı huylarda olan 2 arkadaş birbirlerine mutlaka benzemektedirler gün geçtikçe. Olumlu veya olumsuz yönlerinden etkide kalırlar birbirlerinin. Kötü arkadaşla gezen kötü olur iyi arkadaşla gezen iyi olur

    En iyi cevap
    0
    2023-06-02T15:25:29+03:00

    “Üzüm üzüme bakınca kararır” ve “Bana arkadaşından bahset sana kim olduğunu söyleyeyim” sözleri insan davranışı ve karakteriyle ilgili benzer anlamlar taşıyan deyimlerdir. İşte her ifadenin kısa bir açıklaması:

    1. “Üzüm üzüme bakınca kararır”: Bu ifade, bir kişinin davranışlarının veya karakterinin, tuttukları arkadaşlıktan etkilenebileceğini düşündürür. Bireylerin, istenmeyen niteliklere sahip olan veya olumsuz davranışlarda bulunan kişilerden olumsuz etkilenebileceğini veya etkilenebileceğini ima eder. Üzümlerin diğer bozuk üzümlerin yakınındayken kararması veya bozulması gibi, insanların da bu özellikleri sergileyen başkaları tarafından çevrelendiklerinde olumsuz özellikler veya davranışlar benimseyebileceğini düşündürür.
    2. “Bana arkadaşından bahset, sana kim olduğunu söyleyeyim”: Bu söz, bir kişinin arkadaş veya arkadaş seçiminin kendi karakterini ve değerlerini yansıtabileceğini ima eder. Birinin tuttuğu şirketin kendi kişiliği, ilgi alanları ve inançları hakkında içgörü sağlayabileceğini öne sürüyor. Bir kişinin arkadaşlarının niteliklerinin, davranışlarının ve değerlerinin, kendi tutum ve davranışlarını etkilediğine inanılmaktadır. Bir kişinin arkadaşlarının özelliklerini gözlemleyerek, kişinin kendi doğası hakkında çıkarımlarda bulunabilir.

    Her iki ifade de bireylerin içinde bulundukları sosyal çevreden ve çevrelerindeki insanlardan etkilenebilecekleri fikrini vurgulamaktadır. Kişinin kendi karakterini ve davranışını olumlu yönde etkileyebilecek olumlu ve erdemli arkadaşlar seçmenin önemini vurgularlar. İslam’da, müminlere Allah’ı ve O’nun öğretilerini ilham eden ve onlara hatırlatan kişilerle arkadaşlık aramaları tavsiye edildiğinden, doğru arkadaşları seçme kavramı olumlu bir manevi ve ahlaki gelişimi beslemek için teşvik edilir.

Cevapla