Paylaş
Vajinal enfeksiyon akıntısı abdest bozar mı?
Question
Kadınlarda gelen vajinal enfeksiyon akıntısında abdest alınması
Selümaleyküm kadınlarda gelen enfeksiyon akıntısında her vakit abdest alınması mı gerekir yoksa akıntı geldiğinde mi sadece alınmalıdır
CEVAP:
Kadınlarda gelen akıntı, farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve dinî açıdan da duruma göre değerlendirilmesi gerekir. Genel olarak, İslam fıkhına göre kadınlarda gelen akıntının hükmü şu şekildedir:
- Normal (Beyaz) Akıntı: Eğer gelen akıntı, kadının temiz sayıldığı dönemde görülen beyaz ve kokusuz akıntı ise, bu akıntı fıtri (doğal) bir durumdur ve abdesti bozmaz. Bu nedenle bu tür akıntı geldiğinde yeniden abdest almak gerekmez.
- Enfeksiyon Kaynaklı Akıntı: Eğer gelen akıntı enfeksiyon veya başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa ve temiz bir sıvı değilse, bu durumda abdesti bozar. Bu tür bir akıntı geldiğinde yeniden abdest almak gerekir.
Sonuç olarak, eğer gelen akıntı normal ve doğal bir durumdan kaynaklanıyorsa, sürekli abdest almak gerekmez. Ancak enfeksiyon gibi durumlarda, akıntı geldiğinde yeniden abdest alınması gereklidir. Her durumda kesin bilgi almak ve detaylı fetva için bir din âlimine danışmak en doğrusu olacaktır.
CEVAP 2
Evet, vajinal akıntı genellikle abdesti bozar. İslam hukukuna göre, kadınlarda vajinal bölgeden gelen akıntı, idrar ya da meni gibi abdesti bozan şeyler arasında kabul edilir. Bu nedenle, vajinal akıntı olduğunda abdest tazelenmelidir. Bununla birlikte, sürekli ve durmaksızın gelen bir akıntı varsa, bu durum mazur (özür sahibi) olarak kabul edilir ve bu durumda kişi her namaz vakti için yeni abdest alarak ibadetlerini yerine getirebilir. Bu tür özel durumlarda bir din bilgini veya fıkıh uzmanından detaylı bilgi almak faydalı olabilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )