Vakıa suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 56. suresi olan Vakıa suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Vakia suresi hakkinda bilgi

Vakıa suresi ile ilgili bilgi
Vakıa suresi, peygamber efendimize Mekke şehrinde iken indirilmiştir. Bu sure toplam 96 ayetten oluşmuştur. Bu sure ismini ise “alvakia” suresinden almıştır. Vakıa kelimesinin Türkçede dilindeki anlamı ise, gerçekleşen ve meydana gelen olaydır. Bu surede genel olarak kıyametten bahsedildiğini söylemek mümkündür. Vakıa suresinde, bir insan öldükten sonra kıyametin kopmasından önceki ve sonraki dehşetli haller ve insanların amellerine göre içinde yer alacağı gruplar konu edilmiştir. Kıyametin nasıl ve ne şekilde olacağı konusunda bilgi edinmek istiyorsak bu sureyi okumalıyız.


Vakıa suresi konusu ve verdiği mesajlar
madde madde

Kur’ân-ı Kerîm’in 56. sûresi

Adını ilk âyetinde geçen ve “gerçekleş­mesi kesin olay, kıyamet” anlamına gelen “Vakıa” kelimesinden almıştır. Mekke dev­rinde indirilmiştir. 96 âyettir. Âyet sonları­na ahenk veren fasılaları elif, yuvarlak te, be, dâl, lâm, mim ve nun harfleridir.

Sıhhati şüpheli olmakla birlikte Peygamberimizin: “Beni Hûd, Vakıa, Mürselât, Nebe’ ve Tekvîr sûreleri ihtiyarlattı” buyur­duğu nakledilmiştir (Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 56 (hasen-ğarîb)). Zayıf bir rivayet­te de bu sûreyi her gece okuyanın fakirlik görmeyeceği bildirilmiştir (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, II, 178; Şevkânî, Fethu’l-Kadîr, VI, 146).

Bu sûrede, kıyametin mutlaka gerçekle­şeceği, o günde İnsanların üç gruba ayrıla­cakları, iki grubun cennetlerle ödüllendiri­leceği, İnkarcı grubun ise azap dolu cehen­neme atılacağı, öldükten sonra dirilmenin gerçek oluşunun delilleri, Kur’ân’ın Allah tarafından indirilmiş şerefli bir Kitap oldu­ğu bildirilmektedir.

Sürede söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:

* Kıyamet, mutlaka gerçekleşecek kor­kunç bir olaydır. O günde insanlar, kitapları sağ tarafından verilen (mümin)ler, kitapları sol tarafından verilen (kâfir)ler ve imanda ve hayırda öne geçmiş yüksek dereceli mümin kişiler olmak üzere üç grup olur (âyet: 1-10).

* İki grubu oluşturan müminler,~1ma.n ve güzel amellerin karşılığı olarak en güzel nimetlere kavuşacak, cennetlerle ödüllen­dirileceklerdir (11-40).

* Buna karşılık, kitapları sol tarafından verilen inkarcılara ise, içlere işleyen ateşle yakılarak, kaynar sular içirilerek, acı zak­kum ağacı yedirilerek azap edilecektir. Çünkü onlar, varlık içinde günahlara dal­mışlar, öldükten sonra dirilmeyi de inkâr etmişlerdir (41-56).

* İnsanı yaratan da öldükten sonra diril­tecek olan da Yüce Allah’tır. İnkarcıların kendi üremelerine, çevresindeki bitki ve ürünlere, bulutlardan İnen içtikleri tatlı

suya, ağaçlardan yakılan ateşe bakıp ibret almaları, bunların Yaratıcısı olan Allah’ın, öldükten sonra kendilerini diriltmeye kadir olduğunu da anlamaları gerekir (57-73).

* Kur’ân-ı Kerîm, Yüce Allah’ın indirip muhafaza ettiği şerefli bir kitaptır. Bunu yalanlayıp Allah’a karşı nankörlük edenler cezalarını bulacaktır (75-82).

* Ölüm gelince, can bedenden ayrılır ve onu kimse geri döndüremez. Ölen kişi mümin ise nimet dolu cennetlere, inkarcı sapıklardan ise azap dolu cehenneme ko­nulur ki bunlar kesin gerçektir (83-96).

* Her zaman Ulu Allah’ı teşbih etmek ge­rekir (74,96).

Cevapla