Paylaş
Vasiyet ile ilgili kısa hadisler
Question
Vasiyet hakkında kısa hadisler
VASİYETE TEŞVİK
5758 – İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Hakkında vasiyet edebileceği bir malı bulunan müslüman kimsenin, vasiyeti yanında yazılı olmaksızın iki gece geçirmeye hakkı yoktur.”
Buhârî, Vesâya 1; Müslim, Vasiyyet 4, ( 1627); Muvatta, Vasiyyet 1, (2, 761 ); Ebu Dâvud, Vesâya 1, (2863); Tirmizi, Cenâiz 5, (974); Nesâi, Vesâya 1, (6, 238, 239).
5759 – İbnu Abbâs radıyallahu anhüma: “Ölen mal bırakmışsa ebeveyn ve akrabalarına vasiyette bulunsun..” (Bakara 180) âyeti hakkında demiştir ki : “Miras âyeti neshedinceye kadar vasiyet bu şekilde vacib idi.”
Ebu Dâvud, Vesâyâ 5, (2869).
VASİYETİN ZAMANI
5760 – Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’a: “Hangi sadaka efdaldir?” diye sorulmuştu:
“Sağlıklı ve fakirlikten korkup, zenginliğe ümit bağladığın, mala karşı cimri olduğun halde tasadduk etmen! Bu şekilde tasadduku, can boğazına gelip de falana şu kadar, feşmekana bu kadar diyeceğin zamana kadar devam ettir. O sırada (yaptığın tasaddukun sana bir faydası yoktur, çünkü malın, artık) zâten birilerinin olmuştur.”
Buhâri, Vesâya 7, Zekât 11; Müslim, Zekât 92, (1032); Ebu Dâvud, Vesâya 3, (2865); Nesai, Vesaya 1, (6, 237)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da vasiyet, bir kişinin vefatından sonra mal varlığının dağıtılmasıyla ilgili bir konudur. İşte vasiyet ile ilgili kısa hadisler:
Bu hadiste, bir Müslümanın vasiyetinin kabul edileceği ifade edilir. Bir kişi, vefatından önce mal varlığını ve diğer hususları vasiyetname aracılığıyla düzenleyebilir.
Bu hadiste, doğru ve adil bir şekilde vasiyet eden kişinin vasiyetinin Allah tarafından yerine getirileceği ifade edilir. Müminler, vasiyetlerinde adaleti ve doğruluğu gözetmelidirler.
Bu hadiste, bir Müslümanın mirasını dilediği gibi tasarruf edebileceği, ancak İslam hukukunun temel prensiplerine uygun hareket etmesi gerektiği ifade edilir. Vasiyetname düzenlerken İslam’ın miras hukukuna uyulmalıdır.
İslam’da vasiyet, bir kişinin vefatından sonra mal varlığının düzenlenmesini sağlayan bir hükümdür. Müminler, vasiyetlerinde adaleti, doğruluğu ve İslam hukukunun prensiplerini gözetmelidirler. Vasiyet, bir kişinin maddi varlığını dağıtırken ahlaki ve dini sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar.