Paylaş
Veda Hutbesi nedir? Bu hutbenin içeriği hakkında kısaca bilgi veriniz
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Veda Hutbesi nedir? Bu hutbenin içeriği ile ilgili kısaca bilgi veriniz.
Miladi 622 yılında Hz Muhammed ve 120 bine yakın ashab-ı kiram hac için Arafat’ta toplanmışlardı. Peygamberimiz’in Hicret’ten sonra yaptığı ilk ve tek haccı Veda Haccı olarak adlandırılır Bu esnada Hz. Muhammed Arafat üzerinde değişik zamanlarda hutbelerde bulunmuştur Bu konuşmalar daha sonra Veda Hutbesi başlığı altında toplanmıştır
Veda hutbesinde giriş kısmında Allah’a iman ve teslimiyetten bahsedilmiştir. Bunun yanında Veda Hutbesi insan hakları ile ilgili temel ilke ve prensipleri içeren yönüyle karşımıza çıkmaktadır. Veda Hutbesi aynı zamanda inanç, ibadet ve ahlak konularında sosyal hayata ilişkin bazı düzenlemelere yer verilmiştir. Erkeklerin ve kadınların birbirlerine karşı nasıl davranmaları gerektiğinden, Müslümanların Müslümanlara karşı kardeş olduğundan ve birbirlerine karşı hukuklarından, mirasla ilgili bazı konulardan, Faizin yasaklanmasından, yönetici ve halk ilişkilerinde nasihatin yeri ve öneminden, sosyal hayatı sarsacak adam öldürme kan davası ve faiz gibi hususların yasaklanmasından, sosyal düzeni bozmamaya dikkat edilmesinden, Müslümanların kardeşliğinden, insanlığın eşitliği ve üstünlüğü ancak takva ile olacağından bahsedilmektedir.
BENZER KONULAR:
- Hicret, muhacir, ensar, Veda Haccı ve Veda Hutbesi ne demektir? Araştırınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
- Veda Hutbesi nedir? Maddeler Halinde
- Veda Hutbesi nedir Kısaca
- Veda Hutbesi nedir bu hutbenin içeriği hakkında kısaca bilgi
- Veda Hutbesi’nden hangi mesaj ve ilkeleri çıkarabiliriz?
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Veda hutbesi Rasulullah (sav)’in ömründe bir defa yapmış olduğu hac görevinde irad ermiş olduğu hutbenin adıdır. Veda Hutbesi insan hakları ile ilgili temel ilke ve prensipleri içeren yönüyle karşımıza çıkmaktadır. Veda Hutbesi aynı zamanda inanç, ibadet ve ahlak konularında sosyal hayata ilişkin bazı düzenlemelere yer verilmiştir.