Vehhabiler nasıl namaz kılar

Question

Vehhabiler namaz

Vehhabiler nasil namaz kilar

Hocam selamün aleyküm ne zamandan beri takılan bir soru var. Hocam vehhabilerin miracı inkar ettiğini biliyorum. Hocam vehhabilere göre namaz 50 vakitt’en 5 vakte inmiş midir? Miracı inkar ettiklerinden dolayı

CEVAP:

Vahabiler Miraç’ı inkar etmezler vehhabilerin arkasında namaz olur dinen hiçbir sakıncası yoktur.

Vehhabiler de namazı İslam’ın beş şartından biri olarak kabul eder ve sünnete uygun bir şekilde sunulur. Genel olarak, takip etme koşulları diğer Sünni Müslümanlarla benzerlik gösterir. Ellerini bağlama, rükû ve secde gibi temel unsurlar konusunda, Hanbeli mezhebine daha yakın bir uygulama sergilerler. Ancak bazı ayrıntılarda tip farklılıkları olabilir, örneğin ellerin göğüste bağlanması gibi.

Miraç konusunda ise, Vehhabiler Hz. Muhammed’in (sav) Mirac’a çıkmasını kabul ederler. Namazın 50 vakitten 5 vakte indirildiği hadisesi de Mirac hadisesinin bir parçası ve Vehhabiler bu rivayeti inkar etmezler. Dolayısıyla namazların beş vakit olarak değişiminin inançları diğer Sünni mezheplerle aynıdır.

Vehhabilerin arkasında namaz kılmanın dinen sakıncası olmadığı konusunda da genel görüş bu yönedir. Vehhabiler İslam’ın temel inançlarına bağlı kalmakta ve beş vakit namazı farzlarını kabul etmektedirler. 

Sorun olursa veya detaylı bir açıklama isterseniz tekrar yardımcı olabilirim.

BENZER KONULAR:

Answers ( 5 )

  1. Vehhabiler namaz kılma şekli konusunda sünnete uyarlar fakat bir mezhebe uymamakla birlikte genelde Hanbeli mezhebine göre namaz kılarlar.

    Vahabiler asla sünneti inkar etmezler yani Miraç hadisini Miraç olayını asla inkar etmezler.

    Namazın 50 vakitten beş vakit indiği konusu Miraç hadisinde geçer ve bunu kimse inkar etmez sadece mealciler diğer adıyla kur’an’cılar bir diğer adıyla sünneti inkar edenler kabul etmezler

    MİRAÇ HADİSİ NAMAZIN 5 VAKTE İNDİRLME OLAYI HADİS

    Resul-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) Hz. Cebrail’in refakatinde Mekke’den ayrılıp semaya yükselir. Önce Hz. Adem’le, daha sonra Hz. İdris, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. İbrahim’le görüşür. Cenab-ı Hakkın yüce katından dönüşünde ise Hz. Musa ile karşılaşır. Bu sohbeti Peygamber Efendimiz şöyle anlatırlar:
    “O zaman Allah ümmetime elli vakit namaz farz kıldı. Bu farziyeti yüklenerek döndüm. Derken Musa Aleyhisselama rast geldim.
    “Musa (a.s.) bana, ‘Rabbin ümmetine neleri farz kıldı?’ diye sordu.
    “Onlara, ‘Elli vakit namaz farz kıldı’ dedim.
    “Musa (a.s.) bana, ‘RAbbine dön de şefaat et, zira ümmetin buna takat getiremez’ dedi.
    “Bunun üzerine Rabbime Müracaat ettim. Allah Taala şatrını (bir kısmını) indirdi. Ben yine Musa’nın (a.s.) yanına dönerek durumu kendisine haber verdim: ‘Bir kısmını indirdi’ dedim. O yine, ‘Rabbine müracaat et, zira ümmetin takat getiremez’ dedi.
    “Ben yine Rabbime müracaat ettim. Alah Taala kalanından bir kısmını indirdi. Musa Aleyhisselamın yanına yine döndüm. O tekrar, ‘Rabbine dön, zira ümmetin buna dayanamaz’ dedi. Bir daha müracaat ettim.
    “Allah Teala, ‘Onlar beştir, yine onlar [sevapitibariyle] ellidir. Benim nezdimde hükm-ü kaza değişmez’ buyurdu.
    “Musa’nın yanına döndüm. O yine, ‘Rabbine dön’ dedi.”
    “Ben de, ‘Artık, Rabbimden utanır oldum’ dedim.”
    En iyi cevap
    1
    2021-10-14T14:46:48+03:00

    Vehhabeler tıpkı bizim namaz kıldığımız gibi kılarlar. Vehhabelerin Hanefi Şafii maliki ve Hanbeli mezheplerinden namaz konusunda bir farkı yoktur.

    Vehhabelerin sorunu itikattır siyasi görüştür yoksa namaz değildir

    1
    2021-10-14T22:07:48+03:00

    Vehhabilerin ameli yönden bir problemleri yoktur. Bizler nasıl namaz kılıyorsak vehhabiler de o şekilde namaz kılarlar. Vehhabilerin sorunu ve sıkıntısı itikat konusu ve siyasal sıkıntılardan oluşmaktadır. Yoksa bizler nasıl ibadet ediyorsak vehhabiler de o şekilde ibadet etmektedir.

      0
      2023-04-06T07:56:06+03:00
      1. Yaratan Allah sa yöneten de Allah’olması lazım kim şeriatı istiyorsa siz ve sizin gibiler ya tekfirci ya vahabiler diyorsunuz

      “Sizin dininiz size, benim dinim bana.”

      Kafirun süresi 6

    1
    2021-11-07T18:14:58+03:00

    Vahabiler kitap ve sünnete göre namaz kılarlar onlar Hanbeli mezhebini taklit ettiklerini söylüyorlar.

    Hiçbir vahabi sünnete aykırı ibadet etmez

    1
    2023-03-19T02:36:07+03:00

    Kuranci ne demek pek merak ettim ? Siz hangi kitaba inaniyorsunuz hz. Muhammed e vahy gelene mi yoksa sonradan yazilana mi ? Kurani kerimi asagilar dilde konusup kuranci mealci diyip nasil telafuz edersiniz hayret . Sizin ne kurana ne de Allaha inanciniz ne de muhammet nebiye sayginiz var .  Bir de burda dini sorulara cevap veriyorsunuz vallahi sizi dinleyecegime hoc bir sey bilmemeyi tercih ederim Şirkin basini cekiyorsunuz masallah bosa namaz kilip oruc tutmayin cunku Allahu tealanin tek affetmem defigi şirkdir inkardir hadi gecmis olsun size

      0
      2023-08-26T19:36:39+03:00

      Benimde dikkatimi çekti. Kur’ancı ne demek! Kur’an’a inanılır önce, ona göre aykırılık teşkil etmeyen hadislere inanılır ve din yaşanır. Kafadan uydurma şeylerle yo şu yazdı yok bu yazmış diyerek bugüne kadar İslam’a aykırı ne varsa müslümanlara verdiniz. Verdiğiniz yanlış bilgiler sayesinde şimdi gençler akın akın reis oluyorlar. Bunların funahlarida boynunuza. Utanmadan hala hala Allah peygamberimize salavat getirmiş diyorsunuz. Haşa peygamberi Allah’ın onune geçirdiniz. Peygamber Allah’tan buyukmu ki meleklerle beraber yarattığına bu muameleyi yapsın. Allah’a da iftira ediyorsunuz. Allah kendisi ve meleklerin peygambere salât yani yardım ettiğini söylüyor ve Müslümanların da peygambere yardım etmelerini istiyor. Allah siz ve sizin gibileri ıslah etsin.

  2. Kur’ancı sözünden kasıt sünneti inkar edenlerdir yani Tek kaynak Kuran diyenlerdir. Bunlar bizden değildir ki zaten sende bizi şirkle suçlamışsın ahirette görüşürüz

    0
    2024-11-05T23:41:23+03:00

    Vahabilerin namaz kılma şekli nasıldır? Kısaca bilgi

    Vehhabiler, namaz konusunda genellikle Sünni İslam’ın Hanbeli mezhebine bağlı bir yorum sergilerler. Namaz kılma şekilleri, genel olarak şu adımları içerir:

    1. Niyet: Namaz kılmadan önce kalben niyet edilir.

    2. Abdest: Namazdan önce abdest almak zorunludur.

    3. Kıyam: Namaza durulup, eller omuz hizasında kaldırılarak “Allahu Ekber” denir.

    4. Fatiha Suresi: Her rekâtta ilk olarak Fatiha Suresi okunur, ardından başka bir sure veya ayet okunur.

    5. Rükû: “Allahu Ekber” diyerek rükûya gidilir, sırt düz tutulur ve eller dizlere konur.

    6. Secde: Rükûdan sonra “Sem’i Allah limen Hamideh” diyerek secdeye gidilir.

    7. Tahiyyat: İki rekâttan sonra oturulur ve Tahiyyat duası okunur.

    8. Son Selam: Namaz sonunda sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

    Vehhabilik, namazda Sünnet uygulamalarına ve İslam’ın ilk kaynaklarına sıkı sıkıya bağlıdır. Bu nedenle, başka mezheplerden farklı yorumlar ve uygulamalar olabilir.

  3. Vehhabilik, Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve İslam’ın daha katı bir yorumunu savunan bir harekettir. Vehhabi mezhebi, özellikle Sünni Müslümanlar arasında yer alır ve İslam’ın ilk dönemlerindeki uygulamalara dönmeyi amaçlar. Bu sebeple, namaz kılma şekilleri, genel olarak Sünni Müslümanlar ile benzerlik gösterse de bazı küçük farklılıklar içerebilir.

    Özellikle Vehhabi mezhebinde namazın kılınışı şu şekildedir:

    Ellerin bağlanmaması: Vehhabi görüşüne göre, namazda ellerin bağlanması (yani, ellerin göğüs veya karın hizasında bağlanması) doğru kabul edilmez. Bu görüş, bazı Sünni mezheplerinde uygulanan bir gelenek olup, Vehhabiye göre ellerin namazda serbest bırakılması gerekmektedir.

    Başka ellerin elleri tutmaması: Kimi Sünni Müslümanlar, özellikle camilerde cemaatle namaz kılarken ellerini diğer namaz kılanların ellerine koyar, ancak Vehhabi görüşüne göre bu durum hoş karşılanmaz ve genellikle bu tür uygulamalara karşıdırlar.

    Şekilsel düzeltmeler: Vehhabi inancına sahip olanlar, İslam’ın ilk dönemindeki uygulamalara en yakın şekilde namaz kılmak için çeşitli ritüel değişikliklere gitmişlerdir. Mesela, “süregi (kıraat)” gibi hareketler üzerine titizlik gösterirler.

    Geleneksel duaların reddi: Bazı geleneksel dualar, özellikle Peygamber Efendimiz’e selam verilmesi gibi uygulamalar, Vehhabi düşüncesine göre bid’at (yenilik) olarak kabul edilir ve reddedilir. Bunun yerine sadece İslam’ın temel öğretilerine dayanan dualar yapılır.

    Vehhabi namazı, aslında genel Sünni İslam’ın bir parçasıdır, ancak onların inançları ve uygulamaları, bazı geleneksel ve yerel öğretilerle farklılık gösterebilir.

Cevapla