Paylaş
Vehhabilik mezhebi nedir? Vahabi kimdir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Esselamu aleyküm ve rahmetullah hocam Vahabi nedir neye inanır görüşleri nelerdir?
Vahhabilik ezhebi Osmanlıların son döneminde ortaya çıkmış siyasi bir mezheptir İngilizler tarafından kurulmuştur
İngilizlerin
Amacı Müslümanları bölmek birbirine düşürmek idi
Şu andaki vahabilik kendi ifadeleriyle siyasi bir hareket olmaktan çıkmış tamamen tevhidi savunan 1 hareket haline geldiğini söylerler
Muhammed Bin Abdullah adlı kişinin hayatını okuyun bu harekete öncülük yapan bu kişidir
Vehhabilik mezhebi kavramını şamil İslam ansiklopedisinden okumanızı tavsiye ederim
Vehhabilik mezhebi ne inanan ve ona göre davranan kişiye vehhabi denir
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
VAHHABİLİĞİN ORTAYA ÇIKIŞI VE TARİHSEL SÜREÇ
Günümüzde selefiliğin en sert yorumu olarak görülen vahhabi geleneğin kökenleri, bundan yaklaşık 13 asır önce hariciliğin ortaya çıkışına kadar götürülebilir. İslam dünyasının yaşadığı ilk iç mücadelede Hz Ali ile Muaviye karşı karşıya gelmiştir. Bu mücadelede paralı asker gibi savaşan, çoğunluğu necid çöllerinden gelen, yapı olarak şiddete ve savaşa zaten meyilli arap kabileleri, bu mücadeleden sonra her iki tarafın da mali desteğini kaybederek ayrılmışlar ve hariciler‟ fırkasını kurmuşlardır. Bundan sonra da her iki tarafa karşı da düşmanlık beslemişler, birçok suikaste ve savaşa neden olmuşlar ve yüzyıllar sonra aynı bölgede kurulacak olan vahhabi mezhebinin de temellerini atmışlardır.
Bedevi arapların çoğu, müslüman olduktan sonra yerleşik hayata geçmek zorunda kalmış, Basra ve Küfe gibi merkezlere yerleşerek, teşkilatlı bir siyasi otorite ve kanunları olan bir devlet içerisinde yasamaya başlamıştır. Hz. Osman’ın öldürülmesiyle birlikte ortaya çıkan kabileler arası rekabet, var olan Emevi-Haşimi çekişmesini iyice hissedilir kılarken, Kureyş’in otoritesine itaatte ve medeni hayatın kanun, kural ve kurumlarına ayak uydurmada güçlükler yaşanmasına neden olmuştur. Hz. Ali ve Muaviye arasında yaşanan iktidar mücadelesi, her iki tarafı savaş meydanında karsı karsıya getirmiş, bu savaş sırasında yaşanan ve hakem olayı olarak anılan hadise neticesinde, haricilik adıyla tarihe geçen grup ortaya çıkmıştır.
İslam tarihinde ortaya çıkan ilk radikaller olarak kabul edilen hariciler, birçok müslümanı kâfir ilan ederek, silaha sarılan ve bu kişilerin can ve mallarını helal sayan hareketleriyle kendilerini toplum dışına itmişlerdir. Haricilerin büyük günah işleyenleri tekfir etmekle başlayan söylemleri, sert bedevi zihniyetinin dar kalıpları içinde, basit ve yüzeysel bir mantıkla gelişerek, zorba bir din söylemine dönüşmüştür haricilerin sahip olduğu bu radikal ruh, kendilerinden sonra ortaya çıkan pek çok akımda yeniden hayat bulmuştur.
Osmanlı Devletinin uç bölgeleri olan İslamiyet’in doğduğu topraklar üzerinde kurulan vahhabilik, reformist bir hareket olarak ortaya çıkmıştır. Kurucusu Arap yarımadasının orta kesimi olan Necid’den hanbeli bir kadı ailesine mensup Muhammed bin Abdulvahhab‟tır (1703-1792). 18. Yüzyılın buhranlı kültürel siyasi ortamında, ilhamını hanbeli ekolünden alan bu hareket, günümüzde selefiyenin en önemli kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Takipçilerinin ileri sürdüğüne göre bu hareketin hedefi, İslam’ın başlangıcındaki saflığına ve katışıksızlığına döndürülmesi ve dinde sonradan eklenti her şeye (bidat) karşı savaşmaktır.
Muhammed bin Abdülvehhab, 1740 yılında babasının ölümü üzerine aşiretinin başına geçmiş ve mezhebini ilan etmiştir. Önce uyeyne emiri Osman bin Hamd bin Muammer ile (1740) daha sonra deriye emiri Muhammed bin Suudla anlaşarak (1744) Vahhabi Devleti’nin temellerini atmıştır. Bu tarihten (1744) sonra kırk sekiz yıl boyunca kılıç zoruyla necid bölgesinde mezhebini yaymış ve 1792‟de ölmüştür.
Vahhabiler hâkimiyetlerini kabul ettirdikleri bedevi kabileler sayesinde 1773’te geleneksel merkezleri olan Riyad‟ı, 1793‟te Hassa‟yı, 1802‟de de büyük bir Şii katliamı gerçekleştirdikleri Kerbela’ yı ele geçirip, bir yıl sonra da Mekke‟ye hâkim olmuşlardır. Vahhabiler’in bu kadar kısa sürede hızla büyümesinin en önemli nedeni, Osmanlı’nın necid bölgesine karşı tarih boyunca ilgisiz oluşudur.
Osmanlı Devleti‟nin Necid bölgesine hiçbir zaman inmemesi, bölgede stratejik bir boşluk oluşturarak, vahhabilerin necid topraklarının tamamına hâkim oluncaya kadar Osmanlı’nın durumdan haberdar olmamasına sebep olmuştur. O dönemde yaşadığı iç sorunlar nedeniyle de Arabistan bölgesine karşı ilgisiz kalan Osmanlı, Mekke’nin vahhabilerin eline geçmesinden sonra harekete geçmiş ve mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’yı görevlendirerek isyanı bastırtmıştır
Vahhabilik, her ne kadar doğuşu itibari ile bir ıslahat hareketi olarak başlamışsa da, sonraları takındığı tavır itibariyle siyasallaşmış ve Suudi Arabistan devletinin kurulması ile resmi devlet ideolojisi konumuna yükselmiştir. Tanınmayan bir “asi” hareketi olarak cüzi bir kontrol alanı olan bu hareket 20. Yüzyıl ile batı eliyle modern bir devlet haline gelmiştir.