Veled-İ Zina Varis Olur Mu?

Question

Veled-İ Zina Varis Olur Mu?

Veled I Zina Varis Olur Mu

SORU: Mâliki mezhebine göre zina çocuğu varis olur mu?

CEVAP: Zina çocuğu; annesinin gayr-i meşru ilişkisi neticesinde meydana gelen çocuktur. Çocuğun soyu annesine dayanıyor. Çünkü maddeten bu çocuk ondandır. Ama onun babasına olan nesebi fakihler-ce sahih kabul edilemez. Çocuk kendini o babaya nisbet etse de neseb sabit olmaz. Çünkü soy bir nimettir. Nimet de suça verilmez. Suça ancak ceza verilir.

Bazı âlimler de şöyle diyorlar: Zina çocuğu meşru olmayan bir nikahla meydana gelen çocuktur. Bir adam başka birinin oğlu olduğunu iddia eder, zinadan olmadığını dava ederse, o da onun mislini çocuk ediniyorsa o zaman o çocuğun nesebi ondan olur. Ancak kimse bunu kabul etmezse veya biri bu çocuk zinadandır derse, bu durumda bunun soyu sabit olmaz. Bu durumda o çocukla bu adam arasında miras hukuku meydana gelmez. Adamın akrabaları da buna akraba olmazlar. Bu durumda buna veled-i zina denilir. Bu çocuk kadına nisbet edilir. O onun akrabalarına varis olur. Kadın da o çocuğun akrabalarına varis olur. Bu durumda mirasta pay sahibi olması veya yakın akraba olması arasında fark yoktur. Ancak pay sahipleri olmadığı takdirde öteki akrabalara miras düşer.

Başka bir fakın (hukukçu) da şöyle der: Neseb (soy) tesbit edilmediği takdirde miras düşmez; öyle ise, veled-i zina varis olmaz. Onun babası da ona varis olmaz. Ancak annesine nisbeti şüphesizdir. Onun soyu annesine isnad edilir. O annesine annesi de ona varis olur. Veraset ikisinin arasında cereyan eder.

Mâliki mezhebine göre, zina çocuğu annesine ve akrabalarına, anne de çocuğun ve akrabalarının mirasına varis olur. Bunlardan başkası varis olmaz.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-12T16:04:47+03:00

    İslam hukuku perspektifinden konuşulacak olursa, veled-i zina yani zina ilişkisinden doğan çocuk, İslam hukukunda mirasçı olma hakkına sahiptir. İslam hukukunda evlilik dışı ilişkiler, yani zina, haram olarak kabul edilir. Ancak, bu ilişkiden doğan çocuklar, baba tarafından mirasçı olarak kabul edilir.

    İslam hukukunda miras, belirli bir düzenlemeye tabidir ve mirasçıların kimler olduğu açıkça belirtilmiştir. Miras, ölen kişinin mal varlığının hukuki düzenlemesidir ve belli bir oranda mirasçılara dağıtılır. Zina ilişkisinden doğan çocuklar da bu mirasçılar arasında yer alır.

    İslam hukukunda veled-i zina olan bir çocuğun miras hakkı, diğer mirasçılarla paylaşıldığı gibi değerlendirilir. Ancak, mirasın dağıtımında evlilik içinde doğan çocuklar genellikle öncelikli olarak kabul edilir. Yani, evlilik içinde doğan çocuklar mirastan daha önce pay alırken, veled-i zina olan çocuklar evlilik içinde doğan çocuklardan sonra miras payını alır.

    Sonuç olarak, İslam hukukunda veled-i zina yani zina ilişkisinden doğan çocuklar mirasçı olarak kabul edilir. Ancak, mirasın dağıtımında evlilik içinde doğan çocuklar öncelikli olarak değerlendirilir. Mirasın dağıtımı, İslam hukukunda belirli düzenlemelere tabidir ve yerel yasalar ve uygulamalar bu konuda daha ayrıntılı bilgi sağlayabilir.

    En iyi cevap

Cevapla