Veli izni ayet

Question

Kızın evlilik için veli izni alması gerektiği kurandamı yazıyor yoksa hadislerdemidir bu? Yani ayet varsa bu hangi ayet ? Bi arkadaşa anlatıyorum ama delil istiyor bende bulamadım delil, sadece normal yazılar görüyorum.


Kur’an’da veli izni geçmez. Kur’an’da nikah emredilir nikahı nasıl kıyılır nacağı şartlarını Peygamberimiz açıklar
Aynı aynı şekilde Kuranı Kerim namazı emreder fakat namazların kaç vakit olduğu nasıl kılınacağını kaç rekat kılınacağına açıktan mı gizlimi okunacağını yine Peygamberimiz bize öğretir

Yine Kuranı Kerim zekatı emreder fakat hangi mallardan zekat çıkarılacağı hangi oranda zekat verilmesi gerektiğini sünnet açıklar

Kuranı Kerim Hacı emreder fakat hacda neler yapılacağını yine Peygamberimiz bize öğretir.

Oruç ibadeti de böyle Ramazan orucu farzdır fakat Nasıl tutulur ne zaman başlar ne zaman biter orucu bozan şeyler nelerdir bunu Peygamberimiz bize öğretir.

Nikahta veli izni gerektiğini Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem birçok hadislerinde bize bildirmiştir.
veli izni ile ilgili hadis sahihtir bütün ümmet âlimleri arasında bu konuda ittifak vardır hiçbir ayrılık yoktur.

Efendimizin ifadesi aynen şöyledir velisi olmayanın nikahı yoktur velisi olmayanın nikahı yoktur velisi olmayanın nikahı yoktur şeklinde 3 defa tekrar etmiştir

Arapça hadis metni şöyledir

لا نكاح لمن لا ولي له

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-19T12:15:32+03:00

    İslam’da anne baba izni ve anne babaya saygı kavramı çok vurgulanmıştır. Kuran’da her durumda ebeveyn izninden açıkça bahseden belirli bir ayet bulunmamakla birlikte, anne babaya nezaket, saygı ve itaatle davranmanın önemini vurgulayan birçok ayet vardır. İşte ebeveyn haklarının önemini vurgulayan birkaç ayet:

    İsra Suresi (17:23) “Rabbin, ancak kendisine kulluk etmenizi ve anaya babaya iyi davranmayı emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ererse, onlara söyleme [ ], ‘öf’ deyin ve onları azarlamayın, onlara güzel söz söyleyin.”

    Lokman Suresi (31:14): “Ve biz insana anne babasına [özenmesini] emrettik. Annesi onu taşıdı, zayıflık üzerine zayıflık [arttırdı] ve sütten kesilmesi iki yıldır. Bana ve Allah’a şükredin.” [son] varılacak yer Banadır.”

    Ahkaf Suresi (46:15) “Ve biz insana, ana babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu güçlükle taşıdı ve güçlükle doğurdu. Onun hamileliği ve sütten kesilmesi [süresi] otuz aydır.” [Büyür] sonunda, olgunluğa erişip kırk [yaşına] erişince, “Rabbim, bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve salih amel işlememi nasip eyle” der. Ondan razı olursun ve zürriyetimi bana salih kılarsın. Şüphesiz ben sana tövbe ettim ve gerçekten ben Müslümanlardanım.”

    Bu ayetler, anne babaya karşı nazik, saygılı, itaatli olmanın ve onların haklarını hayatı boyunca yerine getirmenin önemini vurgulamaktadır. Bu ayetlerde ebeveyn izninden özel olarak bahsedilmemekle birlikte, özellikle aile ve bireysel sorumlulukları doğrudan etkileyen konularda ebeveyn rehberliği ve onayının aranması ve bunlara saygı gösterilmesinin teşvik edildiği anlaşılmaktadır.

    İslam’ın ayrıca, ebeveyn haklarının doğrudan yargı yetkisinin ötesindeki meseleler söz konusu olduğunda, doğruluğa dayalı kararlar vermenin, bilgi aramanın ve bilgili kişilere danışmanın önemini vurguladığını belirtmek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla