Her türlü mutluluk veren hadise sebebiyle verilen ziyafet anlamına gelen velîme, terim olarak, düğün yemeğinin özel ismi haline gelmiştir.
Nikâhın alenî olması ve halka ilan edilmesi esastır. Bu nedenle şahitsiz nikâh muteber kabul edilmemiştir. Nikâhı ilan etmenin ve bu mutluluğu paylaşmanın en güzel yollarından biri de evlenenlerin eş, dost, yakın ve akrabalarının davet edilerek ziyafet verilmesidir. Bu nedenle velîme, yani düğün yemeği müstehab kabul edilmiştir. Hz. Peygamber, “Bir koyunla da olsa, düğün yemeği verin.” buyurmuştur (Buharî, nikâh, 68).Düğün yemeğinde, içki, dinin yasaklamış olduğu aşırılıklar ve eğlence şekli bulunmamalı; davette sınıf ve makan ayrımı yapılmayıp toplumun her kesimi çağırılmalıdır. Düğünde dinin yasakları çiğnenmeksizin eğlenilmesinde bir sakınca bulunmadığı gibi, Hz. Peygamber de bunu hoş karşılamıştır. Hz. Aişe validemiz şöyle anlatmaktadır: “Bir kadını, ensârdan bir erkekle evlendirmiştik. Rasûlüllah (a.s.); `Ey Aişe! Eğlenceniz yok mu? Zira ensâr eğlenceyi sever!’ buyurdular.” (Buhari, Nikâh, 63).
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Velime kelimesinin sözlük anlamı; her türlü mutluluk veren hadise sebebiyle verilen ziyafet anlamına gelmektedir. Dini terim olarak velime; düğün yemeğinin özel ismi haline gelmiştir.
Düğün yemeğinde, içki, dinin yasaklamış olduğu aşırılıklar ve eğlence şekli bulunmamalı; davette sınıf ve makan ayrımı yapılmayıp toplumun her kesimi çağırılmalıdır. Düğünde dinin yasakları çiğnenmeksizin eğlenilmesinde bir sakınca bulunmadığı gibi, Hz. Peygamber de bunu hoş karşılamıştır