Virtual puan caiz mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Virtual puan

Selamun aleykum Hocam ismim Habil.

Size sormak istedigim bir soru var,cevabini yazasarsaniz cok sevinirim.

Ben internet uzerinden bir site de  oyun oynuyorum,ama soyle bisey var (sitenin ismini de verim siz kendiniz gorun – olbg. com)bu oyunda bana 1000 puan veriliyor her ay basinda.

Ben bu puanlari cesitli spor faliyetlerine yatiriyorum ve her bir karsilasmanin kazanma orani var .

Mesela diyelik ki Madrid ve Konyaspor mac yapicak ve Madrid kazanirsa 3,00 orani var.

Ben bu orana 1000 puani veriyorum ve kazanirsam 3000 puan aliyorum kazanamazsam puan gidiyor.

Ay sonunda en iyi oranlari toplayan ilk uc sirayi alan oyunculara para odulu var.

Birinciye 200 euro

ikinciye 100 euro

ucuncuye 75 euro para odulu.

Benim bu oyunu oynamam haram midir dini acidan bakilirsa?

Benim dusuncem soyle -ben kendimden yani malimdan maddi hic bisey vermiyorum ,kaybetsem bile oynadigim maci malimdan maddi birsey eksilmiyor.

Olan tek sey bana verdikleri virtual puanlara oluyor.

Simdiden vereceiniz cevap icin tesekurler.

Allaha emanet olun.

Cevap:

Dinimiz İslam, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. İslâm, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerim’de,

“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar)ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap(içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”(Maide, 5/90-91) buyurulmaktadır.

Diğer bir ayette ise:

” İnsan için ancak çalıştığı vardır.”(Necm, 53/39)

buyrularak Müslümanın kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu itibarla, taraflardan birine menfaat sağlayan her türlü bahis, Kur’an-ı Kerim’in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir.

Dinimizde piyango, spor-toto ve loto gibi her türlü şans oyunlarından çıkan para haramdır. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ödüllü yarışma programlarına ve internet üzerinden oynanan oyunlara gelince; bunlardan kazanılan ödülün haram ya da helal oluşu, içerisinde şans barındırıp barındırmamasına, insanları tembelliğe, hayale, lükse özendirip özendirmemesine ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödenip ödenmemesine bağlıdır.

Buna göre, içerisinde şans barındıran, insanları tembelliğe, hayale ve lükse özendiren ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme veya oyun için para ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödeme zorunluluğu getiren yarışmalara katılmak caiz olmadığı gibi, böyle bir yarışmadan kazanılan ödüller de helal değildir.

Böye bir oyuna katılan kişinin söz konusu oyunu bir başka oyuncuya para karşılığı satmasının ve o parayı kullanmasının hükmü de aynıdır. Bu tür bir kazancın sevap beklemeksizin, fakirlere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-09-18T12:51:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimiz İslam, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerde kesin hüküm bulunmaktadır. Virrual puanlarda kumar veya dinin haram kıldığı aldatma gibi şeyler var ise bu oyunların oynanması haramdır.

Cevapla