Vitir namazı kılmanın müstehap olduğu vakit

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Vitir namazı kılmanın sünnet olduğu vakit ne zaman?

Vitir namazi kilmanin sunnet oldugu vakit ne zaman

وعن عائشة رضي الله عنها قالت: «من كل الليل قد أوتر رسول الله صلى الله عليه وسلم، فانتهى وثرة إلى الشخر. متفق عليه.

411- Hz. Aişe radıyallahu anhâ şöyle anlatıyor: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gecenin her vaktinde vitir namazı kıldı. Onun kıldığı vitir namazı tan yeri ağarıncaya kadar sürerdi.”

وعن ابن عمر رضي الله عنهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

«اجعلوا آخر صلاتكم بالليل وتراً.» متفق عليه.

412- İbni Ömer radıyallahu anhümânın naklettiğine göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Gece son kıldığınız namaz vitir olsun.”

وعن جابر رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «من خاف أن لا يقوم من آخر الليل فليونز أوله، ومن طبع أن يقوم آخرة فليوتر
آخر الليل، فإن صلاة آخر الليل مشهودة، وذلك أفضل.» رواه مسلم .

413- Câbir radıyallahu anhın rivayet ettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Gecenin sonunda uyanama maktan korkan kişi gecenin başında vitir kılsın. Gecenin sonunda uyanabileceğini uman kişi de gecenin sonunda vitir kılsın. Çünkü gece sonunda kılınan namaz meşhuttur ve daha faziletlidir.”

Hadislerden Çıkarılan Hükümler:

1- Bütün bu hadisler vitir namazının yukarıda sınırlarını çizdiğimiz vakit dahilinde gecenin her vakti kılınabileceğini göstermektedir. Hz. Aişe’nin hadisinde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin fiilinin bu yönde olduğu görülmektedir. Câbir hadisi de böyledir ve gecenin her vaktinde vitir kılmanın caiz olduğu hususunda açıktır. İbni Ömer’in “Gece son kıldığınız namaz vitir olsun.” şeklinde naklettiği hadis, diğer iki hadisin beyan ettiği üzere bu vakitte vitir kılmanın müstehap olduğuna hamledilmiştir.

2- Yukarıda geçen hadislere göre vitir namazını gecenin sonunda kıl mak müstehaptır. Çünkü Hz. Aişe hadisinin belirttiği gibi, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin karar kıldığı şekil buydu. Câbir hadisi de bunu desteklemektedir: “Gecenin sonunda uyanabileceğini uman kişi de gecenin sonunda vitir kılsın. Çünkü gece sonunda kılınan namaz meşhuttur ve daha faziletlidir.” Alimler ve geceleri teheccüt kılan abidler ve arifler bu hususta görüş birliğine varmışlardır.

3- İbni Ömer hadisinde geçen “Gece son kıldığınız namaz vitir ol sun.” ifadesinin zahirine göre, kişi gece namazını ister gecenin başında kılıp sonra uyumuş olsun, ister gecenin sonunda kılsın, vitir namazını tehir edip gece namazının sonunda kılmak vaciptir.

İçlerinde dört mezhep imamının da bulunduğu cumhura göre, vitir na mazını bu şekilde gecenin sonunda kılmak müstehap olarak kabul edilmiştir. Aralarında, yukarıda zikrettiğimiz Hz. Aişe ve Câbir hadislerinin de bulunduğu pek çok hadis cumhurun bu görüşünde delildir.

Kaynak: Bulug elmeram

BENZER KONULAR:

Cevapla