Vitir namazı ne zaman kılınır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

VİTİR NAMAZI KILMANIN CAİZ OLDUĞU VAKİT

VITIR NAMAZI KILMANIN CAIZ OLDUGU VAKIT

وعن خارجة بن حذافة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «لقد أمدكم الله الليلة بصلاة هي خير لكم من حمر النعم، قال: قلنا: ما هي يا رسول الله؟ قال: «الوثر فيما بين صلاة العشاء إلى طلوع الفجر.» رواه الخمسة إلا النسائي، وصححه الحاكم.

408- Hârice b. Huzafe radıyallahu anhın naklettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Bu gece Allah, sizi kızıl develerden daha hayırlı bir namazla takviye etti. Dedik ki ey Allah’ın elçisi, nedir o? Şöyle buyurdu: Yatsı namazıyla tan yerinin ağarması arasında kılınan vitir namazıdır.
وروى أحمد عن عمرو بن شعيب عن أبيه عن جده رضي الله عنهم نخوة 409- İmam Ahmed de Amr b. Şuayb-babası-dedesi yoluyla benzer bir hadisi rivayet etmiştir. 15

وعن ابن عمر رضي الله عنهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «إذا طلع

والوتر، فاونروا قبل طلوع الفجر . » رواه الترمذي. 410- İbni Ömer radıyallahu anhümânın naklettiğine göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Tan yeri ağardığı zaman gece ve vitir namazının hepsi gitmiş olur. O hâlde tan yeri ağarmadan önce vitir namazını kılın.”

الفجر فقد ذهب كل صلاة الليل والوثر، فأوتروا قبل طلوع الفجر » و

Hadislerden Çıkarılan Hükümler:

Birinci ve üçüncü hadis vitir namazının vaktini göstermektedir. Hârice’nin hadisinde geçen “yatsı namazıyla tan yerinin ağarması ara sında” ifadesine göre vitir namazının vaktinin yatsıdan, yani yatsının far zından sonra başlayıp tan yeri ağarıncaya kadar sürdüğü açıktır. İbni Ömer hadisi de tan yeri ağardığı zaman gece ve vitir namazının hepsinin elden kaçmış, yani vaktinin çıkmış olacağını açıklamaktadır.

Aralarında dört mezhep imamının da bulunduğu cumhura göre, vitir namazının vaktinin başlangıcı yatsı namazının farzından sonradır. Hatta İbni Abdülberr vitir namazı vaktinin yatsıdan sonra başladığı konusunda icma olduğunu nakletmiştir.

Aralarında Hanefiler, Şafiîler ve Hanbeliler’in de bulunduğu cumhura göre vitir namazı vakti, Hârice ve İbni Ömer hadislerinin de delalet ettiği üzere tan yeri ağarmaya başladığında sona erer.
Malikiler’e göre vitir namazının iki vakti vardır. Birincisi ihtiyarî olup sahih olan yatsı namazından sonra başlar, tan yeri ağarıncaya kadar devam eder. İkincisi zaruri olup tan yeri ağardığında başlar ve meşhur kavle göre sabah namazı kılınıncaya kadar devam eder.18 Bu sonuncusu, uykuya ye nik düşüp vitir namazını kılamayan kimsede olduğu gibi, zorunlu håller için geçerli olan bir vakittir. Mâlikiler, bir grup sahabenin söz ve fiillerini delil gösterip bu ikinci vakti ortaya koymuşlardır.

Kaynak: Bulug elmeram

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2023-04-07T13:50:31+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vitir namazı

    Selamünaleyküm hocam
    Benim bulunduğum şehirde bir cami var ve imam Şafii mezhebine mensup
    Ramazan ayında vitir namazını kıldırırken bazen 2+1ve bazen 3 şeklinde kılar , 2+1 şeklinde kıldığı zaman ben 2. Rakatta selam vermeyip kalkıp 3e tamamlıyorum çünkü hanefi mezhebine bir rekatlık namaz yok ama 3 rekat şeklinde kıldığı zaman bazen birinci oturmayı yapmıyor ve direkt secdeden 3. Rakata kalkıyor bu durumda ne yapmam gerekiyor?ve kunut duasını rukudan sonra yapıyorlar ve elleri dua şeklindeiken yaparlar acaba benim ne yapmam gerekiyor?bazen de rukudan önce yapar bu durumda nsl davranmalıyım?
    Teşekkürler hocam

    0
    2023-05-07T16:29:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vitir namazı, İslam dininde farz olmayan ama önemli bir nafile namazdır ve gecenin sonunda, yatsı namazından sonra kılınır. Yatsı namazından sonra, tercihen birkaç dakika beklenerek vitir namazı kılınabilir. Ancak gece yarısından sonra kılınması, sünnete uygun değildir. Vitir namazı tek rekât olarak da kılınır ve bu namazın vakti, sabah ezanına kadar devam eder.

    Özetle, vitir namazı yatsı namazından sonra kılınır ve tercihen yatmadan önce kılınması önerilir. Ancak gece yarısından sonra kılınmamalıdır.

Cevapla