Paylaş
Vitir namazı nedir nasıl kılınır
Question
Vitir namazının tanımı
“Vitr” kelimesi sözlükte, tek, eşsiz ve Arefe günü anlamlarına gelir. “Vitr” Cenab-ı Hakk’ın isimlerindendir. Fıkıhta “salâtü’l-vitr” şeklindeki tamlama ile yatsı namazından sonra kılınan ve tek rekâtlı yahut sonu tek rekâtlı namaz kasdedilir. Türkçede bu namaza vitir namazı denir.
Hadislerde Vitir Namazı:
Vitir namazı Rasûlullah tarafından teşvik edilmiş bir namazdır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Ey Kur’ân ehli! Vitir namazı kılın. Çünkü Allah tektir, tek’i sever” (Buhârî, Daavât, 89; Müslim, Zikr, 5,6). Vitir namazı Allah elçisine farz idi. Hadiste şöyle buyurulur: “Üç şey vardır ki, bana farzdır, fakat size farz değildir. Kuşluk namazı, kurban ve vitir namazı” (Zeylaî, a.g.e., 11,105).
Mezheplere göre vitir namazı:
Ebû Hanîfe’ye göre vitir namazı, bayram namazları gibi vaciptir. Ebû Yusuf ve Mu-hammed b. Hasen ile diğer üç mezhep imamına göre ise müekked sünnettir. Ha-nefîler’e göre, bu namaz üç rekât olup, sonunda selâm verilir. Çünkü Hz. Ayşe’den şu hadis nakledilmiştir: “Hz. Peygamber üç rekât ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selâm verirdi” {Zeylaî, Nasbü’r-Râye, II, ıa8 vd.).
Mâlikîler’e göre vitir namazı tek bir rekâttır. Ondan Önce, yatsının iki rekât son sünneti kılınır. Bunların arası selâm ile ayrılır. Hanbelîler’e göre de vitir tek bir rekâttır, ancak üç veya daha çok rekât vitir kılınsa, sakıncası yoktur.
Şâfiîler’e göre vitrin en azı bir rekât, en çoğu on bir rekâttır. Bir rekâttan fazla kılı-nacaksa, önce iki rekâta niyet edilir ve selâm verilir. Sonra vitirden bir rekâta niyet edilip selâm verilir.
Vitir namazının rekât sayısı ile ilgili bu görüş ayrılıkları Hz. Peygamber’den bu konuda farklı hadislerin rivayet edilmesi sebebiyledir. Hatta Allah elçisinin beş, üç veya tek rekât olarak vitir namazı kılabilecekleri konusunda ümmetini serbest bıraktığı da nakledilmiştir.
Vitir namazı nasıl kılınır:
Hanefî mezhebine göre üç rekât olan vitir namazı şu şekilde kılınır: Önce: “Bugünkü vitir namazını kılmaya” diye niyet edilip tekbir ile başlanır. “Sübhâneke” ve “Eûzü-Besmele”den sonra “Fatiha” sûresi ve zamm-ı sûre (ayrıca Kur’ân’dan bir miktar) okunarak, rükû ve secdelere varılır, sonra ikinci rekâta kalkılıp, yalnız Besmele ile Fatiha ve zamm-ı sûre okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Bundan sonra oturulur, ki bu birinci oturuştur. Burada yalnız “Tahıyyât” okunur. Sonra tekbir getirilerek üçüncü rekâta kalkılır. Bunda yalnız Besmele ile Fatiha ve zamm-ı sûre okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp tekbir alınır, tekrar eller bağlanıp kunut duası okunur. Sonra rükû ve secdelerle üçüncü rekât tamamlanır ve son oturuş yapılır. Burada Tahıyyât, “Salli-Bârik” ve “Rabbena âtinâ” duaları okunur, sonra selâm verilerek namaz tamamlanmış olur.
Answers ( 3 )
Vitir namazı ile ilgili bazı özel hükümler:
* Vitir namazı yalnız ramazanda cemaatle kılınır ve imam burada Fâtiha’yı ve zamm-ı sûreyi açıktan okur. Kunut duasını ise imam da cemaat de gizli okur. Vitri Ramazan dışında cemaatle kılmak mekruhtur.
* İmama birinci rekâttan sonra yetişen kimse, imamla birlikte kunut okur. Yetişemediği rekâtleri kaza ederken artık kunutu okumaz.
* Vitirden başka namazlarda kunut duası okunmaz. Yalnız fitne, bela ve sıkıntı zamanlarında, sabah namazlarının farzında kunut okunabilir.
Şafiî ve İmâm Mâlik’e göre, her zaman sabah namazlarının farzında, rükûdan sonra ayakta kunut duası okunur. Bu kunut Mâlikîler’e göre müstehap, Şâfiîler’e göre ise sünnettir. Diğer yandan Şâfiîler’e göre, ramazanın İkinci yarısında vitir namazının son rekâtında, rükûdan sonra kunut duası okumak menduptur.
* Sabah namazında kunut duası okuyan bir Şafiî veya Mâlikî imama uyan bir Hanefî susar, kunutu okumaz; okuyacak olursa gizli okur.
* Kunut duasını bilmeyen, yalnız “Rabbenâ âtinâ…” duasını okumakla yetinebilir. Üç kere; “Allâhümmağfirlî” veya üç kere “Ya Rabbi” demesi de caizdir.
Cemaat ile vitir kılan kişi nasıl ve ne zaman niyet etmelidir?
Vitir namazı, yatsı namazından sonra ve sabah namazından önce kılınan nafile bir namazdır. İslam’da vitir namazının kılınması zorunlu olmamakla birlikte şiddetle tavsiye edilmektedir. İşte Vitir namazının nasıl kılınacağı ile ilgili adım adım kılavuz:
Vitir namazının formatının esnek olduğunu not etmek önemlidir. Bazı kimseler vitir namazını üç rekât olarak kılmayı tercih edebilirken, bazıları iki rekât ve ardından ayrı bir tek rekât olarak kılabilirler. Birimlerin sayısı ve özel dualar, bireysel uygulamalara ve bölgesel geleneklere göre değişebilir.
Ayrıca Vitir namazının gecenin ilerleyen saatlerinde, sabah namazına yakın bir vakitte kılınması müstehabdır. Bu, onun önemini artırır ve Hz.Muhammed’in (sav) uygulamasıyla uyumludur.
Vitir dualarınız kabul ve mükafatlı olsun.