Paylaş
Vitir namazında okunan kunut duası arapça türkçe
Question
VİTİRDE KUNUT DUÂSI
Peygamber Efendimiz (asv)’ın vitir namazında kunut duaları
(( اَللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِنيِ فِيمَنْ عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنيِ فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ ليِ فِيمَا أَعْطَيْتَ، وَقِنيِ شَرَّ مَا قَضَيْتَ، وَلاَ يُقْضَى عَلَيْكَ، إِنَّهُ لاَ يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ، ]وَلاَ يَعِزُّ مَنْ عَـادَيْتَ [، تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْـت ))
1) “Allahım!Hidâyet verdiklerinin arasında bana da hidâyet ver.Âfiyet verdiklerinin arasında bana da âfiyet ver.Dost edindiklerinin arasında beni de dost edin.Verdiğini benim için bereketli kıl, takdir ettiğin şeylerin şerrinden beni koru.Şüphesiz ki ancak sen hükmedersin ve sana hükmedilmez.Kimi dost edinir-sen zelil olmaz.[Kimi de düşman edinirsen, o asla aziz olmaz.] Rabbimiz, mübârek ve yücesin.”[6]
vitir namazının 3 rekatında ilave surenin ardından okunan dualar
(( اَللَّهُمَّ إِنيِ أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ،وَ بِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ، وَ أَعُوذُ بِكَ مِنْكَ،لاَ أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ،أَنْتَ كَمَـا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ ))
2) “Allahım! Öfkenden rızana, cezalandırmandan bağışlamana sığınırım.Senden, sana sığınırım. Sana olan övgüleri sayamam.Sen kendini övdüğün gibisin.”[7]
(( اَللَّهُمَّ إِيَّاكَ نَعْبُدُ، وَلَكَ نُصَلِّي وَنَسْجُدُ، وَاِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ، نَرْجُو رَحْمَتَكَ، وَنَخْشَى عَذَابَكَ، إِنَّ عَذَابَكَ بِالْكَافِرِينَ مُلْحَقٌ. اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَعِينُكَ، وَنَسْتَغْفِرُكَ، وَنُثْنيِ عَلَيْكَ الْخَيْرَ، وَلاَ نَكْفُرُكَ وَنُؤْمِنُ بِكَ، وَنَخْضَعُ لَكَ، وَنَخْلَعُ مَنْ يَكْفُرُكَ ))
3)“Allahım! Ancak sana ibâdet ederiz.Senin için namaz kılar ve secde ederiz.Yalnızca sana yönelir ve koşarız. Rahmetini ümit eder ve azabından korkarız.Azabın kâfirlere erişir. Allahım!Senden yardım ve mağfiret dileriz.Seni hayırla överiz.Seni inkâr etmeyiz.Sana îmân ederiz.Sana boyun eğer ve seni inkâr edeni terk ederiz.”[8]
[1] Müslim, (4/1772).
[2] Müslim, (4/1772, 1773).
[3] Müslim, (4/1772).
[4] Müslim, (4/1773).
[5] Müslim, (4/1773).
[6] Sünen sahipleri, Ahmed, Dârimi, Beyhaki; Parantez [ ] içindeki lafız Beyhaki’nin rivâyetidir.Bkz.Sahih-i Tirmizi (1/144), Sahih-i İbn-i Mâce (1/194), İrvâu’l-Ğalîl (2/172).
[7] Sünen sahipleri, Ahmed. Bkz. Sahih-i Tirmizi (3/180), Sahih-i İbn-i Mâce (1/194), İrvâu’l-Ğalîl (2/175).
[8] Beyhaki, isnadının sahih olduğunu söyler,Sünenü’l-Kübrâ (2/211).Allâme Elbâni, “İsnâdı sahih ve Ömer-radıyallahu anh-’a mevkûf bir rivâyettir” der, İrvâu’l-Ğalîl (2/170).
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Vitir namazı yatsı namazına ait bir namaz değildir. Yine vitir namazı Hanefi mezhebine göre; vacip olan namazlardandır. Yani vitir namazı kılınmadığı zaman Hanefi mezhebine göre kazası yerine getirilmelidir. Vitir namazının üçüncü rekatında Fatiha ve ardından okunan ayetler veya sureden sonra rükuya gitmeden eller kaldırılıp tekbir alınır ve yine eller bağlandıktan sonra kunut duaları okunur.
Vitir namazında okunan Kunut duası aşağıdaki şekildedir:
“Allahümmehdini fîmen hedeyte, ve âfinî fîmen âfeyte, ve tevelli fîmen tevelleyte, ve bârik lî fîmâ â’teyte, ve kınî şerre mâ kadayte, inneke taqdî ve lâ yuqdâ aleyk, innehu lâ yezîlü men vâlâyte, ve lâ yetiylü men âdeyte. Tebârekte rabbüne ve teâlâ!”
Bu duanın Türkçe anlamı şu şekildedir:
“Allah’ım! Bana hidayet ettiklerin içinde hidayete erdir, sıhhat verenler içinde sıhhat ver, rızana uyanlardan olmayı nasip et, verdiğin her şeyi bereketli kıl ve hükmettiğin kötülüklerden beni koru. Şüphesiz sen hükmedersin, sana hükmedilmez. Kim sana dost olursa, hüsrana uğramaz. Kim sana düşmanlık ederse, kendini rezil eder. Rabbimiz ne yücedir ve ne azametlidir!”
Arapça vitir namazında okunan kunut duası ve Türkçe tercümesi:
Arapça: رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَ ابَ النَّارِ Rabbana atina fi dünya hasanaten wa fi al-ahirati hasanaten wa qina ‘adhaban-nar.
Ey Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru.
Not: Kunut duası, farklı Mezhepler arasında üslup veya uzunluk açısından biraz farklılık gösterebilir. Yukarıdaki versiyon yaygın olarak okunan bir versiyondur.