Paylaş
Yabancı kadınlara bakmanın hükmü nedir?
Question
Dinimizde nikah düşen birine bakmak günah mı?
Yabancı erkek ve kadınlara bakmanın dindeki yeri nedir?
İslâm şeriatı yabancı kadınlara bakmayı kesin olarak yasaklamış, haram kılmıştır. Öyleyse insanın karısı ve mahremi olan kadınlardan başkasına bakması haramdır.
Kasıt olmaksızın ani olarak bir kadını görmekte bir vebal yoktur. Zira bu görüş insanın iradesi dışında vaki olmuştur. Allah Teâlâ gücümüzün yetmediği şeyi bize emretmediği gibi yolda yürürken gözlerimizi kapamamızı da emretmemiştir. Bu sebeple kasıtsız bakış muaheze edilmez.
Nitekim Resûlullah (s.a.v.), Hz. Ali’ye, “Ya Ali! Yabancı bir kadını gördüğünde ikinci defa bakma. Çünkü ilk bakışın irâden dışındadır ve onda bir vebâl yoktur. İkinci defa bakarsan bu, irâdenle olduğu için haramdır.” buyurmuştur.
Cerir b. Abdullah’tan da şöyle rivâyet edilmiştir: “Resûlullah’a (s.a.v) ani olarak yabancı bir kadını görmek hususunu sordum. Bana, görünce gözlerimi çevirmemi emretti.”
Yabancı bir kadını ani olarak gören bir kimsenin ikinci defa bakması haramdır. Zira ikinci bakış iradidir, fitne ve fesada yol açar. Bu yüzden Resûlullah (s.a.v) ikinci bakışı “göz zinası” olarak vasıflandırmıştır.
Buhârî ve Müslim’in rivayetine göre Resûlullah (s.a.v.), “Benî Âdeme zina mutlaka yazılmıştır. Bakmak gözün zinası, konuşmak dilin zinası, dinlemek kulağın zinası, tokalaşmak elin zinası, yürümek ayağın zinasıdır. İnsan nefsi bunları arzu eder. Namusu da ya bunu tekzip eder veya tasdik eder.” buyurmuştur.
Gözünü sakınan mü’min sevap kazanır. Çünkü Resûlullah (s.a.v.), “Bir Müslüman bir kadının güzelliğini gördükten sonra gözünü sakınırsa Allah Teâlâ ona zevk alacağı bir ibâdet nasip eder.” buyurmuştur.
Ebû Sa’id el-Hudri’den (r.a) şöyle rivâyet edilir: “Resûlullah (s.a.v.), “Yollarda beklemekten ve oturmaktan sakının.” buyurdu. Bunun üzerine, “Yâ Resûlallah! Yollarda işlerimizi konuşmak için duruyoruz.” dedik. “O zaman yolun hakkını verin.” buyurdu. “Yolun hakkı nedir?” diye sorunca da “Gözleri sakınmak, kimseye eziyet vermemek, verilen selâmı almak, ma’rûfu emretmek ve münkeri nehyetmektir.” buyurdu.Ahkam tefsiri C.Yıldırım
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Açık herhangi bir kadın birisinin kul hakkına girer mi? Mesela giyimiyle birini tahrik etti veya giyimiyle rahatsız etti burada kadının helallik alması gerekir mi?
Günah işlemek haram olduğu gibi günah işlemeye sebep olmak da günahtır haramdır aynı zamanda birilerini günaha teşvik ettiği için kul hakkıdır.
Tesettürsüz bir kadın tesettüre uymadığı için günah işlemiş oluyor aynı zamanda erkekleri kendine bakmaya özendirdiği için ikinci bir günah işlemiş oluyor onların da haram işlemesine sebep oluyor bundan dolayı da kul hakkıdır