Paylaş
Yahudi ve Hristiyan kadınla evlenmenin hükmü nedir?
Question
Yahûdi ve Hıristiyan kadınla evlenmenin hükmü
Fakihlerin cumhuru, bir Müslümanın zımmi olan Yahudi ve Hristiyanlardan bir kadınla evlenmesinin helâl olduğuna, “… Sizden evvel kitab verilenlerden yine hür ve iffetli kadınlar dahi, siz onların me hirlerini ver(ip nikâh ed)ince (size helâldir).” âyetine dayanarak hükmetmişlerdir.
İbn Ömer (r.a) bu hususta şöyle der: “Müslüman bir erkeğin zimmi olan Yahudi veya Hristiyan bir kadınla evlenmesi câiz değildir. Çünkü Allah (cc), “(Ey mü’minler!) Allah’a eş tanıyan kadınlarla, onlar imâna gelinceye kadar evlenmeyin.” buyurmaktadır. Ben, “Rabbim İsa’dır” demekten daha büyük bir şirk bilmiyorum. Şüphesiz Allah (cc), kâfirlerden uzaklaşmayı farz kılmıştır. Çünkü Allah (cc.), “Ey imân edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız (olanlar)ı dostlar edinmeyin.” (Mümtehine: 1) buyurmuştur. Dost edinmek veya evlenmek ise yaklaşmayı gerektiren en büyük âmillerdendir. Allah (cc.) ise bilindi ği gibi, “Müşrikleri dostlar edinmeyin” buyuruyor. Bundan kesinlikle anlaşılıyor ki yalnız müşrik bir kadınla değil, Hristiyan ve Yahûdi bir kadınla evlenmek de haramdır.”
Bize göre mevzûmuz olan ayet, Kitap Ehli Yahudi ve Hristiyan kadınlarla evlenmenin câiz olduğunu sarâhatle ortaya koymaktadır. Fakihlerin cumhûrunun görüşü de budur.
Zannediyorum ki İbn Ömer (r.a), Hristiyan kadınla evlenen erkeğin ve ikisinin dünyaya gelecek çocuklarının bozulacağını ve İslâmî bir
terbiye ile yetişemeyeceğini nazar-ı itibara alarak Yahûdi ve Hristiyan kadınlarla evlenmenin câiz olmadığına hükmetmiştir. Şüphesiz evlilik hayatı, karı-koca arasındaki sevgiyi kuvvetlendirdiğinden bazen erkeğin kadının dinine meylettiği görülmektedir. Çocuklar ise zaten yaratılış itibariyle annelerine daha çok meylederler. Hatta çoğu defa Hristiyan bir kadınla evlenen erkeğin çocukları annelerinden aldıkları dini terbi ye ile Hristiyan veya Yahûdi olmaktadırlar. İşte böyle bir evlilik netice si doğacak çocuklara, evliliğin büyük zararı olduğundan bu tür evlilik katî sûrette haramdır. Şâyet böyle bir evlilikte yukarıdaki zararlardan emin olunduğu takdirde veya evleneceği kadını Müslüman etme niyeti ni taşıyorsa böyle bir evliliğin haram olduğuna dâir ne âyet, ne hadiste bir delil vardır. Allah (cc.) en iyi bilendir.
Kaynak: Ahkam Tefsiri Celal Yıldırım
BENZER KONULAR:
- Kafir ile evlenmenin hükmü nedir
- Saçı açık bir kadınla evlenmenin dini yükümlülüğü nedir ?
- Üvey dayı ile evlenmenin günahı nedir
- Evlenmemenin dini hükmü nedir
- İslamda evlenmenin önemi nedir
- Tümünü görüntüle.
- Yolculukta adeti biten kadın Teyemmüm yapabilir mi?
- Yolculuk sırasında su olmasına rağmen yıkanacak yer olmadığı için Teyemmüm etmek
- Regl bittikten sonra su yoksa gusül abdesti yerine Teyemmüm alınır mı?
- Hangi şartlarda abdest yerine Teyemmüm alınabilir?
- Cünüp iken namaza yaklaşmamak, su bulunmadığında Teyemmüm etmek
- Tümünü görüntüle.
- Teyemmüm nedir nasıl alınır?
- Teyemmüm ne Demek? Kısaca
- Teyemmüm nedir? İslamda Teyemmüm Kavramı
- Yolculukta adeti biten kadın teyemmüm yapabilir mi?
- Yolculuk sırasında su olmasına rağmen yıkanacak yer olmadığı için teyemmüm etmek
- Tümünü görüntüle.
Cevapla