Hz. Musa’nın peygamber olarak gönderildiği kavmin adıdır. Bu kavim Kur’ân’ın en çok kendisinden bahsettiği İsrâiloğullarıdır. Hz. Musa’nın tebliğine muhatap oldukları için kendilerine “Musevî” de denmiştir. Kutsal kitaplarında yer alan ifadelere göre Yahûdîler kendilerini; dünya milletleri arasından seçilmiş bir kavim olarak görmektedirler. Yüce Tanrı bu kavmi Tûr-i Sina’da kendine muhatap kılarak onlarla ahid ve akidde bulunmak suretiyle emirlerine uyacakları hususunda söz almış, sonra da Hz. Musa’nın şahsında onlara Tevrat’ı göndermiştir. Yahûdî dininin odak noktası olarak Kudüs’teki mabed gösterilmektedir. Sembolleri yedi kollu Şam’dan (menara) ve içiçe girmiş iki üçgenin meydana getirdiği altı köşeli yıldızlardır. Bugün İsrâil bu sembolleri devlet arması olarak kullanmaktadır.İsrâiloğullarına peygamber olarak gönderilen İshak’ın oğlu Yakub’un on iki oğlu vardı. Dördüncü oğlunun adı Yuda veya Yahuda idi. Dolayısıyla onun adına izafeten İsrâiloğullarına Yahûdî denilmiştir. Yahûdîlerin kutsal kitaplarının başında, kutsal yazılar mecmuası niteliğinde olan Eski Ahid gelmektedir. Yahûdîler bu kutsal mecmuayı Tevrat, Nebiler ve Katipler olmak üzere üç bölümde toplamışlardır. Yahûdîler Hz. Musa başta olmak üzere kendilerine gelen elçileri yalanlama, haksız yere karşı koyarak canlarına kıyma (Âl-i İmrân, 3/21) dahil bir çok sapma, isyân ve taşkınlıklarda bulunmuşlardır (Bakara, 2/60,61).
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
–
BENZER KONULAR:
- Gazaba ugramislar Yahudiler, sapmislar Hristiyanlar ?
- Birisine Yahudi demek
- İslamiyet Yahudilik ve hıristiyanlık inanç esaslarının birbirleriyle etkileşimleri nelerdir ?
- Yahudilik ile özdeşleşmiş olan bir objenin kullanımı caiz midir?
- Yahudileri ifade etmek için kullanılan kavramlar
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Yahudilik; Hz. Musa’nın peygamber olarak gönderildiği kavmin adıdır. Bu kavim Kur’ân’ın en çok kendisinden bahsettiği İsrâiloğullarıdır. Hz. Musa’nın tebliğine muhatap oldukları için kendilerine “Musevî” de denmiştir. Kutsal kitaplarında yer alan ifadelere göre Yahûdîler kendilerini; dünya milletleri arasından seçilmiş bir kavim olarak görmektedirler
Yahudilik, yaşayan ilahi dinlerin en eskisi olmasına karşın mensuplarının sayısı en az olan dindir. Yahudilik, Babil Sürgününden sonra milli bir din haline gelmiş tek Tanrı, vahiy, peygamber ve kutsal kitap inancının yer aldığı bir dindir. Belli bir ırka özel kılınması ile ilahi dinlerden farklılık göstermektedir. Yahudiler başta İsrail ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yaşamaktadır. Yahudilik, kutsal kitap, seçilmişlik ve kurtuluş ile ilgili konularda Hıristiyanlığa, tek Tanrı inancı ve sosyal hayata yönelik uygulamalarıyla İslam’a benzemektedir. Allah, Hz. İbrahim’e vadettiği için onun soyundan gelen bu kavmi, dünya milletleri arasından seçmiş ve vadedilmiş topraklara götürmüş, ardından da kutsal kitap olarak Tevrat’ı vermiştir.
Yahudiler, köklerini Hz. İbrahim ile ondan sonra gelen Hz. İshak ve Hz. Yakub’un on iki oğluna dayandırsa da Yahudileri Mısır’dan çıkaran, Sina yarımadasında Tanrı ile ahit yapıp O’ndan kutsal yasayı, On Emir’i alan Hz. Musa, “ulusal kurtarıcı” ve Yahudilikte en önemli şahsiyettir. Hz. Musa döneminde Yahudi dini büyük ölçüde şekillenmiş ayrıca inanç, ibadet, ahlak ve hukukla ilgili kurallarda bu dönemde ortaya çıkmıştır. Yahudi kutsal kitabı, her ne kadar Hz. Musa ile teşekkül etmiş desek de sürgün dönemlerinde unutulan Tevrat’ı yeniden oluşturan Ezra olmuştur. Ezra, Yahudiler için bir peygamber değildir ama peygamberden de öte bir konuma sahiptir. O, unutulan Tevrat’ı yeniden Yahudilerin önüne getirip okutmuş, hükümlerini birer birer açıklamış ve Yahudilerin yaşantılarında uygulamalarını istemiştir.