Paylaş
Yalancılık ve zararları
Question
Kur’ân ve Hadisler Işığında Yalan ve Zararları
Yalancılık toplumu manen yıkan bir hastalıktır. İyiliğin, huzur ve mutluluğun temeli doğruluktur. Fert, aile ve toplum hayatının intizamı da, doğrulukla mümkündür. Doğruluğun olmadığı yerde sükûn ve mutluluktan söz edilemez.
Yalan, toplumdaki fertler arasında karşılıklı güven duygusunu zedeleyen, insanları birbirinden koparan büyük bir felakettir. Dolayısıyla yalancılığın çok kötü bir huy olduğunu çocuklarımıza iyi anlatmalı ve onların zihinlerine yerleştirmeliyiz. Nitekim Hacc sûresinin 30. âyetinde de bu husus şöyle vurgulanmıştır: “Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının”.
Dinimiz yalan söylemeyi haram kılmış, dünyada da ahirette de huzur, mutluluk ve kurtuluşun doğrulukta olduğunu bildirmiştir. Peygamber efendimiz (s.a.v) “Kalp, doğruluktan huzur, yalandan ızdırap duyar”(1), “yalan ile iman bir arada duramaz”(2) buyurarak, mümine yalanın yakışmayacağını vurgulamıştır.
Kişi yalan söylediği zaman, yalanının er-geç meydana çıkacağını bilmelidir. Atalarımız;”yalancının mumu yatsıya kadar yanar” derken bu gerçeği dile getirmişlerdir. Çünkü yalan, sahibini utandırır, rezil eder. kişinin yalancı olduğu bir kere anlaşıldığında, söylediği doğru sözlere de artık kimse inanmaz.
Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor; “Doğruluktan ayrılmayın, çünkü doğruluk insanı iyiliğe, iyilik de Cennete götürür. Yalandan kaçının zira yalan, insanı kötülüğe, kötülük de Cehenneme götürür. İnsan yalan söylemeyi terk etmedikçe hakiki mümin olamaz. Yalancılık kalbin kararmasına sebep olur. Seni yaksa bile doğruluktan ayrılma.”(3)
İnanan Müslümanlar olarak sözümüz özümüzü tutmalı ve tüm yapıp ettiklerimiz doğruluk temeline oturmalı ve yalanın her çeşidinden kaçınmalıyız.
Bir âyet mealiyle bitiriyorum: “Ey iman edenler! Allah’tan sakının ve doğru söz söyleyin. Böyle davranırsanız Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Rasûlü’ne itaat ederse, büyük bir kurtuluşa ermiş olur.” (4)
– _-
1- Riyazü’s Salihîn, I/86, H. No: 55
2- Ahmed b. Hanvel, Müsned, I/5, H. No:İ 2393
3- Riyazü’s Salihîn, I/85, H. No: 56.
4- Ahzap Suresi, 70-71.
BENZER KONULAR:
Cevapla