Selamün aleyküm muhterem hocam,Cünüpken bir şekilde gusul abdesti ertelenirse (yatsıdan sonra sabah namazında almak için, elektrik veya su kesikse, tansiyonun çıkmışsa,vb…) Ve bu esnada ufak yada büyük yaralanırsak; üzerinden zaman geçtigi için yara kapanmaya başlamış,kabuk bağlamış yada iltahaplanmış, derinliği kaybolmuş yada oyuğu kapanmış oldugunda gusul abdesti alırken yaranın altı,içi,ilk hali yıkanmadıgı için;gusul abdesti geçerli olurmu? Gusul abdesti alsanda cünüplük devammı eder.(her kılın altında cünüplük vardır,iğne ucu kadar su değmeyecek yer kalmaması için) benim vucudumda ufak bir yara ve oyuk vardı ve ben gusul alırken oraya iyice su yedirmedim unuttum,gusulden birkaç saat sonra aklıma geldi fakat oyuk ve yara kapanmıştı (gerçi Hanefî mezhebinde yara mesh edilebilir ve iyileşince iadede edilmez ama benim niyetim mesh etmek degil yıkamaktı ,unuttum) tedbiren ben yarayı kapanmış halde tekrar yıkadım(gusulde unutulan yer daha sonrada yıkanabilir olduğundan)bu yaranın iç kısmı,ilk hali,kabuk altı yıkanmamış oldu.
Almış oldugum gusul abdesti ve daha sonraki alacağım gusuller geçerli olurmu?
Hanefî mezhebine ve erkek kişiye göre fetvanız nedir?
Saygılarımla,selam ve dua ile kalın hocam.şimdiden Allah razı olsun.
Yara konusunda mezhepler arasında bir fark yoktur hiçbir yara gusül abdesti almaya engel değildir.
Gusül abdesti aldıktan sonra yara kabuklarının düşmesi yine gusül abdestini bozmaz yeniden yıkamaya gerek yoktur
Yara sudan zarar görüyorsa yara yıkanmaz sadece üzeri hafif mesh edilir
- Vücutta yara varken gusül abdesti nasıl alınır
- Gusül Abdestinde Yara Kabuğu
- Yara bandı sarılı olarak gusul abdesti olur mu
- Yanık elle gusül abdesti nasıl alınır
Hocam derinlemesine dikkatli okumamış sıniz,ben sizden oysaki hanefi fıkıh ve ictihadi yorum beklerdim
alel ade her yerde yer alan benimde bildigim bilgileri vermişsiniz yinede Allah razı olsun,eyvallah
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yara gusül abdestine engel değildir. Ve yara konusunda da mezhepler arasında bir fark bulunmamaktadır. Eğer vücudumuzdaki yaralar suyu görünce daha çok rahatsızlık olacak ise yara su ile temas etmez ise yine gusül abdestine engel değildir. Sadece yaranın olduğu yer mesh edilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cünüp iken yara kabuğu
Regl iken vücudumuzda yara olsa ve kabuk bağlasa gusül alırken yara kabuğunu kaldırmaya gerek var mıdır? Üzerinden su döksek yeterli midir? Gusül aldıktan sonra yara kabuğu yerinden kalksa tekrar gusül almak gerekir mi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gusül abdesti alacağımız zaman vücudumuzda bulunan kabuklaşmış yaranın kabuğunu kaldırmaya gerek yoktur. Bu yara kabuğunun altına su geçmektedir. Hem gusül abdesti alacağımız zaman vücudumuzda bulunan kabuklaşmış yaranın kabuğunu kaldırmak insana eziyet verir.