Yaratılış amacımız nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnsanın yaratılış gayesi kuranda nasıl ifade edilir

Yüce Allah insanı en güzel şekilde yaratmış ona sayısız nimetler ihsan etmiş ve onu yeryüzünün halifesi kılmıştır. Rabbimiz böylesine değer verdiğim insanın gayesiz amaçsız yar atılmadığını şu ayeti kerime ile bize hatırlatmaktadır: ben cinleri ve insanları sadece bana kulluk etsinler diye yarattım zariyat suresi 56

yaratılış gayemiz olan ibadetin anlamı şudur Allah’a boyun eğmek onun Emir ve yasaklarına riayet etmek her halükarda onun razı olacağı işleri tercih etmektir. Kısacası ibadet imanı güzel davranışlara dönüştürmektir.

ibadet hayatım bütününü kuşatan bir kulluk göstergesidir bu itibarla ibadet kişiye Allah katında değer ve sevap kazandıran her türlü Güzel iş ve davranışa kapsamaktadır.

Bu doğrultuda namaz oruç Hac zekat gibi görevleri yerine getirmek ibadet olduğu gibi aile ve iş hayatındaki görevlerimizi en iyi şekilde yapmak da ibadettir.

bizler bu imtihan dünyasında yaratılış gayemiz e uygun bir hayat geçirdiğimiz takdirde dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşur daha da önemlisi rabbimizin rızasına Nail oluruz..

Cevap:

Yüce Allah, kainattaki her şeyi belli bir ölçü, hikmet ve ilahi bir gaye üzere yaratmıştır Her şeyi mükemmel bir şekilde yaratmış olan Allah Teala, hiç bir varlığı gayesiz ve başıboş yaratmamıştır. Her canlının yaratılışında bir gaye ve hikmet bulunmaktadır. Yeryüzünün en mükemmel ve en şerefli varlığı olarak yaratılan, akıl gibi daha nice üstün nimetlerle donatılan insanın da yaratılışı anlamsız ve gayesiz değildir.Yüce Allah, insanın yaratılış gayesini, kâinatın yaratıcısını tanımak, ona iman edip, ibadet ve kulluk etmek olarak belirlemiştir. Yüce Allah (c.c) K.Kerim’de şöyle buyurmaktadır:”Sizi boşuna yarattığımızı ve tekrar bize döndürülmeyeceğinizi mi zannediyorsunuz.”1 “İnsan kendisinin başıboşbırakılacağını mı zanneder.”2 anlamındaki ayet-i kerimeler insanın boşuna yaratılmadığını ve başıboş bırakılmadığını bildirirken, “Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım.”3 anlamındaki ayet-i kerime de insanın Allah’a ibadet ve kulluk etmek için yaratıldığını bildirmektedir.

İbadet; gönülden ve isteyerek Allah Tealanın emir ve yasaklarına teslim olmak ve itaat etmektir. İnsan kendisini yaratan, yaşatan ve sayılması mümkün olmayan nimetleri ihsan eden Rabbine karşı teşekkür etmek için ibadet görevini yerine getirmelidir. Zira insan, Allah’ın bunca nimetlerine karşı ilgisiz kalmamalı ve ibadet görevini yapmama gibi bir gaflete düşmemelidir. Cenab-ı Hak, K.Kerim’ de “Ey insan! İhsanı bol olan Rabbine karşı seni aldatan nedir?”4 ayetiyle kullarını gaflete düşmemeleri konusunda uyarmaktadır.

En büyük saygı anlamına gelen ibadet sadece Allah için yapılır. Allahtan başka kim olursa olsun, Peygamberler de dahil hiç kimseye ibadet yapılmaz. Peygamberimiz (sav) başta olmak üzere bütün peygamberler, insanları sadece Allaha inanmaya ve O’na kulluk etmeye davet etmişlerdir. Bizler, peygamberimizin davetine uyarak yerine getirdiğimiz ibadetlerimizle Rabbimize olan yakınlığımızı kurmaktayız. Çünkü kulluk görevini yerine getirenler, Allah ile beraber olmaktadır. Allah ile beraber olan kimselerin hayatı da, ölümü de, ölüm sonrası hayatı da güzel olacaktır. Allah’a ibadet ve kulluk etmek, insana Allah katında değer kazandırmaktadır.

“(Ey Muhammed) de ki: Sizin dualarınız/ibadetiniz olmasa Rabbim size ne diye değer versin?”5 anlamındaki ayet, ibadet görevini yerine getirenlerin Allah katında değer kazanırken, ibadet görevini yerine getirmeyenlerin Allah katında bir değerinin olmadığını bildirmektedir.

Dünya hayatı zorluklarla doludur. Zor olan bu hayatın iniş ve çıkışlarına rağmen kulluk bilinci ve şuurunu kaybetmemeliyiz. Su gibi akıp gitmekte olan ömrümüzü yaratılışımızın gayesi olan ibadetlerimizle değerlendirelim ve güzelleştirelim. Hiç bir şeyin fayda vermeyeceği sadece Allah rızası için yapılan ibadetlerin fayda vereceği ahiret gününe, sermaye ve azık hazırlamanın gayreti içerisinde olalım. Ne mutlu yaratılışının gayesini idrak edip Allah’a ibadet ve kulluk edenlere.

Benzeri Konular:

Cevapla